Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zupa ze swiezych grzybow

Grupy

Szukaj w grupach

 

zupa ze swiezych grzybow

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-13 11:32:21

Temat: zupa ze swiezych grzybow
Od: "mamqa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Moj ojciec dostal od znajomego grzybiarza troszke podgrzybkow i borowikow,
chcialabym z ktorys z nich zrobic na dzis zupe grzybowa na obiad ale nie mam
pojecia z ktorch bedzie smaczniejsza (wydaje mi sie ze z borowikow) i czy te
grzyby trzeba jakos specjalnie oczyszczac czy wystarczy porzadnie umyc i
pokrojone mozna juz gotowac...
Tak to jest jak ktos na codzien ma kontakt jedynie z pieczarkami ;-)

Pozdrawiam

--
Mam(q)a /g-g 365511
http://mamqa.webpark.pl/
"Aby cenić i kochać to, co wielkie,
najpierw musisz ćwiczyć się w tym, co małe" /Georg Keil


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-13 11:39:38

Temat: Re: zupa ze swiezych grzybow
Od: "JurekA" <j...@o...wywal.pl> szukaj wiadomości tego autora

mamqa wrote:
> Moj ojciec dostal od znajomego grzybiarza troszke podgrzybkow i
> borowikow, chcialabym z ktorys z nich zrobic na dzis zupe grzybowa na
> obiad ale nie mam pojecia z ktorch bedzie smaczniejsza (wydaje mi sie
> ze z borowikow) i czy te grzyby trzeba jakos specjalnie oczyszczac
> czy wystarczy porzadnie umyc i pokrojone mozna juz gotowac...

Tak, grzyby trzeba oczyscic. Obrac nozki ze "skórki", poodcinac wszelkie
robaczywe kawalki grzybow. Potem pokroic i umyc - i gotowe do zupy.
Co do pytania co lepsze, borowiki czy podgrzybki - sa dwie teorie. Ta
bardziej znana mowi ze lepszy borowik - bo bardziej szlachetny. I tak
chyba jest. Chociaz przy grzybach suszonych - bardziej esencjonalene jak
dla mnie sa podbrzybki.

A jesli cos mialbym proponowac - nie rob zupy, a zrob grzyby duszone w
smietanie i z borowikow i podgrzybkow :)

Smacznego,

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-13 11:42:14

Temat: Re: zupa ze swiezych grzybow
Od: "mamqa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pięknego dnia osoba znana nam jako JurekA
<j...@o...wywal.pl>wklepała takie coś:
>
> Tak, grzyby trzeba oczyscic. Obrac nozki ze "skórki", poodcinac wszelkie
> robaczywe kawalki grzybow. Potem pokroic i umyc - i gotowe do zupy.
> Co do pytania co lepsze, borowiki czy podgrzybki - sa dwie teorie. Ta
> bardziej znana mowi ze lepszy borowik - bo bardziej szlachetny. I tak
> chyba jest. Chociaz przy grzybach suszonych - bardziej esencjonalene jak
> dla mnie sa podbrzybki.

Dziekuje za podpowiedz

>
> A jesli cos mialbym proponowac - nie rob zupy, a zrob grzyby duszone w
> smietanie i z borowikow i podgrzybkow :)

A moge prosic o przepis albo link do przepisu? Moze zrobie i to i to bo
grzybow nie jest tak mala a zupke chce zrobic dla mojej rocznej coreczki :-)

Pozdrawiam

--
Mam(q)a /g-g 365511
http://mamqa.webpark.pl/
"Aby cenić i kochać to, co wielkie,
najpierw musisz ćwiczyć się w tym, co małe" /Georg Keil


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-13 12:16:51

Temat: Re: zupa ze swiezych grzybow
Od: "JurekA" <j...@o...wywal.pl> szukaj wiadomości tego autora

mamqa wrote:
>> A jesli cos mialbym proponowac - nie rob zupy, a zrob grzyby duszone
>> w smietanie i z borowikow i podgrzybkow :)
>
> A moge prosic o przepis albo link do przepisu? Moze zrobie i to i to
> bo grzybow nie jest tak mala a zupke chce zrobic dla mojej rocznej
> coreczki :-)
>
Na przyklad....

http://tinylink.com/?Cq32Uf1zQo
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepis_01.htm
http://kuchnia.gery.pl/przepisy/p1925.htm
http://www.waszak.pl/kulinaria.htm
http://wizard.ae.krakow.pl/~wierzb9r/przepisy.html


Przejzalem te przepisy - i jak zobaczysz, bardzo rozne sa to przepisy.

Ja grzyby dusze na masle w garnku (jak ktos napisal w wymienionych
linkach - uwazajac by sie nie przykleily), jak mi sie chce dodaje tez
posiekana wpierw drobno i podsmazona na zloto cebule. Chociaz - cebula
bardziej mi pasuje do opienkow.
Dodaje tez troche bardzo mocnego rosolu (uwaga - chowam sie za slup i
mowie (kostke bulionu knorra gdy lenistwo mnie powala :/ ).
Na koniec - dodaje smietane, pieprz i sol. I gotowe. Mozna tez
troszeczke grzyby zagescic maka.

No i - pamietaj abys 10 razy te grzyby obejzala czy nie ma tam jakiegos
trujaka :/

J.

J.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-13 12:29:49

Temat: Re: zupa ze swiezych grzybow
Od: "mamqa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pięknego dnia osoba znana nam jako JurekA
<j...@o...wywal.pl>wklepała takie coś:
> Przejzalem te przepisy - i jak zobaczysz, bardzo rozne sa to przepisy.
>
> Ja grzyby dusze na masle w garnku (jak ktos napisal w wymienionych
> linkach - uwazajac by sie nie przykleily), jak mi sie chce dodaje tez
> posiekana wpierw drobno i podsmazona na zloto cebule. Chociaz - cebula
> bardziej mi pasuje do opienkow.
> Dodaje tez troche bardzo mocnego rosolu (uwaga - chowam sie za slup i
> mowie (kostke bulionu knorra gdy lenistwo mnie powala :/ ).
> Na koniec - dodaje smietane, pieprz i sol. I gotowe. Mozna tez
> troszeczke grzyby zagescic maka.

Dziekuje, obiecuje wyprobowac

> No i - pamietaj abys 10 razy te grzyby obejzala czy nie ma tam jakiegos
> trujaka :/
>

Ja sie nie znam... Ufam sasiadowi...

Dziekuje za wszelka pomoc i zycze milego weekendu
--
Mam(q)a /g-g 365511
http://mamqa.webpark.pl/
"Aby cenić i kochać to, co wielkie,
najpierw musisz ćwiczyć się w tym, co małe" /Georg Keil


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-13 20:03:10

Temat: Odp: zupa ze swiezych grzybow
Od: "busek" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam

jesli mogę się wtrącić to powiem tylko tyle ze zupa i w ogóle potrawy z
grzybów są w tym wieku nie zalecane a wręcz niewskazane gdyż grzyby oprócz
właściwości smakowych nic więcej nie zawierają i są bardzo ciężko
przyswajane przez organizm a zwłaszca przez dzieci

pozdrawiam busek

--
ABSURD TO POGLĄDY SPRZECZNE Z TWOIMI

PIOTREK BUSKI
GG3823686



Użytkownik mamqa <m...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bjuvt1$jah$...@n...news.tpi.pl...
>
> A moge prosic o przepis albo link do przepisu? Moze zrobie i to i to bo
> grzybow nie jest tak mala a zupke chce zrobic dla mojej rocznej coreczki
:-)
>
> Pozdrawiam
>
> --
> Mam(q)a /g-g 365511
> http://mamqa.webpark.pl/
> "Aby cenić i kochać to, co wielkie,
> najpierw musisz ćwiczyć się w tym, co małe" /Georg Keil
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-13 21:11:09

Temat: Re: zupa ze swiezych grzybow
Od: "mamqa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pięknego dnia osoba znana nam jako busek <b...@w...pl>wklepała
takie coś:
> jesli mogę się wtrącić to powiem tylko tyle ze zupa i w ogóle potrawy z
> grzybów są w tym wieku nie zalecane a wręcz niewskazane gdyż grzyby oprócz
> właściwości smakowych nic więcej nie zawierają i są bardzo ciężko
> przyswajane przez organizm a zwłaszca przez dzieci

Nie martw sie... Moja coreczka to straszny niejadek i golnie niczego nie je
za duzo... Jej wystarcza ze dostaje swoja porcje mleczka co trzy! godziny...
Ale zupki przynajmniej zjadla pare lyzek...

--
Mam(q)a /g-g 365511
http://mamqa.webpark.pl/
"Aby cenić i kochać to, co wielkie,
najpierw musisz ćwiczyć się w tym, co małe" /Georg Keil


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-13 21:40:16

Temat: Re: zupa ze swiezych grzybow
Od: Eulalka <e...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik mamqa napisał:


>
> A moge prosic o przepis albo link do przepisu? Moze zrobie i to i to bo
> grzybow nie jest tak mala a zupke chce zrobic dla mojej rocznej coreczki :-)

A chcesz by miała ostre kolki czy od razu skręt kiszek.... Bo wiesz....
zależy jaki przepis ci wrzucić.

Eulalka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-14 01:32:21

Temat: Re: Odp: zupa ze swiezych grzybow
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



busek wrote:
>
> witam
>
> jesli mogę się wtrącić to powiem tylko tyle ze zupa i w ogóle potrawy z
> grzybów są w tym wieku nie zalecane a wręcz niewskazane gdyż grzyby oprócz
> właściwości smakowych nic więcej nie zawierają i są bardzo ciężko
> przyswajane przez organizm a zwłaszca przez dzieci

Jesli moge sie wtracic, to dodam, ze rzeczywiscie nie polecalabym
podawania grzybow malym dzieciom ze wzgledu na ciezkostrawnosc, ale co
do wartosci, to sie z toba nie zgodze. Grzyby maja ogromnie pozytywny
wplyw na nowotwory (to znaczy je zwalczaja), szczegolnie grzyby typu
podpienki czy shiitake, takie ktore rosna na klodach drewnych. W
medycynie homeopatycznej stosuje sie wyciagi z shiitake, reishi i miyake
grzybow w zwalczaniu raka i nowotworow. Zeby nie bylo, ze wymyslam, tu
link do stron, ktore bardziej naukowo o tym traktuje:

http://sci.cancerresearchuk.org/labs/med_mush/med_mu
sh.html

http://www.recoverymedicine.com/immune_fx_references
.htm

http://www.shiitake.net/UK.htm

itd, itp - tych zrodel (anglojezycznych) sa setki, jak wpiszesz w googlu
"usage of mushrooms in cancer treatments" to ci wyskoczy cala masa.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-14 02:18:52

Temat: Re: zupa ze swiezych grzybow
Od: "JurekA" <j...@o...wywal.pl> szukaj wiadomości tego autora

busek wrote:
> witam
>
> jesli mogę się wtrącić to powiem tylko tyle ze zupa i w ogóle potrawy
> z grzybów są w tym wieku nie zalecane a wręcz niewskazane gdyż grzyby
> oprócz właściwości smakowych nic więcej nie zawierają i są bardzo
> ciężko przyswajane przez organizm a zwłaszca przez dzieci
>

Szczerze mowiac nie czytalem na temat trawienia grzybow u dzieci - ale
faktem jest ze grzyby faktycznie sa raz ciezkostrawne a dwa - ze poza
smakiem malo co maja w sobie (pomijajac wodę). Tak wiec Twoja uwaga jest
jak najbardziej zasadna.

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie w Warszawie najlepsza cielęcina?
królik w śmietanie
Skrzydelka obtaczane
pilnie potrzebny tort jabłkowo-biszkoptowy !!!!
pilnie potrzebny tort jabłkowo-biszkoptowy !!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »