« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-02-28 13:43:37
Temat: Re: zupa imieninowa
Użytkownik "dwaka" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
...
> brak mi pomysłu na niezbyt pracochłonną a w miarę wykwintną zupę (
> pomidorowe wykluczone ) na imprezę jak wyżej, może ktoś mnie czymś
> podeprze
Zupa krem z brokułów?? Nie pamiętam tylko, skąd miałam przepis, ani gdzie go
podziałam :(
Efektowne dzięki kolorowi i dekoracyjnym smużkom ze śmietany, bardzo smaczne
do tego.
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-02-28 13:46:01
Temat: Re: zupa imieninowa
Użytkownik "Magdalena W." <b...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> Zupa krem z brokułów?? Nie pamiętam tylko, skąd miałam przepis, ani gdzie
> go podziałam :(
Dwa znalazłam, ale ten, który testowałam na rodzinie, był jeszcze troche
inny - szukam pracowicie
1. Zupa brokułowa
Duży brokuł świeży albo paczka mrożonych
1 l rosołu
ząbek czosnku
łyżka masła
śmietana
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
płatki migdałowe
łosoś wędzony w plasterkach
Czosnek pokroić na 4, przesmażyć na maśle, wyjąć. Brokuła rozebrać na
cząstki (jesli świeży) i najgrubsze głąby pokroić w cienkie plasterki, też
obsmażyć leciutko na czosnkowym maśle. Całość brokułów wrzucić wraz z masłem
do rosołu i ugotować do miękkości (nie dłużej niż 10 minut na ogół).
Przetreć przez sito - UWAGA! Najpierw same brokuły, a potem dopiero
rozcieńczyć rosołem do pożądanej gęstości. Dosmaczyć solą, pieprzem i gałką
(nie za dużo), dodać śmietany (ja na ogół około łyżki, ale można więcej).
I teraz clou sprawy - podajemy w małych miseczkach, w których na dno
wkładamy wąziutkie paseczki łososia, na to wlewamy zupę i posypujemy
płatkami migdałów (mogą być lekko podprażone). Bardzo elegancko wychodzi, a
cała robota trwa około 20 minut
2.
Zupa - krem brokułowa
paczka mrożonych brokułów
2 kostki Knorra tymiankowo - bazyliowe
łyżeczka mąki pszennej
śmietana słodka ok 50 ml
groszek ptysiowy lub grzaneczki z bułki
Brokuły wrzucić do 1l wrzątku, ugotować do miękkości, dodać dwie kostki
tymiankowo - bazyliowe.
Mąkę rozbełtać ze śmietaną, wlać trochę zupy, wymieszać, wlać do garnka.
Całość zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Doprawić pieprzem i solą .
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-02-28 15:18:20
Temat: Re: zupa imieninowadwaka wrote:
> brak mi pomysłu na niezbyt pracochłonną a w miarę wykwintną zupę (
> pomidorowe wykluczone ) na imprezę jak wyżej, może ktoś mnie czymś podeprze
> pozdrawiam dwaKa
>
>
Kremowa zupa pieczarkowa
Przepis na 4 osoby, pomnozyc wedle potrzeby
1 szklanka groszku ptysiowego
0.5 kg pieczarek
20 g masla
500 ml rosolu
250 ml smietanki kremowki
sol, pieprz
1 zoltko
Pieczarki obrac ze skory, pokroic na bardzo cienkie plasterki. Roztopic
maslo na patelni, dodac sol i pieprz, zamieszac, dodac pieczarki i
poddusic na masle, nie przysmazajac, na malym ogniu.
Dodac polowe rosolu, zamieszac i przelac polowe do garnka, polowe do
blendera. Zmielic czesc w blenderze na papke, dodac do garnka. Dodac
reszte rosolu, i dusic na najmniejszym ogniu 10 minut, czesto mieszajac.
Dodac smietanke i doprowadzic na malym ogniu do zagotowania, dusic na
malym ogniu 5 minut. Doprawic sola i pieprzem.
Rozbeltac zoltko z kilkoma lyzkami zupy, wlac do goracej zupy ciagle
mieszajac, podgrzac chwile, ale nie gotowac, bo sie zoltko zwarzy.
Podac talerze z 3-4 groszkami ptysiowymi na wierzchu, reszte groszku w
miseczce na stole.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |