« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-24 14:36:10
Temat: Ryz po meksykanskuRyz po meksykansku
Skladniki:
2 lyzki masla (margaryny)
1 filizanka* ryzu
1/2 filizanki drobno posiekanej cebuli
1/2 filizanki drobno posiekanej zielonej papryki
2 zabki posiekanego czosnku
1 sredni pomidor(zalac wrzatkiem, obrac ze skorki, usunac nasiona,
drobno posiekac)
1 lyzeczka cuminu*
3/4 lyzeczki soli
okolo 1 1/2* filizanki rosolu (wody)
Wykonanie:
Maslo(margaryne) roztopic w garnku. Dodac ryz i smazyc na wolnym
ogniu przez 2 min., stale mieszajac. Dodac cebule, papryke
i czosnek mieszajac az cebula jest szklista. Dodac pomidor,
smazyc okolo 30 sec.
Dodac rosol(wode), cumin i sol. Doprowadzic do wrzenia, zamieszac.
Zmniejszyc ogien i dusic pod przykryciem okolo 15 min., az ryz jest
miekki i woda jest odparowana. Odstawic na 5-10 min.
Notatki:
1 filizanka powinna rownac sie ok. 240 ml.
Cumin- sprawa byla na grupie jakis czas temu obszernie dyskutowana.
(Nie mylic i nie zastepowac koprem wloskim, anyzem, kminkiem,
czy kolendra).
Co do ilosci plynu: Ryz zwykle gotuje sie w proporcjach 1 czesc ryzu
do 2 czesci plynu. Ale poniewaz pomidory zawieraja wode, wiec ja dodaje
tyle plynu, by wraz z pomidorem bylo 2 filizanki.
Skladniki na 3-4 porcje.
Podawac z margarita :), tacos, enchiladas, tamales, salatka,
odsmazanym grochem?(refried beans).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-24 16:21:18
Temat: Re: Ryz po meksykansku
> Cumin- sprawa byla na grupie jakis czas temu obszernie dyskutowana.
a jeśli jest niedostępny?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 19:04:21
Temat: Re: Ryz po meksykanskuZastapic curry (w cury jest Zawsze cumin, czyli kminek rzymski)
Ewcia (wlasnie z pomyslem na joint-venture)
--
Niesz !
Barbara <b...@p...onet.pl> a écrit dans le message :
3...@n...vogel.pl...
>
> > Cumin- sprawa byla na grupie jakis czas temu obszernie dyskutowana.
>
> a jeśli jest niedostępny?
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 21:11:25
Temat: Re: Ryz po meksykansku
>
>Ewcia (wlasnie z pomyslem na joint-venture)
to ja sie dolaczam, gl. dlatego, ze cumin lubie
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-25 13:27:17
Temat: Re: Ryz po meksykansku"Barbara" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:<3baf5c5b@news.vogel.pl>...
> > Cumin- sprawa byla na grupie jakis czas temu obszernie dyskutowana.
> a jeśli jest niedostępny?
No to sprawa sie komplikuje, bo cumin jest niezbedny do tego
tex-mex smaku. Nie polecam zadnych srodkow zastepczych,
za wyjatkiem moze gotowej mieszanki do tacos (ktora zawiera cumin i
oczywiscie inne typowe przyprawy charakterystyczne dla tej kuchni).
Na marginesie, raz zapomnialam go dodac i jesli goscie sie polapali,
to nikt nie narzekal:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |