| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-01 11:15:13
Temat: Sałatka klasyczna jarzynowaWitam wszystkich w Nowym Roku, z serdecznymi życzeniami. Chciałabym wymienić
z sznownymi współgrupowiczami poglądy na powyższy temat. Niby wszyscy robią
tak samo, ale jednak każdy trochę inaczej. Ja też mam różne jej odmiany i
warianty. Oczywiście podstawą są gotowane warzywa: marchewka, seler i
pietruszka, ale już tutaj rozpoczynają się spory. Nój brat np uważa, że mogą
być to wyłącznie warzywa ugotowone luzem, po prostu w wodzie z solą, ja
preferuję warzywa gotowane w rosole. Co jeszcze dajecie? W mojej sałatce
noworocznej poza pietruszka, marchewką i selerem ugotowanymi oczywiście w
rosole były: usiekane marynowane grzybki, kwaśne jabłko + kiszogór oba
pokrojone znacznie drobniej niż warzywa podstawowe, no i tym razem dałam
nieco groszku z puszki. I to wszystko. No oczywiście o majonezie własnej
roboty to już nie wspomnę , bo to się rozumie samo przez się. A jakie są
Wasze sałatki noworoczne?
Pozdrawiam świątecznie - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-01 12:37:13
Temat: Re: Sałatka klasyczna jarzynowaTakie banalne tematy Was nie interesują?
Użytkownik "Agnieszka" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bt0vjb$da7$1@mamut.aster.pl...
> Witam wszystkich w Nowym Roku, z serdecznymi życzeniami. Chciałabym
wymienić
> z sznownymi współgrupowiczami poglądy na powyższy temat. Niby wszyscy
robią
> tak samo, ale jednak każdy trochę inaczej. Ja też mam różne jej odmiany i
> warianty. Oczywiście podstawą są gotowane warzywa: marchewka, seler i
> pietruszka, ale już tutaj rozpoczynają się spory. Nój brat np uważa, że
mogą
> być to wyłącznie warzywa ugotowone luzem, po prostu w wodzie z solą, ja
> preferuję warzywa gotowane w rosole. Co jeszcze dajecie? W mojej sałatce
> noworocznej poza pietruszka, marchewką i selerem ugotowanymi oczywiście w
> rosole były: usiekane marynowane grzybki, kwaśne jabłko + kiszogór oba
> pokrojone znacznie drobniej niż warzywa podstawowe, no i tym razem dałam
> nieco groszku z puszki. I to wszystko. No oczywiście o majonezie własnej
> roboty to już nie wspomnę , bo to się rozumie samo przez się. A jakie są
> Wasze sałatki noworoczne?
> Pozdrawiam świątecznie - Agnieszka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 12:50:00
Temat: Re: Sałatka klasyczna jarzynowaTakie proste dania Was nie ciekawią??
Użytkownik "Agnieszka" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bt0vjb$da7$1@mamut.aster.pl...
> Witam wszystkich w Nowym Roku, z serdecznymi życzeniami. Chciałabym
wymienić
> z sznownymi współgrupowiczami poglądy na powyższy temat. Niby wszyscy
robią
> tak samo, ale jednak każdy trochę inaczej. Ja też mam różne jej odmiany i
> warianty. Oczywiście podstawą są gotowane warzywa: marchewka, seler i
> pietruszka, ale już tutaj rozpoczynają się spory. Nój brat np uważa, że
mogą
> być to wyłącznie warzywa ugotowone luzem, po prostu w wodzie z solą, ja
> preferuję warzywa gotowane w rosole. Co jeszcze dajecie? W mojej sałatce
> noworocznej poza pietruszka, marchewką i selerem ugotowanymi oczywiście w
> rosole były: usiekane marynowane grzybki, kwaśne jabłko + kiszogór oba
> pokrojone znacznie drobniej niż warzywa podstawowe, no i tym razem dałam
> nieco groszku z puszki. I to wszystko. No oczywiście o majonezie własnej
> roboty to już nie wspomnę , bo to się rozumie samo przez się. A jakie są
> Wasze sałatki noworoczne?
