Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sernik bez spodu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sernik bez spodu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-09 15:51:49

Temat: Sernik bez spodu
Od: "Waldo" <n...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam !
Jestem wielkim lakomczuchem i uwilbiam ciasta :)
Poszukuje dobrego ( najlepszego ! ) przepisu na sernik z
brzoskwiniami BEZ spodu ( ciasta ).
O ile dobrze pamietam to budyn byl jednym ze skladnikow
takiego sernika.
Czy ktos zna taki pyszny przepis ? :)

--
Pozdrawiam Waldemar


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-09 16:57:07

Temat: Re: Sernik bez spodu
Od: "Waldo" <n...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przeszukalem archiwum ale ... sernika z brzoskiwiami bez
spodu nie znalazlem :(

--
Pozdrawiam Waldemar


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-09 17:25:57

Temat: Re: Sernik bez spodu
Od: "Adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Waldo" <n...@b...pl> napisał w wiadomości
news:a43kd9$f2t$1@news.tpi.pl...
> Przeszukalem archiwum ale ... sernika z brzoskiwiami bez
> spodu nie znalazlem :(
>
> --
> Pozdrawiam Waldemar
>
>

Znalazlam w archiwum , jak chcesz wiecej, to poszukaj przez Google ( zostalo
jeszcze troche stron do poczytania )

Pozdr.
Adiola

=============================

Z przepisu Marcina

1kg bialego sera, tlustego i dobrze odcisnietego
10 jajek
40 dkg cukru pudru
30 dkg masla roslinnego (wazne)
sol do smaku
cukier waniliowy
lyzeczka proszku do pieczenia
kilka lyzek grysiku (kaszki manny)
ew. rodzynki, skórka pomaranczowa

Sernik mozna przygotowac w malakserze (he, he w thermomixie pewnie tez
mozna) lub w makutrze (co tradycja, to tradycja, poza tym miesnie sie
cwicza). Rozdzielic jajka na bialka i zoltka. Utrzec maslo na piane
(rozetrzec, rozmiksowac), dodawac po troche cukier i zóltka, ucierac. Jesli
robi sie w makutrze trzeba zemlec ser w maszynce - w malakserze wystarczy
pokroic w kostke. Do masy dodac ser i ucierac. Dodac sol, cukier waniliowy,
proszek do pieczenia. Ucierac az nie bedzie grudek z sera (w malakserze
trzeba uwazac aby nie przeszla masa w
plyn - konsystencja sera musi byc wyczuwalna). Przekladamy do misy,
dodajemy kilka lyzek grysiku dla dogeszczenia (masa nie moze byc za
plynna). Ubijamy piane z bialek bardzo sztywno, dodajac troche cukru w
trakcie dla usztywnienia. Na mase serowa wylozyc bakalie i piane i bardzo
delikatnie wymieszac (aby nie stracic puszystosci). Piekarnik na 180 C,
wysmarowac duza tortownice maslem, posypac bulka tarta i wlac ciasto,
wyrównac robiac lekka
górke na srodku. Piec przez 1 godzine mozna uzyc tylko dolnej grzalki, aby
nie zrumienilo sie za wczesnie od góry - jesli tak sie stanie, trzeba
przykryc natluszcoznym papierem. Sernik podczas pieczenia powinien wyrosnac
okolo polowy, gora powinna byc lekko rumiana, srodek po wyjeciu z pieca moze
byc galaretowaty. Po wyjeciu szybko okroic wokól i otworzyc tortownice,
gdyz sernik opada. Posypac cukrem pudrem, troche wystudzic i wsadzic do
lodówki na kilka godzin. Smacznego.

====================================================
==

Zacytuje caly przepis Joli L-L:

Sernik z brzoskwiniami:

1. 3 szkl. mąki
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Z tego wszystkiego wyrobić ciasto i podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3.
2/3 ciasta wyłożyć na blachę (wysmarowaną i posyp. bułką tartą) blacha
ok. 36x26, 1/3 włożyć do lodówki.

2. 1/2 kg. twarogu - zmielić
1 jajko
1 budyń (sypki)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
Wyrobić masę serową i wyłożyć na ciasto.

3. 1 puszka brzoskwiń - odsączyć, pokroić w plastry i wyłożyć na masę
serową.

4. Piana: 5 białek
1 szkl. cukru pudru
Ubić białka, stopniowo dodać cukier.
Do ubitej piany z cukrem wmieszać delikatnie 1 łyżkę stołową mąki
ziemniaczanej. Gotową pianę wyłożyć na owoce.

5. Na pianę potrzeć na tarce na duzych oczkach (lub pokruszyć) 1/3 ciasta
z lodówki.

6. Piec ponad godz. w temp 180-200 C.

7. Polewa:
4 łyżki cukru zwykłego
1/3 kostki masła(margaryny)
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżka wody
Zagotować w rondelku wszystko razem (tak jak przy murzynku), po
ochłodzeniu polać zygzakiem na gotowe ciasto.

====================================================
=====

Moj ukochany sernik. Robie go rzeczywiscie na specjalne okazje ze wzgledu na
czynnosc "ucieranie cukru az do rozpuszczenia".Taka specjalna okazja sa
Swieta.Warto poucierac ...

1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
8 jajek
1 kg zmielonego twarogu
2 czubate lyzki maki ziemniaczanej
1 maly proszek do pieczenia Oetkera
2-3 lyzki soku z cytryny i zapach cytrynowy
rodzynki

Margaryne i cukier utrzec razem . Cukier ma sie rozetrzec:)))))( Tu wolamy
prawdziwego mezczyzne i obdarzamy komplementami o niezwyklej sile miesni
jaka niewatpliwie posiada. Czy posiada czy nie - bedzie ucieral w
zaparte:)))
Nastepnie dodajemy stopniowo po jednym zoltku (razem 8 sztuk ).Po
dokladnym utarciu powyzszych skladnikow wrzucasz 1 kg zmielonego twarogu.
Chwile ucierasz, dodajesz 2 czubate lyzki maki ziemniaczanej i proszek do
pieczenia. Nastepnie sok z cytryny i zapach cytrynowy i rodzynki ( namoczone
, wysuszone i obtoczone w mace na sitku- nie opadna na dno ciasta). Na
koniec dodajesz delikatnie piane z 8 bialek ubita na sztywno.
Tortownice duza ( ja mam 26cm) smarujesz tluszczem, posypujesz bulka
tarta ( na dnie duzo grubiej niz na bokach). Wlozyc sernik do goracego
piekarnika.Gaz-ok. 200st , grubo ponad godzine.Ma byc zloty a boki odstawac
od tortownicy. Troszeczke opadnie ale jest i tak duzy. Mozna oproszyc cukrem
pudrem.Zrobic dzien wczesniej bo musi porzadnie wystygnac. Jest naprawde
rewelacyjny.

Jola L- L

====================================================
=================

Podaję przepis na sernik.
SKŁADNIKI:
8jajek, 3/4 szkl. cukru, 1 serniks(dr.Othekera), 2ugotowane ziemniaki,
1łyżeczka proszku do pieczenia,
rodzynki, można dodać również skórkę pomarańczową, 1kg sera (powinien być
dość wilgotny),1/2 kostki margaryny Kasi.

SPOSÓB WYKONANIA:
Ser i ziemniaki należy zmielić przezmaszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem,
podczas ucierania dodawać po 1 żółtku i nadal ucierać . Dodać zmielone
składniki , rodzynki, serniks i ubitą pianę z białek.
Aby piana była sztywna , należy białka oziębić i na początku ubijania dodać
tylko szczyptę soli, a dopiero pod koniec cukier.
(tortownica średnia ,piec w temperaturze 200-220stopni )

Życzę smacznego.
BOGUSIA Z WROCŁAWIA

====================================================
===================

Czesc!
Podam Ci przepis na "Sernik okruszkowy z brzoskwiniami", wg mojej calej
rodziny
jest naprawde wysmienity.
Skladniki:
- 600 gram poltlustego, zmielonego bialego sera
- 4 jajka (zoltka oddzielone od bialek)
- 200 gram cokru pudru
- puszka brzoskwin
- 1 filizanka gestej smietany
- 1 lyzka soku z cytryny
- 4 lyzki stopionego masla
- kilka kropel zapachu waniliowego

Ciasto okruszkowe:
- 200 gram pokruszonych, poduszonych zwyklych herbatnikow
- 6 lyzek stopionego masla
- 2 lyzki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Stopione maslo wymieszac z cukrem, wsypac herbatniki i ogrzewac na malym
ogniu
2 minuty ciagle mieszajac. Odlozyc 3-4 lyzki ciasta a reszte wylozyc (wrecz
nawet wysypac) do tortownicy o srednicy 26 cm. Ugniesc lekko lyzka i
odstawic w
chlodne miejsce.

Masa serowa:
Ubic 4 zoltka i 2 bialka ze 170 gr. cukru. Do sera dodac te mase jajeczna,
cukier waniliowy i ucierac 5 minut mikserem, wlac smietane i ucierac 2
minuty,
dodac zapach waniliowy i sok z cytryny. Ubic na sztywno piane z 2 bialek i
30
gr. cukru. Na okruszkowym spodzie wylozyc serowa mase, na to pokrojone w
kostke
brzoskwinie. Nastepnie na owocach rozsmarowac piane. Obsypac okruszkowym
ciastem i wstawic do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na srodkowy
poziom.
Piec okolo 30 minut. Ser po upieczeniu powinien miec swiezy, twarozkowy smak
i
kremowa konsystencje.
Po upieczeniu mozesz posypac cukrem pudrem.
Jeszcze raz serdecznie polecam i zycze smacznego.

Agnieszka





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-09 20:19:54

Temat: Re: Sernik bez spodu
Od: "Waldo" <n...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki. Ja tez szukalem z google ale nie potrzebnie
dodawalem slowo "brzoskwinie" do szukanego serniczka :)
Jeszcze raz dzieki :)

--
Pozdrawiam Waldemar


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Skórki z pomarańczy
propozycja grupy o urodzie
Soki Bick Black firmy Wosana z Andrychowa pietnuje
Gdzie archiwum grupy??
puchata babka [P]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »