« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-06 18:50:13
Temat: Sernik na zimno bez żelatyny?Kiedyś, dawno dawno temu (miałam z sześć, może osiem lat) moja mama
robiła sernik na zimno, do którego nie dodawało się żelatyny. Pamiętam,
że był układany w charakterystyczny sposób: w taki długi trójkąt, jak
opakowanie Toblerone, używało się do tego podłużnych biszkoptów albo
ciasteczek podobnych do be-be, wychodziło pyszne, puszyste...
Niestety, przepis zaginął gdzieś w otchłani dziejów. Może źle szukałam,
ale wszystko co znajduję, jest z żelatyną albo galaretką, a tamten był
bez (jestem pewna, pamięć smaku mam dobrą (; ).
Ktoś może kojarzy przepis?
Pzdr, YaaL.
--
-- . , _ _ / -- arkadia.rpg.pl -- I'm unholy --
-- (_/ (_( (_( (_, -- ICQ: 7576214 -- & I'm happy. --
-- ( from hell.pl -- ex 2:484/2.27 -- Surprised? --
--
Rules of the game:
The probability of anything happening is inversely proportional
to its desirability.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-07 06:43:13
Temat: Re: Sernik na zimno bez żelatyny?To tzw. "chatka puchatka" - 3 paczki herbatnikow prostokatnych, 60 dkg
twarogu, kostka masla, 3 zoltka, szklanka cukru pudru, duza lyzka kakao,
dodatki smakowe (aromat rumowy, pomaranczowy, bakalie itp.).
twarog najlepiej zmielic w malakserze, dodac zoltka i cukier miksujac do
rownomiernego wymieszania.
odlozyc pol szklanki masy i wymieszac ja z kakao.
na rozlozonej na stole folii spozywczej rozsmarowac mase kakaowa, ukladac na
tym w 3 rzedach herbatniki - najlepiej podzielic wszystkie na 2 czesci, na
herbatniki wylozyc mase twarogowa i zlozyc calosc w trojkat.
obrocic aslosc kilka razy, coby sie twarog lepiej rozlozyl i do lodowki na
noc.
przed podaniem odwijamy folie - masa kakaowa przylepia sie do herbatnikow i
udaje polewe, kroimy na plasterki i podajemy zainteresowanym.
--
Joanna
J...@e...pl
Użytkownik YaaL <y...@f...hell.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:s...@h...hell.pl...
> Kiedyś, dawno dawno temu (miałam z sześć, może osiem lat) moja mama
> robiła sernik na zimno, do którego nie dodawało się żelatyny. Pamiętam,
> że był układany w charakterystyczny sposób: w taki długi trójkąt, jak
> opakowanie Toblerone, używało się do tego podłużnych biszkoptów albo
> ciasteczek podobnych do be-be, wychodziło pyszne, puszyste...
> Niestety, przepis zaginął gdzieś w otchłani dziejów. Może źle szukałam,
> ale wszystko co znajduję, jest z żelatyną albo galaretką, a tamten był
> bez (jestem pewna, pamięć smaku mam dobrą (; ).
>
> Ktoś może kojarzy przepis?
>
> Pzdr, YaaL.
> --
> -- . , _ _ / -- arkadia.rpg.pl -- I'm unholy --
> -- (_/ (_( (_( (_, -- ICQ: 7576214 -- & I'm happy. --
> -- ( from hell.pl -- ex 2:484/2.27 -- Surprised? --
> --
> Rules of the game:
> The probability of anything happening is inversely proportional
> to its desirability.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-07 08:58:15
Temat: Re: Sernik na zimno bez żelatyny?Użytkownik Joanna <j...@e...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> To tzw. "chatka puchatka"
... albo "Domek Baby Jagi".
