Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zupa imieninowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

zupa imieninowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-02-28 13:43:37

Temat: Re: zupa imieninowa
Od: "Magdalena W." <b...@s...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dwaka" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
...
> brak mi pomysłu na niezbyt pracochłonną a w miarę wykwintną zupę (
> pomidorowe wykluczone ) na imprezę jak wyżej, może ktoś mnie czymś
> podeprze
Zupa krem z brokułów?? Nie pamiętam tylko, skąd miałam przepis, ani gdzie go
podziałam :(
Efektowne dzięki kolorowi i dekoracyjnym smużkom ze śmietany, bardzo smaczne
do tego.

Pozdrawiam
Magdalena


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-02-28 13:46:01

Temat: Re: zupa imieninowa
Od: "Magdalena W." <b...@s...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena W." <b...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> Zupa krem z brokułów?? Nie pamiętam tylko, skąd miałam przepis, ani gdzie
> go podziałam :(
Dwa znalazłam, ale ten, który testowałam na rodzinie, był jeszcze troche
inny - szukam pracowicie

1. Zupa brokułowa



Duży brokuł świeży albo paczka mrożonych

1 l rosołu

ząbek czosnku

łyżka masła

śmietana

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

płatki migdałowe

łosoś wędzony w plasterkach



Czosnek pokroić na 4, przesmażyć na maśle, wyjąć. Brokuła rozebrać na
cząstki (jesli świeży) i najgrubsze głąby pokroić w cienkie plasterki, też
obsmażyć leciutko na czosnkowym maśle. Całość brokułów wrzucić wraz z masłem
do rosołu i ugotować do miękkości (nie dłużej niż 10 minut na ogół).
Przetreć przez sito - UWAGA! Najpierw same brokuły, a potem dopiero
rozcieńczyć rosołem do pożądanej gęstości. Dosmaczyć solą, pieprzem i gałką
(nie za dużo), dodać śmietany (ja na ogół około łyżki, ale można więcej).

I teraz clou sprawy - podajemy w małych miseczkach, w których na dno
wkładamy wąziutkie paseczki łososia, na to wlewamy zupę i posypujemy
płatkami migdałów (mogą być lekko podprażone). Bardzo elegancko wychodzi, a
cała robota trwa około 20 minut



2.

Zupa - krem brokułowa



paczka mrożonych brokułów

2 kostki Knorra tymiankowo - bazyliowe

łyżeczka mąki pszennej

śmietana słodka ok 50 ml

groszek ptysiowy lub grzaneczki z bułki



Brokuły wrzucić do 1l wrzątku, ugotować do miękkości, dodać dwie kostki
tymiankowo - bazyliowe.

Mąkę rozbełtać ze śmietaną, wlać trochę zupy, wymieszać, wlać do garnka.
Całość zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Doprawić pieprzem i solą .
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami





Pozdrawiam

Magdalena


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-02-28 15:18:20

Temat: Re: zupa imieninowa
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

dwaka wrote:
> brak mi pomysłu na niezbyt pracochłonną a w miarę wykwintną zupę (
> pomidorowe wykluczone ) na imprezę jak wyżej, może ktoś mnie czymś podeprze
> pozdrawiam dwaKa
>
>


Kremowa zupa pieczarkowa

Przepis na 4 osoby, pomnozyc wedle potrzeby

1 szklanka groszku ptysiowego

0.5 kg pieczarek
20 g masla
500 ml rosolu
250 ml smietanki kremowki
sol, pieprz
1 zoltko

Pieczarki obrac ze skory, pokroic na bardzo cienkie plasterki. Roztopic
maslo na patelni, dodac sol i pieprz, zamieszac, dodac pieczarki i
poddusic na masle, nie przysmazajac, na malym ogniu.

Dodac polowe rosolu, zamieszac i przelac polowe do garnka, polowe do
blendera. Zmielic czesc w blenderze na papke, dodac do garnka. Dodac
reszte rosolu, i dusic na najmniejszym ogniu 10 minut, czesto mieszajac.

Dodac smietanke i doprowadzic na malym ogniu do zagotowania, dusic na
malym ogniu 5 minut. Doprawic sola i pieprzem.

Rozbeltac zoltko z kilkoma lyzkami zupy, wlac do goracej zupy ciagle
mieszajac, podgrzac chwile, ale nie gotowac, bo sie zoltko zwarzy.

Podac talerze z 3-4 groszkami ptysiowymi na wierzchu, reszte groszku w
miseczce na stole.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dieta dzieci autystycznych
Lane kluski
Re: smierdzacy ser - nie moge, fuj:(
smierdzacy ser - nie moge, fuj:(
Re: jak piec mrozona pizze w mikrofali

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »