| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-26 12:39:43
Temat: SosyWitam
Czy ktos, moze wie jak zrobic dobre sosy do sałatek lub do miesa.
Chodzi mi na przykład o sos czosnkowy, chili, tysiaca wysp. czy cos tego
typu.
Z góry dzieki,
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-27 02:56:31
Temat: Re: Sosy
"Asia Kopiczyńska" wrote:
>Witam
>Czy ktos, moze wie jak zrobic dobre sosy do sałatek lub do miesa.
>Chodzi mi na przykład o sos czosnkowy, chili, tysiaca wysp. czy cos tego
typu.
> Z góry dzieki,
> Asia
To jest moja podrobka sosu jaki podaja do miesa w restauracji u "Greka" za
rogiem.
Trzeba go robic "wczoraj"
Pewnie ma i swoja nazwe i recepture, ktorych nie znam.
Zawsz robie go na "oko" i zawsze jest smaczny.
1) Duze opakowanie ok 1/2 kg zwyklego jogurtu,bez zadnych dodatkow (plain
yogurt).
2) czosnek utarty na idealny krem z odrobina soli.
3) swieze ogorki - sprawdzic czy nie gorzkie!
4) majonez
5) 30% smietana
6) ocet zwykly!
7) pieprz
8) posiekany swiezy koperek-opcjonalnie.
Na garnku kladziemy duze sitko wyscielane bibulka, np filtr do kawy.
Ostroznie przekladamy jogurt do sitka i wkladamy na noc do lodowki.
Nastepnego dnia mierzymy ilosc soku?/wody? jaka wysaczyla sie z jogurtu
i zapamietujemy ,zas sama wode wyrzucamy/wypijamy.
Ogorki (obrane ze skorki) trzemy na tarce i odciskamy z nich sok a wytloki
wyrzucamy.
Potrzebujemy mniej wiecej tyle soku ogorkowego ile wody wysaczylo sie z
jogurtu.
Dodajemy sok z ogorkow do odsaczonego jogurtu,3 lyzki majonezu ,2 lyzki
gestej smietany,
1 lyzka octu .2 zabki roztartego czosnku.
sol i pieprz do smaku.
mozna dodac troszke utartego ogorka (ale ani jednej pestki) i/ lub
posiekanego koperku.
Podane proporcje sa orientacyjne bo nigdy nie probowalem ich uscislac (jak
trzeba
to poprawiam w trakcie przyrzadzania.)
Jedyny krytyczny moment to dodawanie soku ogorkowego
za duzo = zupa ,smaczna ale to nie to
za malo = troche "pusty" smak
Po polaczeniu i wymieszaniu skladnikow wstawic na kilka godzin do lodowki.
pozdr
marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-27 06:37:49
Temat: Re: Sosymarek <m...@m...net> wrote in
news:3D1A7EDE.DE0EFDF9@megsinet.net:
> To jest moja podrobka sosu jaki podaja do miesa w restauracji u
> "Greka" za rogiem.
> Trzeba go robic "wczoraj"
> Pewnie ma i swoja nazwe i recepture, ktorych nie znam.
Tzatziki. Wedlug niektorych zrodel zamiast koperku dodaje sie swiezo
posiekane listki miety.
> pozdr
> marek
>
Pzdr
Gladziu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |