Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re:zapiekanka ziemniaczana
Date: Sat, 11 Jan 2003 16:51:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <avpelm$h8u$1@news.tpi.pl>
References: <avpdbr$6gq$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1042300407 17694 213.25.246.186 (11 Jan 2003 15:53:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 11 Jan 2003 15:53:27 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141208
Ukryj nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:avpdbr$6gq$1@news.tpi.pl...
> Jestem z siebie dumna, pewnie Ameryki nie odkrylam ale zrobilam cos IMHO
> zarabistego. ;-)
> Otoz zrobilam lasagne ziemniaczana. Moj maz pokroil w cieniutkie
> plasterki ziemniaczki, takie na 1 mm na tarce do jak sie np. ogorki na
> mizerie robi.
Teraz sie to zapieka, pachnie bosko - czekam na
> rezultaty :D i konsumpcje :-)
u mnie to sie nazywa zapiekanka ziemniaczana i robie ja tak:
-ziemniaki na cienkie plasterki (mam taka kreciolke, aby sie nie narobic i
palcow nie poobcinac
-cebula w polplasterki
-boczek wedzony w kostke
-przyprawy:sol, pieprz, majeranek
wszystko przygotowane i ukladamy w zarodpornym posmarowanym olejem (i jak
ktos lubi, to przetrzec rozcietym zabkiem czosnku)
warstwe ziemniakow, solimy,pieprzymy i majerankujemy,
na to polplasterki cebuli ,na to posypujemy boczkiem w kostke
i od nowa:
-ziemniaki,posolc, majeranek, pieprzymy co druga warstwe, bo bedzie
popieprzone zbyt;-)
cebula, boczek
i tak w kolko, dokrajamy, az wypelni sie nasza forma prawie po brzegi
konczymy warstwa ziemniakow posolonych i na to ukladamy duzo zoltego sera w
plastrach.
Zakrywamy pokrywka, do piekarnika na 200stopni (ja w gazowym) na jakas
godzinke lub dluzej. To ze gotowe, poznajemy po zlotych ziemniakach na dnie.
tez smaczne Jola L-L
u mnie jedna forma zaroodporna nie starcza
|