> Pozdrawiam świątecznie - Agnieszka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 13:07:31
Temat: Re: Sałatka klasyczna jarzynowaMarchew, pietruszka, seler, ziemniaki ugotowane w mundurkach w wodzie,
cebula (surowa oczywiście), groszek z puszki, ogórki kiszone. Bez jabłka i
innych dodatków. Majonez, odrobina musztardy, sól, pieprz
--
Pozdr. Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 13:15:54
Temat: Re: Sałatka klasyczna jarzynowaUżytkownik "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> napisała:
> Marchew, pietruszka, seler, ziemniaki ugotowane w mundurkach w wodzie,
> cebula (surowa oczywiście), groszek z puszki, ogórki kiszone. Bez jabłka i
> innych dodatków. Majonez, odrobina musztardy, sól, pieprz
A jajka gdzie? Ja robie tak samo jak Ewa, ale z jablkiem i nie gotuje warzyw
w rosole, choc podobno to polepsza smak salatki.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 13:23:46
Temat: Re: Sałatka klasyczna jarzynowa
> A jajka gdzie?
Jarzynową wolę bez jaj;)
--
Pozdr. Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 13:45:34
Temat: Re: Sałatka klasyczna jarzynowaThu, 1 Jan 2004 12:15:13 +0100, na pl.rec.kuchnia, Agnieszka napisał(a):
> Niby wszyscy robią
> tak samo, ale jednak każdy trochę inaczej.
Warzywa ugotowane w rosole: seler, marchew, pietruszka.
Do tego sporo jajek. Jabłka. Ogórek kiszony. Wszystko pokrojone w
drobniutką kostkę.
Łyżka musztardy. Sól, pieprz. Majonez (Winiary, ale zawsze go trochę
rozrzedzam).
Dla mnie ważne jest, żeby nie było w sałatce żadnych ziemniaków, ani
groszku. Ani też cebuli.
Szczęśliwego Nowego Roku ! :)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 13:46:22
Temat: Re: Sałatka klasyczna jarzynowa
Użytkownik "Agnieszka" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bt0vjb$da7$1@mamut.aster.pl...
> Witam wszystkich w Nowym Roku, z serdecznymi życzeniami. Chciałabym
wymienić
> z sznownymi współgrupowiczami poglądy na powyższy temat. Niby wszyscy
robią
> tak samo, ale jednak każdy trochę inaczej. Ja też mam różne jej odmiany i
> warianty. Oczywiście podstawą są gotowane warzywa: marchewka, seler i
> pietruszka,
To niedobre :-(
Najwspanialsza sałatka, może zrobię ją jeszcze dziś, bo na święta było jej
za mało i domownicy zżarli mi ją .
Kartofle, ogórki konserwowe, żywa (bez solenia) cebula, jabłka reneta,
groszek zielony konserwowy
Kartofle gotujemy w łupinach i po obraniu kroimy w kostkę jak i pozostałe
składniki.
Wymieszać delikatnie i odstawić w zimne miejsce, aby smaki się połączyły.
Do tak przygotowanej sałatki dodajemy śmietanę wymieszaną z solą , sokiem z
cytryny, odrobiną cukru i musztardą. Skomponowanie smaku indywidualne. Zbyt
mało lub zbyt dużo musztardy jest błędem.
Wykładamy do salaterki, pokrywamy białą śmietaną i dekorujemy ćwiartkami
jajek na twardo, krojonym szczypiorkiem. Pychotka!
michał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 15:19:57
Temat: Re: Sałatka klasyczna jarzynowaWitam,
Ja gotuje w wodzie z sola marchewke, pietruszke, seler, ziemniaki. Dodaje
jaja gotowane, a takze ogorek kiszony drobno pokrojony, jablko. Moja mam
dodaje takze biala czesc pora pokrojona. Doprawiam majonezem, musztarda,
pieprzem, sola.
Pozdrowienia,
Niteczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-01 16:00:25
Temat: Re: Sałatka klasyczna jarzynowaUżytkownik "Lilla" <l...@b...lublin.pl> napisał w wiadomości
news:bt16kf$c0t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> A jajka gdzie? Ja robie tak samo jak Ewa, ale z jablkiem i nie gotuje
warzyw
> w rosole, choc podobno to polepsza smak salatki.
Ja robię też z jajkami, ale koniecznie warzywa z rosołu i bez cebuli,
żadnych grzybków i innych udziwnień (dla mnie).
Pozdrawiam,
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |