« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-11 09:52:04
Temat: Ryba smażonaMam wielkie pytanie do Was: Jak zrobić fajną rybkę ''filet" w Cieście.
Takie jakie jadłem w barach w Angli nie jadłem nigdy.
Słyszałem ze potrzebne jest piwko(porterek) mąka jaja odrobina oliwy ...
Sam juz nie wiem.Proszę o Pomoc.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-11 11:00:30
Temat: Re: Ryba smażona"MIKI" <a...@p...onet.pl> wrote:
>Mam wielkie pytanie do Was: Jak zrobić fajną rybkę ''filet" w Cieście.
>Takie jakie jadłem w barach w Angli nie jadłem nigdy.
>Słyszałem ze potrzebne jest piwko(porterek) mąka jaja odrobina oliwy ...
>Sam juz nie wiem.Proszę o Pomoc.
w tamtej sprawie nie mogę pomóc ale służę przepisem zastępczym
na budyń...
Dobra, tak serio proponuję ewentualnie spróbować z nalesnikami
od sajgonek. W pewnym programie zrobiono tak.
Zmiękczony papier ryżowy posmarowano jajkiem. Na to kawałek
filetu z ryby morskiej bez ości. Zawinięto. Dodatkowo posmarowano
kolejny płatek jajem i zawinięto naszego naleśnika jeszcze
szczelniej. Teraz do średnio nagrzanego głebokiego tłuszczu na 5
minut a potem ewentualnie jeszcze na trochę do piekarnika ( w tym
czasie kolejne porcje)...Myslę, że jest to jakiś sposób.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-11 11:47:24
Temat: Re: Ryba smażonaMIKI <a...@p...onet.pl> wrote:
> Mam wielkie pytanie do Was: Jak zrobić fajną rybkę ''filet" w Cieście.
> Takie jakie jadłem w barach w Angli nie jadłem nigdy.
> Słyszałem ze potrzebne jest piwko(porterek) mąka jaja odrobina oliwy ...
> Sam juz nie wiem.Proszę o Pomoc.
Kupujesz filety z ryby ( dorsz, pstrąg, flądra lub co chcesz). Podobno warto
zeby poleżały trochę w osolonej w wodzie z mlekiem, ale jeszcze tego nie
próbowałam. Następnie: pokrapiasz to cytrynką, obsypujesz przyprawą do
ryb np. kamisa, obtaczasz w mące ( lub druga wersja : w jajko i w bułce
tartej) no i kładziesz na rozgrzany olej. Smarzysz z każdej strony około
8 minut, trzeba mieć szeroką łopatkę do tej operacji, żeby się filet nie
rozleciał na częsci. I to wszystko. Dodatkowo można podać do tego
podsmażone pieczarki z boczkiem, ale niekoniecznie.
Pozdrawiam i smacznego
Danuta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-11 15:23:27
Temat: Re: Ryba smażona
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:a1mgbt$7jr$1@news.tpi.pl...
> "MIKI" <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> Zmiękczony papier ryżowy posmarowano jajkiem. Na to kawałek
> filetu z ryby morskiej bez ości. Zawinięto. Dodatkowo posmarowano
> kolejny płatek jajem i zawinięto naszego naleśnika jeszcze
> szczelniej. Teraz do średnio nagrzanego głebokiego tłuszczu na 5
> minut a potem ewentualnie jeszcze na trochę do piekarnika ( w tym
> czasie kolejne porcje)...Myslę, że jest to jakiś sposób.
Super przepis ! i nawet kiedys go widzialam w TV , .....tyle ze co ja
mam????..... skleroze mam ;-).
Dzieki Agato za przypomnienie :-), jutro ryba w ryzowym papierze sosik
tajski slodko-kwasny, mniam, mniam :-)).
Pozdr.
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |