Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zupa pomidorowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

zupa pomidorowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-21 22:19:56

Temat: zupa pomidorowa
Od: "Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

witam wszystkich:))

po pierwsze po dluugiej przerwie znowu tutaj z czego sie ciesze bo moze sie
czegos naumiem:))

a po drugie mam pytania: w najblizszym czasie bede jesc pomidorowa cioagle,
i tak sie zastanawiam co mozna do niej dodac zeby ja ulepszyc? wlasciwie nie
ulepszyc ale zeby byla troszke inna, jakies dodatki inne przyprawy ,
slyszalam o wersji z wodka ale ....

pozdrawiam cieplutko
agatka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-22 10:13:35

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: Ludmi?a Grudniak-Wal <l...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Agata Mryczko wrote:

> witam wszystkich:))
>
> po pierwsze po dluugiej przerwie znowu tutaj z czego sie ciesze bo moze
> sie czegos naumiem:))
>
> a po drugie mam pytania: w najblizszym czasie bede jesc pomidorowa
> cioagle, i tak sie zastanawiam co mozna do niej dodac zeby ja ulepszyc?
> wlasciwie nie ulepszyc ale zeby byla troszke inna, jakies dodatki inne
> przyprawy , slyszalam o wersji z wodka ale ....
>
> pozdrawiam cieplutko
> agatka

Witam serdecznie :-)

U mnie wszystkim smakuje pomidorowa z tartym ?ótym serem. Po dodaniu do
gor?cej zupy, juz na talerzu, robi si? z niego taki fajny "ci?gutek".

Pozdrawiam
Ludmi?a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-22 11:13:24

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <csrv0a$c77$1@korweta.task.gda.pl>,
"Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> wrote:

> witam wszystkich:))
>
> po pierwsze po dluugiej przerwie znowu tutaj z czego sie ciesze bo moze sie
> czegos naumiem:))
>
> a po drugie mam pytania: w najblizszym czasie bede jesc pomidorowa cioagle,

A co Cię zmusza?

> i tak sie zastanawiam co mozna do niej dodac zeby ja ulepszyc? wlasciwie nie
> ulepszyc ale zeby byla troszke inna,

A jak jest dla Ciebie taka zwykła?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-22 11:52:27

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Asienka P" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> napisał w wiadomości
news:csrv0a$c77$1@korweta.task.gda.pl...
> a po drugie mam pytania: w najblizszym czasie bede jesc pomidorowa
cioagle,
> i tak sie zastanawiam co mozna do niej dodac zeby ja ulepszyc? wlasciwie
nie
> ulepszyc ale zeby byla troszke inna, jakies dodatki inne przyprawy ,
> slyszalam o wersji z wodka ale ....
>

Niedawno znajoma podawała mi przepis, nowością było tam dodanie jabłek, soku
i skórki z pomarańczy, curry (reszta tradycyjnie: warzywa, cebula, czosnek,
bazylia, sól, pieprz, inne przyprawy i pomidory oczywiście ).
Przygotowanie szło mniej więcej tak: warzywa pokrojone w kostkę + skórka
pomarańczowa i curry podsmażyć w rondlu na maśle, wlać wywar, sok
pomarańczowy, przyprawy. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Wyjąć skórkę, zupę zmiksować, ale nie na krem.
Całkiem smaczna wyszła.


Asieńka P.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-22 11:54:27

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "ver de terre" <v...@e...fra.om> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Asienka P" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cstecu$1f7
>
> Niedawno znajoma podawała mi przepis, nowością było tam dodanie jabłek,
soku
> i skórki z pomarańczy, curry (reszta tradycyjnie: warzywa, cebula,
czosnek,
> bazylia, sól, pieprz, inne przyprawy i pomidory oczywiście ).
Ja bym zdecydowanie wyeliminowała z tego przepisu pomidory, gdyż czynią tę
zupę plebejską ze względu na swoje banalne pochodzenie i wieśniaczy smak
ver de terre

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-22 12:03:14

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> napisał w wiadomości
news:csrv0a$c77$1@korweta.task.gda.pl...
> a po drugie mam pytania: w najblizszym czasie bede jesc pomidorowa
> cioagle,
> i tak sie zastanawiam co mozna do niej dodac zeby ja ulepszyc? wlasciwie
> nie
> ulepszyc ale zeby byla troszke inna, jakies dodatki inne przyprawy ,
> slyszalam o wersji z wodka ale ....

Od niedawna dodaje do pomidorowej kilka zabkow zmiazdzonego czosnku, bazylii
i papryki w proszku. Zupa nabiera niesowitego aromatu i jest o niebo
smaczniejsza od tradycyjnej:)
Polecam

--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-22 13:08:11

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Wladyslaw Los <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:w...@n...onet.p
l...
> In article <csrv0a$c77$1@korweta.task.gda.pl>,
> "Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> wrote:
>
> > witam wszystkich:))
> >
> > po pierwsze po dluugiej przerwie znowu tutaj z czego sie ciesze bo moze
sie
> > czegos naumiem:))
> >
> > a po drugie mam pytania: w najblizszym czasie bede jesc pomidorowa
cioagle,
>
> A co Cię zmusza?
hmm brak pracy a tym samym brak pieniazkow na wszystko, w tym na wyzywienie
( jak sie ktos upiera przy tym, zeby sie usamodzielnic, to potem ma za
swoje)
a po drugie, to chwilowo ziemnaki (pure z cebulka i czosnkiem i jajkiem
sadzonym do tego chwilowo mi sie przejadly)
>
> > i tak sie zastanawiam co mozna do niej dodac zeby ja ulepszyc? wlasciwie
nie
> > ulepszyc ale zeby byla troszke inna,
>
> A jak jest dla Ciebie taka zwykła?

takiej zwyklej hmm z podduszona cebulka, troche czosnku, sol pieprz i
tymianku i bazyli i duuzo swiezych pomidorow. Potem ta mase przecieram przez
sitto i dodaje do bulionu (robionego lub z kostki) i doprawiam smietana, i z
makaronem.
ale wersja tansza, jak obecnie stosuje: to gotuje makaron, dorzucam kostke
rosolowa a potem gotowy koncentrat. I czasami smietane. Dobre ale ...

pozdrawiam agatka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-22 13:43:25

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cstj1q$1ha$1@korweta.task.gda.pl>,
"Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> wrote:


> > A jak jest dla Ciebie taka zwykła?
>
> takiej zwyklej hmm z podduszona cebulka, troche czosnku, sol pieprz i
> tymianku i bazyli i duuzo swiezych pomidorow. Potem ta mase przecieram przez
> sitto i dodaje do bulionu (robionego lub z kostki) i doprawiam smietana, i z
> makaronem.

No to już masz ją dosyć urozmaicona. Wyrzuć pieprz, zioła i przede
wszystkim czosnek.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-22 14:11:34

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Wladyslaw Los <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:w...@n...onet.p
l...
> In article <cstj1q$1ha$1@korweta.task.gda.pl>,
> "Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> wrote:
>
>
> > > A jak jest dla Ciebie taka zwykła?
> >
> > takiej zwyklej hmm z podduszona cebulka, troche czosnku, sol pieprz i
> > tymianku i bazyli i duuzo swiezych pomidorow. Potem ta mase przecieram
przez
> > sitto i dodaje do bulionu (robionego lub z kostki) i doprawiam smietana,
i z
> > makaronem.
>
> No to już masz ją dosyć urozmaicona. Wyrzuć pieprz, zioła i przede
> wszystkim czosnek.
hmm wyrzuc?
( i to byla wersja ktora robioe rzadko, teraz to kosta _ makaron + gotowy
przecier)

pozdrawiam
agatka (z nad pomidorowej)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-22 14:52:41

Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> napisał w wiadomości
news:csrv0a$c77$1@korweta.task.gda.pl...
> witam wszystkich:))
>
> po pierwsze po dluugiej przerwie znowu tutaj z czego sie ciesze bo moze
> sie
> czegos naumiem:))
>
> a po drugie mam pytania: w najblizszym czasie bede jesc pomidorowa
> cioagle,
> i tak sie zastanawiam co mozna do niej dodac zeby ja ulepszyc? wlasciwie
> nie
> ulepszyc ale zeby byla troszke inna, jakies dodatki inne przyprawy ,
> slyszalam o wersji z wodka ale ....


Ale co? Krwawa Mary jest OK. :)

A co do zupy... np. prowansalska:
3 cebule posiekane i 3 ząbki czosnku podsmażyć na oliwie z oliwek na dnie
garnka, wrzucić na to 2 puszki pomidorów ( w sezonie ok kilogram świeżych,
oskórowanych), puszkę fasolki flazoletki, dodać 2-3 szklanki bulionu,
zawrzeć i podgotować ok 5 mnut.
Posolić, popieprzyć, dodać bazylię, najlepiej świeżą, ew trochę papryki.
Oni do tego dodają jeszcze porwaną na kawałki ciabatę, ale mnie to nie
smakuje.

Jak pomidorówkę zrobisz gęstą i doprawisz ostrzej, to może robić za sos do
makaronu, albo ryżu.

Sowa



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Konserwa
Kurczak z KFC
oddam na przetwory szkło
Pomidory z Ukrainy
śledzie pod pierzynką:-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »