« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-30 20:40:00
Temat: Risotto ze szparagamiOto i ciekawy przepis wspanialej kucharki Irmy Dütsh z restauracji
"Fletschhorn" w Saas Fee. Jedlismy owe risotto dzisiaj wieczorem i bylo
naprawde dobre.
dla 4 osob jako danie, 8 osob jako przystawka
250 g ryzu zdatnego do risotto
duza szalotka
lyzka do zupy masla
+/- litr bulionu z jarzyn
dobre 1 dcl szampana (oczywiscie nalezy uzywac najtanszego bablo-sikacza)
lyzka do zupy smietany
100 gr sera w stylu rokfor
glowki szparag ugotowane w solonej wodzie i pokrojone w plasterki 5 mm
szczypiorek, cerfeuil ( co to jest po polsku????) i estragon posiekane i
pomieszane,
sol i pieprz
Podsmazyc szalotki w polowie masla, dorzucic ryz i smazyc az stanie sie
przezroczysty (powiedzmy...)
zalac polowa szampana i bulionem, gotowac powolutku uzupelniejac plyn
bulionem tak aby ryz byl ciagle przykryty. Uwaga, bo latwo sie przykleja do
garnka, wiec nalezy ciagle krecic.
Gotowac ciagle dolewajac bulionu +/- 20 minut.
Teraz juz wszystko musi byc gotowe, poniewaz w 5 minut jestesmy gotowi,
a jesc nalezy natychmiast!
Czyli wszyscy siedza przy stole i biale wino juz jest w kieliszkach...
Jeszcze w garnuszku dodajemy : posiekane przyprawy, rozgnieciony na male
kawalki ser, pokrojone szparagi, smietane no i na koniec szampana.
Mieszac az wszystko sie polaczy i podawac do stolu na talerzykach
przybranych np zabkami pomidora i pietruszka aby bylo ladnie.
Smacznego!
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-02 14:11:27
Temat: Re: Risotto ze szparagamiWyglada to dobrze, tylk0o maly problemik, coz to jest "cerfeuil"?
Znalazlem taki opis tego ziela ale i tak nic nie wiem bo po francusku "nie
kumaty".
Cerfeuil musqué
Myrrhis odorata
Vivace. Plante aromatique au feuillage trčs découpé rappelant celui de la
fougčre. Il est utilisé en assaisonnement et possčde un goűt sucré et un
parfum anisé. Floraison estivale. Emplacement ensoleillé ou ombre, préfčre
un sol humide, bien drainé. Rustique. Semées l´automne, les graines germent
au printemps. Semées au printemps, elles ne germent que l'année suivante. H
: 80-100 cm
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-02 16:37:12
Temat: Re: Risotto ze szparagamiOn Wed, 2 May 2001 10:11:27 -0400, "ssiegmund"
<s...@s...com> wrote:
>Wyglada to dobrze, tylk0o maly problemik, coz to jest "cerfeuil"?
>Znalazlem taki opis tego ziela ale i tak nic nie wiem bo po francusku "nie
>kumaty".
>
>Cerfeuil musqué
>Myrrhis odorata
>
Wedlug "Slownika roslin uzytkowych" Podbielkowskiego: Marchewnik
anyzkowy, Mirnik wonny lub Trzebula hiszpanska (to wszystko rozne
nazwy jednej rosliny). W opisie: " ...uzywany jako przyprawa kuchenna
(bardzo aromatyczne owoce i korzen)..."
>Vivace. Plante aromatique au feuillage trčs découpé rappelant celui de la
>fougčre. Il est utilisé en assaisonnement et possčde un goűt sucré et un
>parfum anisé. Floraison estivale. Emplacement ensoleillé ou ombre, préfčre
>un sol humide, bien drainé. Rustique. Semées l´automne, les graines germent
>au printemps. Semées au printemps, elles ne germent que l'année suivante. H
>: 80-100 cm
Na tyle, na ile rozumiem po francusku, opis w slowniku sie zgadza.
--
Delilah
d...@k...net.pl
They misunderestimated me.
George W. Bush, jr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-02 19:47:38
Temat: TRYBULA> Cerfeuil to TRYBULA, a co to trybula to pewnie wszyscy wiedza;-)
a czy ktos w wwie widzial w sprzedazy trybule?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-02 19:56:34
Temat: Re: Risotto ze szparagamiDzieki za odpowiedzi,myslalam,ze to moze cos co znam tylko nie wiem,ze sie
nazywa trybula,ale niestety nie znam tego.
Przepisik wyglada mi smakowicie tylko ta trybula...Poszukam jak to bedzie po
angielskiemu to moze gdzies to kupie:-)))
Dotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-02 20:05:09
Temat: Re: Risotto ze szparagamiPoszukam jak to bedzie po
> angielskiemu to moze gdzies to kupie:-)))
> Dotka
trybula - ang. chervil;))))
Polecam sie;)))
Kaliope
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-02 20:26:07
Temat: Re: Risotto ze szparagami>trybula - ang. chervil;))))
>
Dzieki,tez to juz sprawdzilam.Szczerze mowiac o chervilu slyszalam o trybule
nigdy. :-))) Dotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-07 08:48:14
Temat: Re: Risotto ze szparagamiUżytkownik "Paul" <p...@p...ch> napisał w wiadomości
news:9ckikq$kl7$2@plonk.apk.net...
> Oto i ciekawy przepis wspanialej kucharki Irmy Dütsh z restauracji
> "Fletschhorn" w Saas Fee. Jedlismy owe risotto dzisiaj wieczorem i bylo
> naprawde dobre.
...
Qrde, to wy tam na zachodzie macie juz tak cieplo, ze wyrastaja szparagi?
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-10 18:57:33
Temat: Re: Risotto ze szparagamiCerfeuil - Marchewnik anyzowy
i to jest to.
Jest dobry website na temat ziolek i przypraw:
http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/
pozdrawiam,
Slav
Paul <p...@p...ch> wrote in message
news:9ckikq$kl7$2@plonk.apk.net...
> Oto i ciekawy przepis wspanialej kucharki Irmy Dütsh z restauracji
> "Fletschhorn" w Saas Fee. Jedlismy owe risotto dzisiaj wieczorem i bylo
> naprawde dobre.
>
> dla 4 osob jako danie, 8 osob jako przystawka
>
> 250 g ryzu zdatnego do risotto
> duza szalotka
> lyzka do zupy masla
> +/- litr bulionu z jarzyn
> dobre 1 dcl szampana (oczywiscie nalezy uzywac najtanszego bablo-sikacza)
> lyzka do zupy smietany
> 100 gr sera w stylu rokfor
> glowki szparag ugotowane w solonej wodzie i pokrojone w plasterki 5 mm
> szczypiorek, cerfeuil ( co to jest po polsku????) i estragon posiekane i
> pomieszane,
> sol i pieprz
>
> Podsmazyc szalotki w polowie masla, dorzucic ryz i smazyc az stanie sie
> przezroczysty (powiedzmy...)
> zalac polowa szampana i bulionem, gotowac powolutku uzupelniejac plyn
> bulionem tak aby ryz byl ciagle przykryty. Uwaga, bo latwo sie przykleja
do
> garnka, wiec nalezy ciagle krecic.
> Gotowac ciagle dolewajac bulionu +/- 20 minut.
> Teraz juz wszystko musi byc gotowe, poniewaz w 5 minut jestesmy gotowi,
> a jesc nalezy natychmiast!
> Czyli wszyscy siedza przy stole i biale wino juz jest w kieliszkach...
> Jeszcze w garnuszku dodajemy : posiekane przyprawy, rozgnieciony na male
> kawalki ser, pokrojone szparagi, smietane no i na koniec szampana.
> Mieszac az wszystko sie polaczy i podawac do stolu na talerzykach
> przybranych np zabkami pomidora i pietruszka aby bylo ladnie.
>
> Smacznego!
>
> --
> Amicalement
> Paul Urstein
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |