| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-09 12:40:54
Temat: Rum, wiorki kokosowe - co zrobic z tych skladnikow.Dostalem 1l butelke rumu i.. zastanawiam sie co z tego mozna wyczarowac.
Macie jakies pomysly?
(moze byc wszystko: drinki, marynaty, ciasta, ciasteczka, desery itd.)
Przy okazji sie tez zapytam o wasze propozycje co do wiorkow kokosowych...
Zjadlbym cos ciekawego o smaku kokosa, ale nie mam pomyslu...
Pozdrawiam
Maciej (co nie wie czego dokladnie chce)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-09 12:59:07
Temat: Re: Rum, wiorki kokosowe - co zrobic z tych skladnikow.
"macko" <macko55[malpa]poczta.onet.pl> wrote in message
news:4438fc78$0$8051$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Dostalem 1l butelke rumu i.. zastanawiam sie co z tego mozna wyczarowac.
> Macie jakies pomysly?
> (moze byc wszystko: drinki, marynaty, ciasta, ciasteczka, desery itd.)
>
> Przy okazji sie tez zapytam o wasze propozycje co do wiorkow kokosowych...
> Zjadlbym cos ciekawego o smaku kokosa, ale nie mam pomyslu...
>
>
> Pozdrawiam
> Maciej (co nie wie czego dokladnie chce)
Rum jest rewelacyjny w herbacie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-09 13:04:25
Temat: Re: Rum, wiorki kokosowe - co zrobic z tych skladnikow.
Le dimanche 9 avril 2006 ? 14:40:54, dans <4438fc78$0$8051$f69f905@mamut2.aster.pl>
vous écriviez :
> Dostalem 1l butelke rumu i.. zastanawiam sie co z tego mozna wyczarowac.
> Macie jakies pomysly?
> (moze byc wszystko: drinki, marynaty, ciasta, ciasteczka, desery itd.)
A jakiz to rum, ciemny, jasny czy posredni ? Kubanski, jamajski czy
moze z wysp francuskich ? Bo nie kazdy rum sie wszystkiego nadaje...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-09 13:08:43
Temat: Re: Rum, wiorki kokosowe - co zrobic z tych skladnikow.
>
> Rum jest rewelacyjny w herbacie...
Ja uwielbiam z colą lub z mlekiem...
D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-09 13:17:56
Temat: Re: Rum, wiorki kokosowe - co zrobic z tych skladnikow.Ewa (siostra Ani) N.:
> A jakiz to rum, ciemny, jasny czy posredni ? Kubanski, jamajski czy
> moze z wysp francuskich ? Bo nie kazdy rum sie wszystkiego nadaje...
kurcze.. nie mam teraz tej butelki przy sobie..
ale z tego co pamietam to:
- mial z przodu jakies napisy w stylu "extra fine" i "original"
- byl raczej ciemny
- z tylu bylo cos w obcym mi jezyku (niemiecki) wiec nie zapamietalem zbyt
wiele
czyli kubanski, jamajski, francuski raczej odpada :)
przepraszam za brak precyzyjnej odpowiedzi, ale raczej sie nie znam na
alkoholach, a juz napewno na rumach.
p.s. nazwa konczyla sie chyba na "rico"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-09 13:28:51
Temat: Re: Rum, wiorki kokosowe - co zrobic z tych skladnikow.>
> Rum jest rewelacyjny w herbacie...
a wiorki kokosowe w ciasteczkach ...
pozdrawiam
pluton
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-09 13:30:47
Temat: Re: Rum, wiorki kokosowe - co zrobic z tych skladnikow.
Le dimanche 9 avril 2006 ? 15:17:56, dans <44390525$0$8060$f69f905@mamut2.aster.pl>
vous écriviez :
> Ewa (siostra Ani) N.:
>> A jakiz to rum, ciemny, jasny czy posredni ? Kubanski, jamajski czy
>> moze z wysp francuskich ? Bo nie kazdy rum sie wszystkiego nadaje...
> kurcze.. nie mam teraz tej butelki przy sobie..
> ale z tego co pamietam to:
> - mial z przodu jakies napisy w stylu "extra fine" i "original"
> - byl raczej ciemny
> - z tylu bylo cos w obcym mi jezyku (niemiecki) wiec nie zapamietalem zbyt
> wiele
Hmm, to dosyc niepokojace. Chodzi o to ze nie ma niemieckojezycznych
producentow rumu :-( Wiec najprawdopodobniej gdzies w Niemczech czy w
Austrii rozlewany, wiec do Europy przywedrowal w beczulkach. Czyli
moze byc gorszej jakosci niz te butelkowane na miejscu.
> czyli kubanski, jamajski, francuski raczej odpada :)
> przepraszam za brak precyzyjnej odpowiedzi, ale raczej sie nie znam na
> alkoholach, a juz napewno na rumach.
> p.s. nazwa konczyla sie chyba na "rico"
To pewnie z Porto Rico.
Normalnie ciemne rumy to takie ktore lezakowaly w beczkach.
Zastosowania takowych rumow jest dokladnie takie jak dobrego koniaku
(np. kieliszek z poobiednia kawa), ale musisz sprawdzic czy ten twoj
rum to nie jakas podrobka (wszystko moze sie zdarzyc alkoholowi ktory
nie byl butelkowany u producenta).
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-09 13:41:11
Temat: Re: Rum, wiorki kokosowe - co zrobic z tych skladnikow.Ewa (siostra Ani) N.:
> Normalnie ciemne rumy to takie ktore lezakowaly w beczkach.
> Zastosowania takowych rumow jest dokladnie takie jak dobrego koniaku
> (np. kieliszek z poobiednia kawa), ale musisz sprawdzic czy ten twoj
> rum to nie jakas podrobka (wszystko moze sie zdarzyc alkoholowi ktory
> nie byl butelkowany u producenta).
wiem tyle, ze zakupiony w czechach i ma jakas tam ich banderolke...
i raczej to nie porto rico.. chyba bym zapamietal taka nazwe bo dosyc latwa
do zapamietania..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-09 14:26:05
Temat: Re: Rum, wiorki kokosowe - co zrobic z tych skladnikow.Użytkownik "macko" napisał:
> wiem tyle, ze zakupiony w czechach i ma jakas tam ich banderolke...
Aaaa... rum tuzemsky. Czemu ja to wiedziałam? :)
Pozdrawiam - Aicha
--
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
subject..Komentarz z Gniazda
komentarz..jesteś zboczonym facetem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-09 20:57:34
Temat: Re: Rum, wiorki kokosowe - co zrobic z tych skladnikow.Aicha schrieb:
> Użytkownik "macko" napisał:
>
>> wiem tyle, ze zakupiony w czechach i ma jakas tam ich banderolke...
>
> Aaaa... rum tuzemsky. Czemu ja to wiedziałam? :)
Tuzemsky, podobny smakiem i zapachem do austriackiego Stroh. Nadaje się
do herbaty i do koktajlu lumumby, ale to dopiero po podkładce z innego
alkoholu. Wg mnie smakuje jak spirytus z aromatem rumowym. Tym chyba też
zresztą jest. Ja używałem tego do grzańca i więcej nie kupiłem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |