Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!news-in.ntli.net!ne
wsrout1-win.ntli.net!ntli.net!news.highwinds-media.com!sn-xt-sjc-02!sn-xt-sjc-0
8!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa imieninowa
Date: Tue, 28 Feb 2006 07:18:20 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <du1cca$g8h$1@news.interia.pl>
In-Reply-To: <du1cca$g8h$1@news.interia.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 39
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261461
Ukryj nagłówki
dwaka wrote:
> brak mi pomysłu na niezbyt pracochłonną a w miarę wykwintną zupę (
> pomidorowe wykluczone ) na imprezę jak wyżej, może ktoś mnie czymś podeprze
> pozdrawiam dwaKa
>
>
Kremowa zupa pieczarkowa
Przepis na 4 osoby, pomnozyc wedle potrzeby
1 szklanka groszku ptysiowego
0.5 kg pieczarek
20 g masla
500 ml rosolu
250 ml smietanki kremowki
sol, pieprz
1 zoltko
Pieczarki obrac ze skory, pokroic na bardzo cienkie plasterki. Roztopic
maslo na patelni, dodac sol i pieprz, zamieszac, dodac pieczarki i
poddusic na masle, nie przysmazajac, na malym ogniu.
Dodac polowe rosolu, zamieszac i przelac polowe do garnka, polowe do
blendera. Zmielic czesc w blenderze na papke, dodac do garnka. Dodac
reszte rosolu, i dusic na najmniejszym ogniu 10 minut, czesto mieszajac.
Dodac smietanke i doprowadzic na malym ogniu do zagotowania, dusic na
malym ogniu 5 minut. Doprawic sola i pieprzem.
Rozbeltac zoltko z kilkoma lyzkami zupy, wlac do goracej zupy ciagle
mieszajac, podgrzac chwile, ale nie gotowac, bo sie zoltko zwarzy.
Podac talerze z 3-4 groszkami ptysiowymi na wierzchu, reszte groszku w
miseczce na stole.
Magdalena Bassett
|