Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Robot do kuchni

Grupy

Szukaj w grupach

 

Robot do kuchni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 26


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2012-02-09 14:30:40

Temat: Re: Robot do kuchni
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:


> specjalnie prosty, ale mocarny, choć nietani - żeby w końcu ręce odciążyć
> od wyrabiania ciasta. I to był strzał w dziesiątkę.

A ile ciasta daje radę na raz wyrobić? I który to?
Ja to sobie marzę o takim półprzemysłowym, żeby pociągnął przez 20 minut
chleb z 3 kg mąki...


--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2012-02-09 18:33:08

Temat: Re: Robot do kuchni
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 09 Feb 2012 09:55:20 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2012-02-08 21:51, Ikselka pisze:
>> Też tak mam. Do wyrabiania ciasta mam MUM-a i po to został kupiony -
>> wyrabiabnie ciasta to było coś, co musiałam sobie ulatwić i MUM bardzo
>> dobrze spełnia to zadanie. Reszta - jak piszesz, każdy sprzęt z
>> osobna. Do MUM-a nie opłaca mi się kupować tych wszystkich dodatkowych
>> przystawek, właśnie z powodu o którym napisałaś.
>
> Fajny ten MUM i ma dużą moc. Jak mi siądzie Zelmer, to chyba też sobie
> taki sprawię.

Ja kupiłam, jak mi ręce siadły, czyli dosyć późno ;-)
Potem kupiłam maszynkę do makaronu, jednak tylko specjalnie do wałkowania
tego wyrobionego w robocie ciasta (na pierogi i faworki), bo wałkować też
nie znoszę. Lepienie pierogów owszem, lubię, ale wałkowanie zwykłym wałkiem
nie jest zbyt ciekawą czynnoscią.
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2012-02-09 18:43:43

Temat: Re: Robot do kuchni
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 09 Feb 2012 09:57:46 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2012-02-07 20:40, Ikselka pisze:
>> KitchenAid ma małą moc.
>
> Są różne wersje. Jest też wersja "professional" z mocą ponad 1000W, o
> ile dobrze pamiętam (nie chce mi się teraz szukać). Ale oczywiście jest
> wtedy odpowiednio droższy i raczej o wiele droższy od porównywalnych
> robotów innych firm. Kiedyś nosiłam się z zamiarem zakupu, ale
> zrezygnowałam właśnie z tego powodu.
>

Też jakos nie mogę znaleźć, bo byłam ciekawa ceny.
Podoba mi się w KA to, ze misa ma ucho, a podnoszona część robota, w której
montuje się końcówki, ma z przodu taki "cyngiel", za który można chwycić
przy podnoszeniu - Mum tych 2 rzeczy nie ma i z praktyki muszę powiedzieć,
ze BARDZOBARDZO przydałyby się! Strasznie upierdliwe jest zatem podnoszenie
korpusu, gdy jest dużo ciasta i mieszadło hakowe głęboko tkwi w tym cieście
- ciężko jest w ogóle je ruszyć do góry, nie ma za co chwycić, zeby
porzadnie pociągnać ramie z mieszadłem w górę. No i ta misa bez ucha. Dwa
DUŻE niedopatrzenia konstrukcyjne. I nawet nie ma jak tego sobie dorobić we
wlasnym zakresie, a już dawno o tym myślę i nie wymyśliłam sposobu, choć
mam głowę do takich "kruczków"...



--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2012-02-09 19:06:15

Temat: Re: Robot do kuchni
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 09 Feb 2012 15:30:40 +0100, krys napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>
>> specjalnie prosty, ale mocarny, choć nietani - żeby w końcu ręce odciążyć
>> od wyrabiania ciasta. I to był strzał w dziesiątkę.
>
> A ile ciasta daje radę na raz wyrobić?

Robiłam z 2 kg - spokojnie daje radę, ale ważne (jak zawsze zresztą) żeby
zaczynać wtedy od najniższej prędkosci unikajac tym samym rozpylenia mąki -
i stopniowo zwiększać prędkość; nie wolno używać tych najwyższych biegów do
wyrabiania gęstego ciasta hakiem, zresztą na obudowie jest ściąga o
końcówkach i prędkościach, więc nic się nie pomyli.
No i - ma moc 1400W, a nie 1200, jak napisałam poprzednio.

> I który to?

http://www.youtube.com/watch?v=YlrdoQFaAQ8
http://www.agito.pl/robot-kuchenny-bosch-mum-8400-pr
ofessional-1122-423757.html
//widzę, że potaniał - ja kilka lat temu kupiłam za ponad 1800zł i to była
najniższa cena, jaką znalazłam


> Ja to sobie marzę o takim półprzemysłowym, żeby pociągnął przez 20 minut
> chleb z 3 kg mąki...

No ja też... Ale 2 kg to też niemało, 10 minut i wyrobione. Można puścić
maszynę 2 razy po 1,5kg.
Max wsad to 2700g - mąka razem z dodatkami (płyny itp).
--

XL a tu przy okazji świetne filmiki o wyrabianiu z ciasta różnych cudeniek:
http://www.youtube.com/watch?v=fE0vK0zjWqU&feature=r
elated

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2012-02-09 21:43:39

Temat: Re: Robot do kuchni
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-09 19:43, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 09 Feb 2012 09:57:46 +0100, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-02-07 20:40, Ikselka pisze:
>>> KitchenAid ma małą moc.
>> Są różne wersje. Jest też wersja "professional" z mocą ponad 1000W, o
>> ile dobrze pamiętam (nie chce mi się teraz szukać). Ale oczywiście jest
>> wtedy odpowiednio droższy i raczej o wiele droższy od porównywalnych
>> robotów innych firm. Kiedyś nosiłam się z zamiarem zakupu, ale
>> zrezygnowałam właśnie z tego powodu.
>>
> Też jakos nie mogę znaleźć, bo byłam ciekawa ceny.

Trudno w ogóle znaleźć jakąś sensowną specyfikację ich produktów, trzeba
by sobie ściągać całe opisy.
Znalazłam, że jednak tylko 575W ma ta linia Pro. Więcej niż normalny
Artisan, ale to i tak mało. Zdawało mi się, że więcej było, ale mogłam
coś pomylić. Cena u nich to 499$. Są też modele nawet za 899$, ale nie
chce mi się wnikać, jaka jest różnica między nimi, bo i tak nie kupię.

http://www.kitchenaid.com/flash.cmd?/#/product/KL26M
8XOB/

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2012-02-10 08:34:21

Temat: Re: Robot do kuchni
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

> Dnia Thu, 09 Feb 2012 15:30:40 +0100, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>
>>> specjalnie prosty, ale mocarny, choć nietani - żeby w końcu ręce
>>> odciążyć od wyrabiania ciasta. I to był strzał w dziesiątkę.
>>
>> A ile ciasta daje radę na raz wyrobić?
>
> Robiłam z 2 kg - spokojnie daje radę, ale ważne (jak zawsze zresztą) żeby
> zaczynać wtedy od najniższej prędkosci unikajac tym samym rozpylenia mąki
> - i stopniowo zwiększać prędkość; nie wolno używać tych najwyższych biegów
> do wyrabiania gęstego ciasta hakiem, zresztą na obudowie jest ściąga o
> końcówkach i prędkościach, więc nic się nie pomyli.
> No i - ma moc 1400W, a nie 1200, jak napisałam poprzednio.

Dzięki. Cenę ma zacną;-)
>
>> I który to?
>
> http://www.youtube.com/watch?v=YlrdoQFaAQ8
> http://www.agito.pl/robot-kuchenny-bosch-mum-8400-
professional-1122-423757.html
> //widzę, że potaniał - ja kilka lat temu kupiłam za ponad 1800zł i to była
> najniższa cena, jaką znalazłam

Mi po głowie chodził Kenwood, ale cena zabójcza.
http://www.agito.pl/mikser-kenwood-km-020-chef-
titanium-2507-515356.html?cid=1122
>
>
>> Ja to sobie marzę o takim półprzemysłowym, żeby pociągnął przez 20 minut
>> chleb z 3 kg mąki...
>
> No ja też... Ale 2 kg to też niemało, 10 minut i wyrobione. Można puścić
> maszynę 2 razy po 1,5kg.

No niby można. Ale za takie pieniądze, to ja bym juz luksusu chciała;-)
A optymalna porcja to dla mnie cały piekarnik na raz.


--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy znacie jakąś dobrą przyprawę Curry
Gdzie można dostać mop do tłuszczu?
ile wydajecie na żywienie
To nie ściema
Pilnie poproszę...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »