| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-22 10:36:07
Temat: zupa pekińskawie ktoś jak się pichci to cudo. często jest w restauracjach chińskich
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-22 14:39:07
Temat: Re: zupa pekińska> wie ktoś jak się pichci to cudo. często jest w restauracjach chińskich
Ja znam taką zupkę pekińską:
Pekińska zupa kwaśno-ostra
Składniki:
1/2 szkl tofu pokrojone w kostki 1 cm
1 jajko
1/2 szkl pędów bambusa pokrojonych w cienkie paski
1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
1/4 kapusty pekińskiej - poszatkowanej
ok. 3 szklanki wywaru z warzyw
kilka grzybów chińskich (namoczone w gorącej wodzie 30 min., pokrojone w
paski)
1 łyżeczka oleju sezamowego
4 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki sambal oelek
2 - 3 łyżki wytrawnego białego wina lub 1 łyżka octu winnego
szczypta glutaminianu sodu (w chińskiej kuchni jest często używany ale ja go
omijam)
pieprz
sól
1-2 łyżeczki miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy (ja używam takiej w której wcześniej przesmażyłam czosnek)
Przyrządzanie: Kapustę i paprykę zeszklić na oliwie. Zalać rosołem (ja
używam warzywnego), dodać grzyby, pędy bambusa, tofu. Dodać ocet,
glutaminian sodu, pieprz, sos sojowy, sambal oelek , sól i miód.
Zupę jeszcze zagotować. Nie przerywając mieszania dodać mąkę ziemniaczaną
rozmieszaną z 8 łyżkami wody i rozbite jajko.
Gotową zupę, posypaną szczypiorkiem i doprawioną olejem sezamowym , podawać
w chińskich miseczkach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |