« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-13 11:32:21
Temat: zupa ze swiezych grzybowMoj ojciec dostal od znajomego grzybiarza troszke podgrzybkow i borowikow,
chcialabym z ktorys z nich zrobic na dzis zupe grzybowa na obiad ale nie mam
pojecia z ktorch bedzie smaczniejsza (wydaje mi sie ze z borowikow) i czy te
grzyby trzeba jakos specjalnie oczyszczac czy wystarczy porzadnie umyc i
pokrojone mozna juz gotowac...
Tak to jest jak ktos na codzien ma kontakt jedynie z pieczarkami ;-)
Pozdrawiam
--
Mam(q)a /g-g 365511
http://mamqa.webpark.pl/
"Aby cenić i kochać to, co wielkie,
najpierw musisz ćwiczyć się w tym, co małe" /Georg Keil
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-13 11:39:38
Temat: Re: zupa ze swiezych grzybowmamqa wrote:
> Moj ojciec dostal od znajomego grzybiarza troszke podgrzybkow i
> borowikow, chcialabym z ktorys z nich zrobic na dzis zupe grzybowa na
> obiad ale nie mam pojecia z ktorch bedzie smaczniejsza (wydaje mi sie
> ze z borowikow) i czy te grzyby trzeba jakos specjalnie oczyszczac
> czy wystarczy porzadnie umyc i pokrojone mozna juz gotowac...
Tak, grzyby trzeba oczyscic. Obrac nozki ze "skórki", poodcinac wszelkie
robaczywe kawalki grzybow. Potem pokroic i umyc - i gotowe do zupy.
Co do pytania co lepsze, borowiki czy podgrzybki - sa dwie teorie. Ta
bardziej znana mowi ze lepszy borowik - bo bardziej szlachetny. I tak
chyba jest. Chociaz przy grzybach suszonych - bardziej esencjonalene jak
dla mnie sa podbrzybki.
A jesli cos mialbym proponowac - nie rob zupy, a zrob grzyby duszone w
smietanie i z borowikow i podgrzybkow :)
Smacznego,
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-13 11:42:14
Temat: Re: zupa ze swiezych grzybowPewnego pięknego dnia osoba znana nam jako JurekA
<j...@o...wywal.pl>wklepała takie coś:
>
> Tak, grzyby trzeba oczyscic. Obrac nozki ze "skórki", poodcinac wszelkie
> robaczywe kawalki grzybow. Potem pokroic i umyc - i gotowe do zupy.
> Co do pytania co lepsze, borowiki czy podgrzybki - sa dwie teorie. Ta
> bardziej znana mowi ze lepszy borowik - bo bardziej szlachetny. I tak
> chyba jest. Chociaz przy grzybach suszonych - bardziej esencjonalene jak
> dla mnie sa podbrzybki.
Dziekuje za podpowiedz
>
> A jesli cos mialbym proponowac - nie rob zupy, a zrob grzyby duszone w
> smietanie i z borowikow i podgrzybkow :)
A moge prosic o przepis albo link do przepisu? Moze zrobie i to i to bo
grzybow nie jest tak mala a zupke chce zrobic dla mojej rocznej coreczki :-)
Pozdrawiam
--
Mam(q)a /g-g 365511
http://mamqa.webpark.pl/
"Aby cenić i kochać to, co wielkie,
najpierw musisz ćwiczyć się w tym, co małe" /Georg Keil
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-13 12:16:51
Temat: Re: zupa ze swiezych grzybowmamqa wrote:
>> A jesli cos mialbym proponowac - nie rob zupy, a zrob grzyby duszone
>> w smietanie i z borowikow i podgrzybkow :)
>
> A moge prosic o przepis albo link do przepisu? Moze zrobie i to i to
> bo grzybow nie jest tak mala a zupke chce zrobic dla mojej rocznej
> coreczki :-)
>
Na przyklad....
http://tinylink.com/?Cq32Uf1zQo
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepis_01.htm
http://kuchnia.gery.pl/przepisy/p1925.htm
http://www.waszak.pl/kulinaria.htm
http://wizard.ae.krakow.pl/~wierzb9r/przepisy.html
Przejzalem te przepisy - i jak zobaczysz, bardzo rozne sa to przepisy.
Ja grzyby dusze na masle w garnku (jak ktos napisal w wymienionych
linkach - uwazajac by sie nie przykleily), jak mi sie chce dodaje tez
posiekana wpierw drobno i podsmazona na zloto cebule. Chociaz - cebula
bardziej mi pasuje do opienkow.
Dodaje tez troche bardzo mocnego rosolu (uwaga - chowam sie za slup i
mowie (kostke bulionu knorra gdy lenistwo mnie powala :/ ).
Na koniec - dodaje smietane, pieprz i sol. I gotowe. Mozna tez
troszeczke grzyby zagescic maka.
No i - pamietaj abys 10 razy te grzyby obejzala czy nie ma tam jakiegos
trujaka :/
J.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-13 12:29:49
Temat: Re: zupa ze swiezych grzybowPewnego pięknego dnia osoba znana nam jako JurekA
<j...@o...wywal.pl>wklepała takie coś:
> Przejzalem te przepisy - i jak zobaczysz, bardzo rozne sa to przepisy.
>
> Ja grzyby dusze na masle w garnku (jak ktos napisal w wymienionych
> linkach - uwazajac by sie nie przykleily), jak mi sie chce dodaje tez
> posiekana wpierw drobno i podsmazona na zloto cebule. Chociaz - cebula
> bardziej mi pasuje do opienkow.
