| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-08-27 12:40:40
Temat: SALATKI Sezon w pełni - także na marynaty. Co więcej - możemy je robić z
odpadów tzn. tych części warzyw czy owoców, które nie zostały zużyte
do gotowania, a nadają się do wykorzystania w przetworach - Maruda w
tym celu ma stale gotową zalewę w jednym - dwu słoikach w chłodziarce,
dzięki czemu zrobienie ekskluzywnego przetworu zajmuje jej moment,
rozdrobnienie warzyw w malakserze robota Zelmera Fenomen to
błyskawiczne działanie.
A tu parę przepisów:
Marynowanie białej lub czerwonej (modrej) kapusty
Poszatkowaną kapustę zasypać warzoną solą w ilości 2% wagowo
mieszając w naczyniu - na dwie, trzy godziny, po tym czasie ugniatać w
słokach na wysokość 2/3 i dopełnić zalewą octową.
Zalewa: 2dag soli, 4 dag cukru, ocet - jak kto lubi.
Przyprawy: na dno słoika - pieprz czarny i angielski, goździki po 5-8
szt. mały kawałek cynamonu i liść laurowy.
Pateryzacja 85°C: słok 0,5 litra - 20min, 1 litr - 30min, trzylitrowe
40-50min liczone od czasu dojścia temp. wody do 85°C.
Marynowanie kalafiorów:
Podzielić na małe (3-5cm) różyczki, blanszować 2-3min w słonej
zakwaszonej wodzie (10g soli, 1g kwasu cytynowego na litr wody) w
garnku emaliowanym. Po blanszowaniu natychmiast przelać zimną wodą i
układać w słoikach.
Gdyby nie można było tego zrobic natychmiast - zalać solanką 2% -
wstrzymuje pociemnienie różyczek na ~ 1 godz. Zalewa jak do ogórków.
Układać w słoikach - duże różyczki na dno i wierzch, mniejsze
różyczkami do ścianek słoika, drobne w środek, można dodać paski
kolorowej papryki dla ustrojenia.
Sałatki warzywne (assorti):
Skład procentowy:
1) Pomidory (drobne - np. koktajlowe) - 30%, ogórki (korniszonowe) -
70%
2) Ogórki (jak wyżej) - 50%, kalafior - 25%, cebula (drobna) - 15%,
marchew (w krążkach lub kawałkach) - 5%, fasola szparagowa (w
kawałkach) - 5%.
Jeżeli mamy warzywa niehandlowe (np pouszkadzane) wystarczy posiekać
części zdrowe np na słomkę i zamarynować:
Ogórki - 40dag, zielone pomidory - 20dag, cebula - 10dag, papryka
kolorowa - 10dag.
Do jednego kilograma sałatki dodać 5dag cukru wymieszanego z sokiem z
tych warzyw i zmielonych przypraw: cynamon 1g, goździków, pieprzu
czarnego i ziela angielskiego po 0,5g. Ocet stosownie do stężenia,
czyli jak kto lubi...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |