Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: SMARDZ jak najlepiej przyrzadzic ?!
Date: 15 Apr 2004 20:03:36 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 37
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <1...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1082059416 8948 80.72.34.43 (15 Apr 2004 20:03:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Apr 2004 20:03:36 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198546
Ukryj nagłówki
In <1...@p...onet.pl> myrdhin wrote:
> Witaj pl.rec.kuchnia!
>
> ciesze sie jak dziecko
>
> pierwszy raz w zyciu znalazlem smardze (smardz wyniosly)
>
> Warka - teren browaru
>
> 8 sztuk - dorodniutkie
>
> Jak je przyrzadzic ?
Wsyzstko znajdziesz w archiwum naszej grupy a google Ci w tym pomoże.
<http://tinylink.com/?dZHG1p45fj>
Do tego dorzucam przepis francuski:
1/2 kg świeżych smardzów
125 g masła
sok z ćwiartki cytryny
sól i pieprz
2 łyżki koniaku
1/4 kubka przesianej mąki
pół litra gęstej śmietany
Roztopić w garnku trochę masła i dorzucić dokładnie oczyszone smardze.
Dodać połowę soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Zagotować i
trzymać na małym ogniu pod przykryciem 10 min. Wyjąć smardze, do
pozostałego płynu dodać koniak i zredukować. Odstawić na bok.
Pozostałe masło roztopić, zmieszać z mąką, zrobić starannie białą
zasmażkę, ostudzić. Dodać śmietanę i starannie zmieszać. Dodać płyn od
gotowania smardzów, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, dać do
garnka razem z grzybami i podgrzać.
Władysław
|