| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-15 17:55:40
Temat: Re: SMARDZ jak najlepiej przyrzadzic ?!myrdhin wrote:
> pierwszy raz w zyciu znalazlem smardze (smardz wyniosly)
===
Nie miałem pojęcia, że smardze rosną tak wczesną wiosną. Jak krokusy :-)
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-15 18:01:33
Temat: Re: SMARDZ jak najlepiej przyrzadzic ?!Le jeudi 15 avril 2004 ? 17:52:11, likaon a écrit :
> Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
>> Przyznasz jednak ze bardzo trudno jest podac przepis np. komus kto
>> przywiozl sobie z Islandii mieso wieloryba i pyta sie jak zrobic :
>> osobiscie bym sie czula tak jakbym zachecala do uczestniczenia w
>> zagladzie jakiegos chronionego gatunku.
> Od kiedy wieloryby sa chronione? I przez kogo? Moze tylko przez
> zielonkawych... I tylko dla TV.
I przeze mnie, howgh
> No bez przesady. Równie dobrze moglabys ronic lzy nad pterodaktylem.
Za pozno...
> Facio zreszta sam sobie niby poradzil. Ot tak sobie troche poszpanowal, ze
> jest taki smardzozerca.
> Ludzie teraz lubiejom siem odrózniac od tlumu.
A niechze zbieraja dzdzownice, to gatunek (jeszcze) nie na wyginieciu
:-)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-15 20:03:36
Temat: Re: SMARDZ jak najlepiej przyrzadzic ?!In <1...@p...onet.pl> myrdhin wrote:
> Witaj pl.rec.kuchnia!
>
> ciesze sie jak dziecko
>
> pierwszy raz w zyciu znalazlem smardze (smardz wyniosly)
>
> Warka - teren browaru
>
> 8 sztuk - dorodniutkie
>
> Jak je przyrzadzic ?
Wsyzstko znajdziesz w archiwum naszej grupy a google Ci w tym pomoże.
<http://tinylink.com/?dZHG1p45fj>
Do tego dorzucam przepis francuski:
1/2 kg świeżych smardzów
125 g masła
sok z ćwiartki cytryny
sól i pieprz
2 łyżki koniaku
1/4 kubka przesianej mąki
pół litra gęstej śmietany
Roztopić w garnku trochę masła i dorzucić dokładnie oczyszone smardze.
Dodać połowę soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Zagotować i
trzymać na małym ogniu pod przykryciem 10 min. Wyjąć smardze, do
pozostałego płynu dodać koniak i zredukować. Odstawić na bok.
Pozostałe masło roztopić, zmieszać z mąką, zrobić starannie białą
zasmażkę, ostudzić. Dodać śmietanę i starannie zmieszać. Dodać płyn od
gotowania smardzów, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, dać do
garnka razem z grzybami i podgrzać.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 21:17:02
Temat: Re: Re[4]: SMARDZ jak najlepiej przyrzadzic ?!
>
> http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy3.htm
>
> smardze smazone z zielenina
> grzanki ze smardzami
> smardze w smietanie zapiekanka
> smardze w ciescie nalesnikowym
> smardze na tostach
> smardze smazone z ziolami
> przekladaniec nalesnikowy ze smardzami
>
> cos bede musial wybrac z 8 szt tych rzadkich grzybow
> nie moge sprobwac kazdej opcji
Miło mi że przepisy z mojej strony www się przydają - co do ochrony smardzy w
Polsce... dziwię się tylko że w Czechach i na Słowacji gatunek ten nie jest pod
ochroną a mimo to występuje bardzo licznie - jest tam bardziej popularny wsród
grzybiarzy niż w Polsce... Ochrona tego gatunku w/g mojego zdjania przyczynia
się jedynie do zmniejszenia się jego przemieszczania w inne miejsca... Grzyb
ten sam się chroni z uwagi na doskonałe maskowanie... i tak prawdę mówiąc kto
go szuka ile ludzi w Polsce widziało go na własne oczy? 0,5% Polaków ?
Pozdrawiam
Zenit
www.NaGrzyby.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 21:59:34
Temat: Re: SMARDZ jak najlepiej przyrzadzic ?!Le mercredi 21 avril 2004 ŕ 23:17:02, Zenit a écrit :
>> cos bede musial wybrac z 8 szt tych rzadkich grzybow
>> nie moge sprobwac kazdej opcji
> Miło mi że przepisy z mojej strony www się przydają - co do ochrony smardzy w
> Polsce... dziwię się tylko że w Czechach i na Słowacji gatunek ten nie jest pod
> ochroną a mimo to występuje bardzo licznie
Naprawde nie rozumiesz zwiazku przyczynowego ?
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |