Data: 2006-02-28 13:46:01
Temat: Re: zupa imieninowa
Od: "Magdalena W." <b...@s...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena W." <b...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> Zupa krem z brokułów?? Nie pamiętam tylko, skąd miałam przepis, ani gdzie
> go podziałam :(
Dwa znalazłam, ale ten, który testowałam na rodzinie, był jeszcze troche
inny - szukam pracowicie
1. Zupa brokułowa
Duży brokuł świeży albo paczka mrożonych
1 l rosołu
ząbek czosnku
łyżka masła
śmietana
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
płatki migdałowe
łosoś wędzony w plasterkach
Czosnek pokroić na 4, przesmażyć na maśle, wyjąć. Brokuła rozebrać na
cząstki (jesli świeży) i najgrubsze głąby pokroić w cienkie plasterki, też
obsmażyć leciutko na czosnkowym maśle. Całość brokułów wrzucić wraz z masłem
do rosołu i ugotować do miękkości (nie dłużej niż 10 minut na ogół).
Przetreć przez sito - UWAGA! Najpierw same brokuły, a potem dopiero
rozcieńczyć rosołem do pożądanej gęstości. Dosmaczyć solą, pieprzem i gałką
(nie za dużo), dodać śmietany (ja na ogół około łyżki, ale można więcej).
I teraz clou sprawy - podajemy w małych miseczkach, w których na dno
wkładamy wąziutkie paseczki łososia, na to wlewamy zupę i posypujemy
płatkami migdałów (mogą być lekko podprażone). Bardzo elegancko wychodzi, a
cała robota trwa około 20 minut
2.
Zupa - krem brokułowa
paczka mrożonych brokułów
2 kostki Knorra tymiankowo - bazyliowe
łyżeczka mąki pszennej
śmietana słodka ok 50 ml
groszek ptysiowy lub grzaneczki z bułki
Brokuły wrzucić do 1l wrzątku, ugotować do miękkości, dodać dwie kostki
tymiankowo - bazyliowe.
Mąkę rozbełtać ze śmietaną, wlać trochę zupy, wymieszać, wlać do garnka.
Całość zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Doprawić pieprzem i solą .
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami
Pozdrawiam
Magdalena
|