Stosowny przepis jest na:
http://www.kuchnia.phg.pl/ciastadesery/ciastaglo.htm
l
Zrobilam kiedys to ciasto, ale zuzylam nieco mniej herbatnikow niz
to podano w przepisie. Wedlug w/w przepisu polewe nalezy
wykonac oddzielnie, a dodatek alkoholu w niej powoduje, ze ciasto
jest jeszcze bardziej pyszne, to oczywiscie rzecz gustu.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-07 11:04:28
Temat: Re: Sernik na zimno bez żelatyny?On Tue, 7 Aug 2001 08:43:13 +0200,
Joanna <j...@e...pl> wrote:
>To tzw. "chatka puchatka" - 3 paczki herbatnikow prostokatnych, 60 dkg
>twarogu, kostka masla, 3 zoltka, szklanka cukru pudru, duza lyzka kakao,
>dodatki smakowe (aromat rumowy, pomaranczowy, bakalie itp.).
[...]
Brzmi prawdopodobnie, chociaż sposób złożenia nasz miał nieco inny, ale
to już sobie pokombinuję.
Dziękuję, cały czas miałam wrażenie, że tam jest coś specjalnego zamiast
tej żelatyny - a tu nic nie trzeba (:
Pzdr, YaaL.
--
-- . , _ _ / -- arkadia.rpg.pl -- I'm unholy --
-- (_/ (_( (_( (_, -- ICQ: 7576214 -- & I'm happy. --
-- ( from hell.pl -- ex 2:484/2.27 -- Surprised? --
--
Law of Computability Applied to Social Sciences:
If at first you don't succeed, transform your data set.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-07 11:09:23
Temat: Re: Sernik na zimno bez żelatyny?On Tue, 7 Aug 2001 10:58:15 +0200,
Lilla <l...@f...krasnik.pl> wrote:
>... albo "Domek Baby Jagi".
>Stosowny przepis jest na:
>http://www.kuchnia.phg.pl/ciastadesery/ciastaglo.ht
ml
>Zrobilam kiedys to ciasto, ale zuzylam nieco mniej herbatnikow niz
>to podano w przepisie. Wedlug w/w przepisu polewe nalezy
>wykonac oddzielnie, a dodatek alkoholu w niej powoduje, ze ciasto
>jest jeszcze bardziej pyszne, to oczywiscie rzecz gustu.
Moje było bez osobnej polewy (:
W przekroju wyglądało mniej-więcej tak:
..w..
./xxx\.
./x/.\x\.
./x/...\x\.
./x/.....\x\.
x/-------\x
gdzie kreski to ciastka, kropki jeden kolor masy, iksy drugi, w - jakieś
bakalie (:
Pzdr, YaaL.
--
-- . , _ _ / -- arkadia.rpg.pl -- I'm unholy --
-- (_/ (_( (_( (_, -- ICQ: 7576214 -- & I'm happy. --
-- ( from hell.pl -- ex 2:484/2.27 -- Surprised? --
--
Beware of the ... Oh, NOOO! Arghhh!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-07 11:15:42
Temat: Re: Sernik na zimno bez żelatyny?Użytkownik YaaL <y...@f...hell.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> W przekroju wyglądało mniej-więcej tak:
>
> ..w..
> ./xxx\.
> ./x/.\x\.
> ./x/...\x\.
> ./x/.....\x\.
> x/-------\x
>
> gdzie kreski to ciastka, kropki jeden kolor masy, iksy drugi, w - jakieś
> bakalie (:
No to obejrz sobie jeszcze podobny, choc troche inny przepis na
Domki Baby-Jagi tu:
http://www.kulinaria.pl/przepis.php?nr=1417&p=2
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-07 13:52:45
Temat: Re: Sernik na zimno bez żelatyny?a ja myslalam że domek baby jagi jest na kurzej stopce...
:)
MechaGodzilla
Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9koio7$gib$...@n...lublin.pl...
> Użytkownik YaaL <y...@f...hell.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisała:
> > W przekroju wyglądało mniej-więcej tak:
> >
> > ..w..
> > ./xxx\.
> > ./x/.\x\.
> > ./x/...\x\.
> > ./x/.....\x\.
> > x/-------\x
> >
> > gdzie kreski to ciastka, kropki jeden kolor masy, iksy drugi, w - jakieś
> > bakalie (:
>
> No to obejrz sobie jeszcze podobny, choc troche inny przepis na
> Domki Baby-Jagi tu:
> http://www.kulinaria.pl/przepis.php?nr=1417&p=2
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |