Data: 2004-04-15 20:03:36
Temat: Re: SMARDZ jak najlepiej przyrzadzic ?!
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <1...@p...onet.pl> myrdhin wrote:
> Witaj pl.rec.kuchnia!
>
> ciesze sie jak dziecko
>
> pierwszy raz w zyciu znalazlem smardze (smardz wyniosly)
>
> Warka - teren browaru
>
> 8 sztuk - dorodniutkie
>
> Jak je przyrzadzic ?
Wsyzstko znajdziesz w archiwum naszej grupy a google Ci w tym pomoże.
<http://tinylink.com/?dZHG1p45fj>
Do tego dorzucam przepis francuski:
1/2 kg świeżych smardzów
125 g masła
sok z ćwiartki cytryny
sól i pieprz
2 łyżki koniaku
1/4 kubka przesianej mąki
pół litra gęstej śmietany
Roztopić w garnku trochę masła i dorzucić dokładnie oczyszone smardze.
Dodać połowę soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Zagotować i
trzymać na małym ogniu pod przykryciem 10 min. Wyjąć smardze, do
pozostałego płynu dodać koniak i zredukować. Odstawić na bok.
Pozostałe masło roztopić, zmieszać z mąką, zrobić starannie białą
zasmażkę, ostudzić. Dodać śmietanę i starannie zmieszać. Dodać płyn od
gotowania smardzów, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, dać do
garnka razem z grzybami i podgrzać.
Władysław
|