> Dodaje tez troche bardzo mocnego rosolu (uwaga - chowam sie za slup i
> mowie (kostke bulionu knorra gdy lenistwo mnie powala :/ ).
> Na koniec - dodaje smietane, pieprz i sol. I gotowe. Mozna tez
> troszeczke grzyby zagescic maka.
Dziekuje, obiecuje wyprobowac
> No i - pamietaj abys 10 razy te grzyby obejzala czy nie ma tam jakiegos
> trujaka :/
>
Ja sie nie znam... Ufam sasiadowi...
Dziekuje za wszelka pomoc i zycze milego weekendu
--
Mam(q)a /g-g 365511
http://mamqa.webpark.pl/
"Aby cenić i kochać to, co wielkie,
najpierw musisz ćwiczyć się w tym, co małe" /Georg Keil
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-13 20:03:10
Temat: Odp: zupa ze swiezych grzybowwitam
jesli mogę się wtrącić to powiem tylko tyle ze zupa i w ogóle potrawy z
grzybów są w tym wieku nie zalecane a wręcz niewskazane gdyż grzyby oprócz
właściwości smakowych nic więcej nie zawierają i są bardzo ciężko
przyswajane przez organizm a zwłaszca przez dzieci
pozdrawiam busek
--
ABSURD TO POGLĄDY SPRZECZNE Z TWOIMI
PIOTREK BUSKI
GG3823686
Użytkownik mamqa <m...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bjuvt1$jah$...@n...news.tpi.pl...
>
> A moge prosic o przepis albo link do przepisu? Moze zrobie i to i to bo
> grzybow nie jest tak mala a zupke chce zrobic dla mojej rocznej coreczki
:-)
>
> Pozdrawiam
>
> --
> Mam(q)a /g-g 365511
> http://mamqa.webpark.pl/
> "Aby cenić i kochać to, co wielkie,
> najpierw musisz ćwiczyć się w tym, co małe" /Georg Keil
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-13 21:11:09
Temat: Re: zupa ze swiezych grzybowPewnego pięknego dnia osoba znana nam jako busek <b...@w...pl>wklepała
takie coś:
> jesli mogę się wtrącić to powiem tylko tyle ze zupa i w ogóle potrawy z
> grzybów są w tym wieku nie zalecane a wręcz niewskazane gdyż grzyby oprócz
> właściwości smakowych nic więcej nie zawierają i są bardzo ciężko
> przyswajane przez organizm a zwłaszca przez dzieci
Nie martw sie... Moja coreczka to straszny niejadek i golnie niczego nie je
za duzo... Jej wystarcza ze dostaje swoja porcje mleczka co trzy! godziny...
Ale zupki przynajmniej zjadla pare lyzek...
--
Mam(q)a /g-g 365511
http://mamqa.webpark.pl/
"Aby cenić i kochać to, co wielkie,
najpierw musisz ćwiczyć się w tym, co małe" /Georg Keil
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-13 21:40:16
Temat: Re: zupa ze swiezych grzybowUżytkownik mamqa napisał:
>
> A moge prosic o przepis albo link do przepisu? Moze zrobie i to i to bo
> grzybow nie jest tak mala a zupke chce zrobic dla mojej rocznej coreczki :-)
A chcesz by miała ostre kolki czy od razu skręt kiszek.... Bo wiesz....
zależy jaki przepis ci wrzucić.
Eulalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-14 01:32:21
Temat: Re: Odp: zupa ze swiezych grzybow
busek wrote:
>
> witam
>
> jesli mogę się wtrącić to powiem tylko tyle ze zupa i w ogóle potrawy z
> grzybów są w tym wieku nie zalecane a wręcz niewskazane gdyż grzyby oprócz
> właściwości smakowych nic więcej nie zawierają i są bardzo ciężko
> przyswajane przez organizm a zwłaszca przez dzieci
Jesli moge sie wtracic, to dodam, ze rzeczywiscie nie polecalabym
podawania grzybow malym dzieciom ze wzgledu na ciezkostrawnosc, ale co
do wartosci, to sie z toba nie zgodze. Grzyby maja ogromnie pozytywny
wplyw na nowotwory (to znaczy je zwalczaja), szczegolnie grzyby typu
podpienki czy shiitake, takie ktore rosna na klodach drewnych. W
medycynie homeopatycznej stosuje sie wyciagi z shiitake, reishi i miyake
grzybow w zwalczaniu raka i nowotworow. Zeby nie bylo, ze wymyslam, tu
link do stron, ktore bardziej naukowo o tym traktuje:
http://sci.cancerresearchuk.org/labs/med_mush/med_mu
sh.html
http://www.recoverymedicine.com/immune_fx_references
.htm
http://www.shiitake.net/UK.htm
itd, itp - tych zrodel (anglojezycznych) sa setki, jak wpiszesz w googlu
"usage of mushrooms in cancer treatments" to ci wyskoczy cala masa.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-14 02:18:52
Temat: Re: zupa ze swiezych grzybowbusek wrote:
> witam
>
> jesli mogę się wtrącić to powiem tylko tyle ze zupa i w ogóle potrawy
> z grzybów są w tym wieku nie zalecane a wręcz niewskazane gdyż grzyby
> oprócz właściwości smakowych nic więcej nie zawierają i są bardzo
> ciężko przyswajane przez organizm a zwłaszca przez dzieci
>
Szczerze mowiac nie czytalem na temat trawienia grzybow u dzieci - ale
faktem jest ze grzyby faktycznie sa raz ciezkostrawne a dwa - ze poza
smakiem malo co maja w sobie (pomijajac wodę). Tak wiec Twoja uwaga jest
jak najbardziej zasadna.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |