Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!news.internetia.pl!isdnet!howland.erols.net!sunqbc.r
isq.qc.ca!news.uunet.ca!nnrp1.uunet.ca.POSTED!not-for-mail
Reply-To: "ssiegmund" <s...@h...com>
From: "ssiegmund" <s...@s...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9ckikq$kl7$2@plonk.apk.net>
Subject: Re: Risotto ze szparagami
Lines: 55
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <quBK6.236555$Z2.2548552@nnrp1.uunet.ca>
Date: Thu, 10 May 2001 14:57:33 -0400
NNTP-Posting-Host: 209.151.132.85
X-Trace: nnrp1.uunet.ca 989520918 209.151.132.85 (Thu, 10 May 2001 14:55:18 EDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 May 2001 14:55:18 EDT
Organization: UUNET Canada News Reader Service
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:51456
Ukryj nagłówki
Cerfeuil - Marchewnik anyzowy
i to jest to.
Jest dobry website na temat ziolek i przypraw:
http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/
pozdrawiam,
Slav
Paul <p...@p...ch> wrote in message
news:9ckikq$kl7$2@plonk.apk.net...
> Oto i ciekawy przepis wspanialej kucharki Irmy Dütsh z restauracji
> "Fletschhorn" w Saas Fee. Jedlismy owe risotto dzisiaj wieczorem i bylo
> naprawde dobre.
>
> dla 4 osob jako danie, 8 osob jako przystawka
>
> 250 g ryzu zdatnego do risotto
> duza szalotka
> lyzka do zupy masla
> +/- litr bulionu z jarzyn
> dobre 1 dcl szampana (oczywiscie nalezy uzywac najtanszego bablo-sikacza)
> lyzka do zupy smietany
> 100 gr sera w stylu rokfor
> glowki szparag ugotowane w solonej wodzie i pokrojone w plasterki 5 mm
> szczypiorek, cerfeuil ( co to jest po polsku????) i estragon posiekane i
> pomieszane,
> sol i pieprz
>
> Podsmazyc szalotki w polowie masla, dorzucic ryz i smazyc az stanie sie
> przezroczysty (powiedzmy...)
> zalac polowa szampana i bulionem, gotowac powolutku uzupelniejac plyn
> bulionem tak aby ryz byl ciagle przykryty. Uwaga, bo latwo sie przykleja
do
> garnka, wiec nalezy ciagle krecic.
> Gotowac ciagle dolewajac bulionu +/- 20 minut.
> Teraz juz wszystko musi byc gotowe, poniewaz w 5 minut jestesmy gotowi,
> a jesc nalezy natychmiast!
> Czyli wszyscy siedza przy stole i biale wino juz jest w kieliszkach...
> Jeszcze w garnuszku dodajemy : posiekane przyprawy, rozgnieciony na male
> kawalki ser, pokrojone szparagi, smietane no i na koniec szampana.
> Mieszac az wszystko sie polaczy i podawac do stolu na talerzykach
> przybranych np zabkami pomidora i pietruszka aby bylo ladnie.
>
> Smacznego!
>
> --
> Amicalement
> Paul Urstein
>
>
|