Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia temat egzaminu

Grupy

Szukaj w grupach

 

temat egzaminu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-17 08:50:55

Temat: temat egzaminu
Od: "AmRat" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Siemanko

mam na egzaminie końcowym zrobić:
- karpatke z kremem sussel waniliwym
- rogaliki krucho-drożdżowe

może ktoś dać jakieś linki do karpatki??

pozdro

--
-------------------------------------
pozdrawiam
Maksym Wojcieszek
Naczelnik Grupy Ratowników Przedmedycznych i Łączności AmRat
http://www.micro.maxi.pl
m...@w...pl m...@s...pl a...@w...pl
-------------------------------------



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-17 09:16:17

Temat: Re: temat egzaminu
Od: Netusia <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



AmRat wrote:
>
> Siemanko
>
> mam na egzaminie końcowym zrobić:
> - karpatke z kremem sussel waniliwym
> - rogaliki krucho-drożdżowe
>
> może ktoś dać jakieś linki do karpatki??

Nie wiem co to krem sussel (ale Wladyslaw na pewno bedzie wiedzial :-))
- prawdopodobnie pod ta skomplikowana nazwa kryje sie najzwyklejszy krem
z budyniem (pewnosci nie mam) ;-) , ale ciasto na karpatke jest jednym z
najprostszych i najtanszych.

Zagotowac 1 szkl. wody z 1/2 kostki masla. Dodac szklanke maki
krupczatki i dalej gotowac. Po wystudzeniu wbijac po jednym 4-5 jaj i
ucierac mikserem. Ciasto podzielic na pol i rozsmarowac na
przygotowanych blaszkach. Piec w bardzo wyokiej temperaturze (jesli
temp. bedzie za niska nie zrobia sie "karpaty" i ogolnie nie bedzie
dobrze ;-)). Obydwa placki przelozyc kremem i posypac cukrem pudrem.
Niekiedy zamiast krupczatki dodaje zwykla make - tez wychodzi.
Pozdrawiam
A-Netusia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-17 09:20:15

Temat: Re: temat egzaminu
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 17 Jun 2002 10:50:55 +0200, "AmRat"
<m...@s...pl> wrote:

>Siemanko
>
>mam na egzaminie końcowym zrobić:
>- karpatke z kremem sussel waniliwym
>- rogaliki krucho-drożdżowe
>
>może ktoś dać jakieś linki do karpatki??
>
>pozdro


wpisz w google.com karpatka, a wszystko bedzie objawione
(zrobilam probe i sa przpeisy)
tak samo zrob z "rogaliki"...slowo daje, ze dzila. sama nie
robilam, wiec wiecej nie pomoge ;))

Trysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-17 10:30:36

Temat: Re: KARPATKA!
Od: "Mapet\(ka\)" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

O wspaniala osobo! dzieki Ci za podanie przepisu na karpatkowe ciasto. Ach,
zrobie, zrobie, zrobie (zeby zapomniec o niedawnym potwornym zakalcu. Nie
sni mi sie po nocach? - to naprawde dziwne...)
Prosilabym Cie jeszcze o uscislenie, bo jestem absolutnym laikiem, jesli
chodzi o karpatke.

> Zagotowac 1 szkl. wody z 1/2 kostki masla. Dodac szklanke maki
> krupczatki i dalej gotowac. Po wystudzeniu wbijac po jednym 4-5 jaj i
> ucierac mikserem.

Rozumiem, ze te moke wrzucac do wrzacej wody i po troche, zeby sie
grudko-kluski nie zrobily? A w ogole jest takie niebezpieczenstwo? No i jaka
ma miec konsystencje ciasto po zagotowaniu tej maki? I ile ja tak gotowac,
az dokad? Czesc z jajkami rozumiem, to jest proste.

>Ciasto podzielic na pol i rozsmarowac na
> przygotowanych blaszkach.

Moze to byc zwykla blacha do ciasta, taka "plackowa"? Czy to cos
specjalnego?

>Piec w bardzo wyokiej temperaturze (jesli
> temp.

Ile czasu i w jakiej? Ach, pomocy dla karpatkowej profanki!

Pozdrawiam i z gory dziekuje
Mapet
--
"Primum non stresere..."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-17 10:57:24

Temat: Re: temat egzaminu
Od: "AmRat" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora



>wpisz w google.com karpatka, a wszystko bedzie objawione
>(zrobilam probe i sa przpeisy)


ok.
mam karpatke z kremem sussel - tylko pytanie czy ten krem to jest dodatek
czy jako nadzienie do kapratki? moim zdaniem to jakis dodatek bo karpatka ma
taki budyniowe nadzienie, a nie krem russel. A dal tych którzy nie wiedza to
krem russel to taki krem do tortow - taki co robi sie z jaj i margaryny, a
nie bitej smietany.

dzieli za uwagi.

Aha kolego dzieki za przepis na cioto parzone - to najlepszy przepis jaki
tylko jest, oczywiscie jesli zna sie dokladna gramature, a nie ze pol kostki
i szklane wody (bo szklanki sa rozne rozniste). Aaaaaaaa
dzis siepytalem i karpatka ma spód z ciasta kruchego - wiec? Moze zle
zrozumialem. Spod karpatki to tez ciasto parzone??/

dzieki za wszelka pomoc

--
-------------------------------------
pozdrawiam
Maksym Wojcieszek
Naczelnik Grupy Ratowników Przedmedycznych i Lacznosci AmRat
http://www.micro.maxi.pl
m...@w...pl m...@s...pl a...@w...pl
-------------------------------------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-17 10:58:25

Temat: Re: KARPATKA!
Od: "AmRat" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak zrobisz tą karpatke to pochwal sie jak wyszlo ci to ciasto - i powiedz
na co zwrocic uwage - jestem kucharz, a nie cukiernik:-((. Na cukierni bylem
3 mies. i mialem 6 z cukierni, ale karpatki nigdy nie robilem:-(((

--
-------------------------------------
pozdrawiam
Maksym Wojcieszek
Naczelnik Grupy Ratowników Przedmedycznych i Łączności AmRat
http://www.micro.maxi.pl
m...@w...pl m...@s...pl a...@w...pl
-------------------------------------



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-17 11:31:48

Temat: Re: temat egzaminu
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik AmRat <m...@s...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:
> mam karpatke z kremem sussel - tylko pytanie czy ten krem to jest dodatek
> czy jako nadzienie do kapratki? moim zdaniem to jakis dodatek bo karpatka ma
> taki budyniowe nadzienie, a nie krem russel.

No cos Ty? Po co krem jako dodatek do kremowej karpatki?
To niezbyt logiczne moim zdaniem...
Krem sussel powinien wystąpić jako nadzienie.

> A dal tych którzy nie wiedza to
> krem russel to taki krem do tortow - taki co robi sie z jaj i margaryny, a
> nie bitej smietany.

W karpatce nie bywa bitej smietany.

> Aha kolego dzieki za przepis na cioto parzone - to najlepszy przepis jaki
> tylko jest, oczywiscie jesli zna sie dokladna gramature, a nie ze pol kostki
> i szklane wody (bo szklanki sa rozne rozniste). Aaaaaaaa

Chyba jestes troche niewyspany, skoro masz takie watpliwosci... ;-)
A przepis byl od kolezanki, a nie od kolegi.

> dzis siepytalem i karpatka ma spód z ciasta kruchego - wiec? Moze zle
> zrozumialem. Spod karpatki to tez ciasto parzone??/

Od kiedy to karpatka ma spod z ciasta kruchego?
Nigdy jeszcze nie spotkalam takiego przepisu...

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-17 11:54:41

Temat: Re: temat egzaminu
Od: "AmRat" <m...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora



>No cos Ty? Po co krem jako dodatek do kremowej karpatki?
>To niezbyt logiczne moim zdaniem...
>Krem sussel powinien wystąpić jako nadzienie.


no właśnie - ale mi nie pasuje do karpatki krem russel:-(((((

>Chyba jestes troche niewyspany,

można tak powiedzieć

skoro masz takie watpliwosci... ;-)
>A przepis byl od kolezanki, a nie od kolegi.


sorry:-), przepraszam koleżanke.

>> dzis siepytalem i karpatka ma spód z ciasta kruchego - wiec? Moze zle
>> zrozumialem. Spod karpatki to tez ciasto parzone??/
>
>Od kiedy to karpatka ma spod z ciasta kruchego?
>Nigdy jeszcze nie spotkalam takiego przepisu...


hmmmm nie powiem że to powiedziała mi pani któa pracuje w cukierni od 17
lat:-).

dziś jade do Hotelu i może tam się coś więcej dowiem i będęmiałjuż 100%
pewności jak się zapytam zawodowych cukierników.

hehe sorry za problemy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-17 12:08:14

Temat: Re: temat egzaminu
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 17 Jun 2002 12:57:24 +0200, "AmRat"
<m...@s...pl> wrote:

>
>
>>wpisz w google.com karpatka, a wszystko bedzie objawione
>>(zrobilam probe i sa przpeisy)
>
>
>ok.
>mam karpatke z kremem sussel - tylko pytanie czy ten krem to jest dodatek
>czy jako nadzienie do kapratki? moim zdaniem to jakis dodatek bo karpatka ma
>taki budyniowe nadzienie, a nie krem russel. A dal tych którzy nie wiedza to
>krem russel to taki krem do tortow - taki co robi sie z jaj i margaryny, a
>nie bitej smietany.
>
>dzieli za uwagi.
>
>Aha kolego dzieki za przepis na cioto parzone - to najlepszy przepis jaki
>tylko jest, oczywiscie jesli zna sie dokladna gramature, a nie ze pol kostki
>i szklane wody (bo szklanki sa rozne rozniste). Aaaaaaaa
>dzis siepytalem i karpatka ma spód z ciasta kruchego - wiec? Moze zle
>zrozumialem. Spod karpatki to tez ciasto parzone??/
>
>dzieki za wszelka pomoc


czuje sie z lekka ogluszona...

krem W karpatce, kruchy spod? to po co te wszystkie przepisy?
bita smietana w ogole nie

Trysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-17 12:11:12

Temat: Re: temat egzaminu
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 17 Jun 2002 13:54:41 +0200, "AmRat"
<m...@s...pl> wrote:

>
>
>>No cos Ty? Po co krem jako dodatek do kremowej karpatki?
>>To niezbyt logiczne moim zdaniem...
>>Krem sussel powinien wystąpić jako nadzienie.
>
>
>no właśnie - ale mi nie pasuje do karpatki krem russel:-(((((
>
>>Chyba jestes troche niewyspany,
>
>można tak powiedzieć
>
> skoro masz takie watpliwosci... ;-)
>>A przepis byl od kolezanki, a nie od kolegi.
>
>
>sorry:-), przepraszam koleżanke.
>
>>> dzis siepytalem i karpatka ma spód z ciasta kruchego - wiec? Moze zle
>>> zrozumialem. Spod karpatki to tez ciasto parzone??/
>>
>>Od kiedy to karpatka ma spod z ciasta kruchego?
>>Nigdy jeszcze nie spotkalam takiego przepisu...
>
>
>hmmmm nie powiem że to powiedziała mi pani któa pracuje w cukierni od 17
>lat:-).
>
>dziś jade do Hotelu i może tam się coś więcej dowiem i będęmiałjuż 100%
>pewności jak się zapytam zawodowych cukierników.
>
>hehe sorry za problemy
>


e, tam ,problemy od razu...czytaj jeden przpeis, drugi,
zobaczysz, ze sa pewne stale cechy danego ciasta, a ludzie sobie
robia warianty.... jesli chcesz bitej smietany an kruchym spodzie
to juz zupelnie co innegooo


poza tym cukiernicy i cukernicy...sa rozne szkoly tego
(regionalne, bardziej niz inne wyszukane) i kazdy bedzie przy
swoim obstawal...najlepiej idz do sklepu, popatrz na pudelko z
proszkiem do karpatki, zobacz jakie skladniki, jak to robic i
porownaj ze wszystkimi przpeisami, jakie znajdziesz...praca
magisterska z tego wyjdzie ;))

Trysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

spaghetti z radości carbonnare
zmywarka SIEMENS Lady 45
czesc
lekka tarta z cukinii z bazylia
Witam :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »