Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poz
nan.pl!news.nask.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!newsfeed.
tpinternet.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Dorunia" <d...@e...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa pekińska
Date: Thu, 22 Apr 2004 16:39:07 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 37
Message-ID: <c68le6$6op$1@korweta.task.gda.pl>
References: <c6878n$7j$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: eu202.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1082644742 6937 83.30.2.202 (22 Apr 2004 14:39:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Apr 2004 14:39:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198929
Ukryj nagłówki
> wie ktoś jak się pichci to cudo. często jest w restauracjach chińskich
Ja znam taką zupkę pekińską:
Pekińska zupa kwaśno-ostra
Składniki:
1/2 szkl tofu pokrojone w kostki 1 cm
1 jajko
1/2 szkl pędów bambusa pokrojonych w cienkie paski
1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
1/4 kapusty pekińskiej - poszatkowanej
ok. 3 szklanki wywaru z warzyw
kilka grzybów chińskich (namoczone w gorącej wodzie 30 min., pokrojone w
paski)
1 łyżeczka oleju sezamowego
4 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki sambal oelek
2 - 3 łyżki wytrawnego białego wina lub 1 łyżka octu winnego
szczypta glutaminianu sodu (w chińskiej kuchni jest często używany ale ja go
omijam)
pieprz
sól
1-2 łyżeczki miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy (ja używam takiej w której wcześniej przesmażyłam czosnek)
Przyrządzanie: Kapustę i paprykę zeszklić na oliwie. Zalać rosołem (ja
używam warzywnego), dodać grzyby, pędy bambusa, tofu. Dodać ocet,
glutaminian sodu, pieprz, sos sojowy, sambal oelek , sól i miód.
Zupę jeszcze zagotować. Nie przerywając mieszania dodać mąkę ziemniaczaną
rozmieszaną z 8 łyżkami wody i rozbite jajko.
Gotową zupę, posypaną szczypiorkiem i doprawioną olejem sezamowym , podawać
w chińskich miseczkach.
|