« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-17 09:31:24
Temat: porzeczki czerwone
Zostalam obdarowana wiadrem czerwonych porzeczek. Zaraz zanioslam co prawda
polowe sasiadce co tez ma duzo dzieci, ale i tak mi zostalo od groma.
Ratunku, co robicie z porzeczek? Troche zjemy zywcem, ale ilez mozna.
Czy da sie wyprodukowac jakies ciasto?
AniaK
(liczaca na wasza jak zwykle skuteczna pomoc)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-17 09:46:58
Temat: Re: porzeczki czerwoneOn Mon, 17 Jun 2002 11:31:24 +0200, "Ana"
<a...@e...com.pl> wrote:
>
>Zostalam obdarowana wiadrem czerwonych porzeczek. Zaraz zanioslam co prawda
>polowe sasiadce co tez ma duzo dzieci, ale i tak mi zostalo od groma.
>Ratunku, co robicie z porzeczek? Troche zjemy zywcem, ale ilez mozna.
>Czy da sie wyprodukowac jakies ciasto?
>
>AniaK
>(liczaca na wasza jak zwykle skuteczna pomoc)
>
ciasto ciastem, ale zrob galaletke albo gararetke. do miesa
marzenie
TrsbA
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-17 09:49:34
Temat: Re: porzeczki czerwone
Użytkownik Ana <a...@e...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aeka7h$1gov$...@n...ipartners.pl...
>
> Zostalam obdarowana wiadrem czerwonych porzeczek. Zaraz zanioslam co
prawda
> polowe sasiadce co tez ma duzo dzieci, ale i tak mi zostalo od groma.
> Ratunku, co robicie z porzeczek? Troche zjemy zywcem, ale ilez mozna.
> Czy da sie wyprodukowac jakies ciasto?
>
> AniaK
> (liczaca na wasza jak zwykle skuteczna pomoc)
>
>
z porzeczek wbrew pozorom można zrobić sporo rzeczy:
1. zrobić biszkopt cienki, nałożyć na to jakiś krem
żelatynowo-homogenizowany albo śmietanowy, naładować mnóstwo porzeczek i
zalać czerwoną galaretką. Z wiadomych względów ciasto i krem powinny być
dość słodkie
2. zrobić omlet biszkoptowy, nałożysz na niego truskawki, jagody i
porzeczki, chlapniesz jogutru owocowego albo bitej śmietany i mniam, mniam
3. z porzeczek można robić owocowe mrożone sorbety zamiast lodów
4. galaretka zwykłą z torebki z porzeczkami , innymi owocami i śmietaną bitą
i biszkopcikami
5. jeśli ktoś lubi, to można zrobić przetwory, tzn ugotować galaretkę z
czerwonych porzeczek z dużą ilością cukru, ale dla mnie za słodkie
6. za to kompoty z porzeczek bardzo lubiłam, mogą być mieszane
7. zamrozić i używać stopniowo ?? tu pytanie czy porzeczki są wdzięcznym
przemiotem mrożenia, bo nie jestem pewna...
8. zjeść z cukre, ja potrafię w olbrzymiej ilości :)))
9. na pewno nadadzą się do dżemów z innymi owocami z żelfiksem, szybkie i
łatwe
może być?
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-17 10:37:41
Temat: Re: porzeczki czerwone> 7. zamrozić i używać stopniowo ?? tu pytanie czy porzeczki są wdzięcznym
> przemiotem mrożenia, bo nie jestem pewna...
> 8. zjeść z cukre, ja potrafię w olbrzymiej ilości :)))
> 9. na pewno nadadzą się do dżemów z innymi owocami z żelfiksem, szybkie i
> łatwe
>
>
> może być?
>
> wkn
>
porzeczki bardzo dobrze sie mrozi tak jak jagody
wpaniały jest taki kompot z mrozonek zimą
Niunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-17 11:02:56
Temat: Re: porzeczki czerwone
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aekblr$48m$1@news.tpi.pl...
> >
> z porzeczek wbrew pozorom można zrobić sporo rzeczy:
(ciach Dorotke)
...
>
> może być?
>
> wkn
>
Dzieki wielkie. Zwlaszcze mnie natchnelo o biszkopcie. U mnie dzieciarnia na
ciasta lasa (uasa :-).
Tylko chyba musi byc straaaaaaasznie slodki krem ...
AniaK
PS. Oczywisice nie przyznam sie ze biszkopt zamierzam nabyc droga kupna...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-17 11:03:47
Temat: Re: porzeczki czerwone
Użytkownik "Niunieczka" <n...@t...pl> napisał w wiadomości
news:aeke13$mcf$1@news.tpi.pl...
> >
> porzeczki bardzo dobrze sie mrozi tak jak jagody
> wpaniały jest taki kompot z mrozonek zimą
>
> Niunia
>
Kompotu moje nie pijaja, nie wiedziec czemu. Ale z mrozeniem to niezla mysl.
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-17 12:14:25
Temat: Re: porzeczki czerwone
Użytkownik Ana <a...@e...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aekfj6$1l0m$...@n...ipartners.pl...
>
> Tylko chyba musi byc straaaaaaasznie slodki krem ...
> AniaK
> PS. Oczywisice nie przyznam sie ze biszkopt zamierzam nabyc droga kupna...
>
>
ulubiony krem mojego kumpla to śmietana kremówka ubita z cukremwymieszana z
żelatyną rozpuszczoną w niedużej ilości wody albo serki waniliowe wymieszane
z galaretką z torebki rozpuszczoną w połowie do 3/4 ilości wody
D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-17 16:47:11
Temat: Re: porzeczki czerwone> ciasto ciastem, ale zrob galaletke albo gararetke. do miesa
> marzenie
Ga-la-ret-ka!!
(w nastroju futbolowym)
To jest to.
A przepis?
;-)
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Wage war against littering."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-17 16:48:27
Temat: Re: porzeczki czerwonehttp://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=978
Wieloowocowe kostki lodowe
Składniki:
10 dag czerwonych porzeczek,
10 dag malin,
10 dag truskawek,
sok z 1 cytryny lub zaprawa cytrynowa,
8 dag cukru
Przepis:
Owoce przebrać, umyć, usunąć szypułki, zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Dodać sok z cytryny. Ugotować z cukru i 2 szklanek wody syrop. Ostudzić go i
połączyć z przetartymi owocami. Wymieszać i przelać do wymytych pojemniczków
do zamrażania kostek lodu. Wstawić do zamrażalnika. Gdy powstaną kolorowe
kostki lodowe, dodawać je do win i szampana.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-21
Źródło / autor: pl.rec.kuchnia, Z.Wodecki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-17 16:49:17
Temat: SURÓWKA Z KAPUSTYhttp://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=248
"bogate źródło siarki"
Proporcje podane dla 2 osób.
Składniki:
kawałek białej kapusty
2 jabłka
pół szklanki czarnych porzeczek
kilka łyżek posiekanych orzechów
olej słonecznikowy
sól
cukier
Przepis:
kapustę szatkujemy, jabłka w kostkę. porzeczki miksujemy i dodajemy do
kapusty i jabłek, mieszamy, doprawiamy, dodajemy odrobinę oleju i posypujemy
grubo posiekanymi orzechami
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-08-03
Źródło / autor: "Kuchnia a uroda" - Wanda Kosiorek, Agencja
Wydawniczo-Usługowa "Emilia"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |