Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Relacja z otwarcia Schellera

Grupy

Szukaj w grupach

 

Relacja z otwarcia Schellera

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-27 10:24:28

Temat: Re: Relacja z otwarcia Schellera
Od: "Czarek" <c...@z...dwws.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Masz racje podobnie jak Jerzy, ktory w poprzednim poscie wymienil
> pominiete
> > przez mnie regiony. Zgadzam sie z Jerzym jezeli chodzi o Podhale (Jerzy
> > zapomniales o kwasnicy).
>
> Czarku, wymieniłem jedynie potrawy z Warmii i Mazur (sic!).
> Nic nie zapomniałem.
> Mam wymienić potrawy Podhala?
> ;-)
>
>
>
Jerzy wymien prosze i podaj przepisy nie tylko z Podhala ale i inne
wymienione przez Ciebie smakolyki z ktorych czesc jest mi obca a nazwy
brzmia smakowicie
Czarek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-27 14:04:02

Temat: Re: Relacja z otwarcia Schellera
Od: "Extra Virgine" <e...@N...poczta.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy <0...@m...pl> napisał(a):

> Czarku, wymieniłem jedynie potrawy z Warmii i Mazur (sic!).
> Nic nie zapomniałem.

Jerzy!
A skąd ty takie dania wytrzasnąłeś, co?
Ja nigdy [a chłopak z tamtąd jestem] o takich rzeczach nie słyszałem - ino
dzyndzałki wiem co to jest - to jest nazwa pierogów.

pozdr,
grzesio [nudny]

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-27 14:33:46

Temat: Re: Relacja z otwarcia Schellera
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jerzy!
> A skąd ty takie dania wytrzasnąłeś, co?
> Ja nigdy [a chłopak z tamtąd jestem] o takich rzeczach nie słyszałem -
ino
> dzyndzałki wiem co to jest - to jest nazwa pierogów.

Potrawy Staropolskie i Regionalne - B. Snaglewska i I. Zahorska.
A kiedy to wydano to pewnie jeszcze koszule w zębach trzymałeś.
Parę z tych potraw z pewnością już na grupie podawałem.
;-)
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Słowa zostawiają głębsze rany niż widelce."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-02 19:00:31

Temat: Re: Relacja z otwarcia Schellera
Od: hmmm <h...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Thu, 27 Jun 2002 12:24:28 +0200, "Czarek" <c...@z...dwws.pl>
napisal:

>Jerzy wymien prosze i podaj przepisy nie tylko z Podhala ale i inne
>wymienione przez Ciebie smakolyki z ktorych czesc jest mi obca a nazwy
>brzmia smakowicie.

hmmm nie Jerzy, ale na karmuszkę przepis wygrzebała (jeśli to _ta_
karmuszka...)

szklanka fasoli
35 dag surowej wieprzowiny od szynki
ćwierć główki kapusty
mała porcja włoszczyzny
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki tłuszczu
pół szklanki śmietany
łyżeczka mąki
listek laurowy
natka pietruszki
pęczek koperku
sól
pieprz

Fasolę namoczyć na noc i rano ugotować.
Pozostawić w wywarze.
Warzywa obrać, opłukać i pokroić w kostkę (kapustę w nieco większą) i
przesmażyć na łyżce tłuszczu.
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i mąką, obsmażyć na rozgrzanym
tłuszczu. Polączyć z jarzynami, polać szklanką ciepłej wody i udusić
do miękkości.
Przyprawić pieprzem, posiekaną zieleniną, dodać odcedzoną fasolę i
śmietanę. Wymieszać, podgrzać i podawać.

/Biruta Markuza - "Bliny, cepeliny, kołduny..."
Prószyński i S-ka, Warszawa 1997/


jutro zrobię, fasola się moczy :-)
hmmm


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sosy
bób
melon pijacy nie z truskawkami :)
Jagody litr>kg
Jaki sos?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »