Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Mapet\(ka\)" <l...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KARPATKA!
Date: Mon, 17 Jun 2002 12:30:36 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <aekdqe$kvt$1@news.tpi.pl>
References: <aek7sr$73e$1@news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.134.138.130
X-Trace: news.tpi.pl 1024309903 21501 213.134.138.130 (17 Jun 2002 10:31:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Jun 2002 10:31:43 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:112680
Ukryj nagłówki
O wspaniala osobo! dzieki Ci za podanie przepisu na karpatkowe ciasto. Ach,
zrobie, zrobie, zrobie (zeby zapomniec o niedawnym potwornym zakalcu. Nie
sni mi sie po nocach? - to naprawde dziwne...)
Prosilabym Cie jeszcze o uscislenie, bo jestem absolutnym laikiem, jesli
chodzi o karpatke.
> Zagotowac 1 szkl. wody z 1/2 kostki masla. Dodac szklanke maki
> krupczatki i dalej gotowac. Po wystudzeniu wbijac po jednym 4-5 jaj i
> ucierac mikserem.
Rozumiem, ze te moke wrzucac do wrzacej wody i po troche, zeby sie
grudko-kluski nie zrobily? A w ogole jest takie niebezpieczenstwo? No i jaka
ma miec konsystencje ciasto po zagotowaniu tej maki? I ile ja tak gotowac,
az dokad? Czesc z jajkami rozumiem, to jest proste.
>Ciasto podzielic na pol i rozsmarowac na
> przygotowanych blaszkach.
Moze to byc zwykla blacha do ciasta, taka "plackowa"? Czy to cos
specjalnego?
>Piec w bardzo wyokiej temperaturze (jesli
> temp.
Ile czasu i w jakiej? Ach, pomocy dla karpatkowej profanki!
Pozdrawiam i z gory dziekuje
Mapet
--
"Primum non stresere..."
|