Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sosy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sosy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-26 12:39:43

Temat: Sosy
Od: "Asia Kopiczyńska" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Czy ktos, moze wie jak zrobic dobre sosy do sałatek lub do miesa.

Chodzi mi na przykład o sos czosnkowy, chili, tysiaca wysp. czy cos tego
typu.

Z góry dzieki,

Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-27 02:56:31

Temat: Re: Sosy
Od: marek <m...@m...net> szukaj wiadomości tego autora



"Asia Kopiczyńska" wrote:
>Witam
>Czy ktos, moze wie jak zrobic dobre sosy do sałatek lub do miesa.
>Chodzi mi na przykład o sos czosnkowy, chili, tysiaca wysp. czy cos tego
typu.

> Z góry dzieki,
> Asia

To jest moja podrobka sosu jaki podaja do miesa w restauracji u "Greka" za
rogiem.
Trzeba go robic "wczoraj"
Pewnie ma i swoja nazwe i recepture, ktorych nie znam.
Zawsz robie go na "oko" i zawsze jest smaczny.

1) Duze opakowanie ok 1/2 kg zwyklego jogurtu,bez zadnych dodatkow (plain
yogurt).
2) czosnek utarty na idealny krem z odrobina soli.
3) swieze ogorki - sprawdzic czy nie gorzkie!
4) majonez
5) 30% smietana
6) ocet zwykly!
7) pieprz
8) posiekany swiezy koperek-opcjonalnie.

Na garnku kladziemy duze sitko wyscielane bibulka, np filtr do kawy.
Ostroznie przekladamy jogurt do sitka i wkladamy na noc do lodowki.
Nastepnego dnia mierzymy ilosc soku?/wody? jaka wysaczyla sie z jogurtu
i zapamietujemy ,zas sama wode wyrzucamy/wypijamy.
Ogorki (obrane ze skorki) trzemy na tarce i odciskamy z nich sok a wytloki
wyrzucamy.
Potrzebujemy mniej wiecej tyle soku ogorkowego ile wody wysaczylo sie z
jogurtu.

Dodajemy sok z ogorkow do odsaczonego jogurtu,3 lyzki majonezu ,2 lyzki
gestej smietany,
1 lyzka octu .2 zabki roztartego czosnku.
sol i pieprz do smaku.
mozna dodac troszke utartego ogorka (ale ani jednej pestki) i/ lub
posiekanego koperku.
Podane proporcje sa orientacyjne bo nigdy nie probowalem ich uscislac (jak
trzeba
to poprawiam w trakcie przyrzadzania.)
Jedyny krytyczny moment to dodawanie soku ogorkowego
za duzo = zupa ,smaczna ale to nie to
za malo = troche "pusty" smak
Po polaczeniu i wymieszaniu skladnikow wstawic na kilka godzin do lodowki.

pozdr
marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-27 06:37:49

Temat: Re: Sosy
Od: "Gładziu" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

marek <m...@m...net> wrote in
news:3D1A7EDE.DE0EFDF9@megsinet.net:

> To jest moja podrobka sosu jaki podaja do miesa w restauracji u
> "Greka" za rogiem.
> Trzeba go robic "wczoraj"
> Pewnie ma i swoja nazwe i recepture, ktorych nie znam.
Tzatziki. Wedlug niektorych zrodel zamiast koperku dodaje sie swiezo
posiekane listki miety.

> pozdr
> marek
>
Pzdr
Gladziu

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

bób
melon pijacy nie z truskawkami :)
Jagody litr>kg
Jaki sos?
Jak mrozic kurki?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »