« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-11 18:30:33
Temat: Śledzik pysznościowyŚLEDZIE W ZALEWIE WINNE Z ZIELONYM PIEPRZEM O SMAKU MOCNO CYTRYNOWYM
(1 słoik półlitrowy) /aganiok/
25 dag matiasów
1/2 szkl wytrawnego wina
1 liść laurowy
łyżka zielonego pieprzu
2 czerwone cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
2 cytryny
2 łyżki oliwy
Matiasy przez godzinę moczyć w wodzie. Dwa, trzy razy ją zmieniając.
Dokładnie je osuszyć i pokroić na 3 cm kawałki. Cebule pokroić bardzo
drobno. Cytryny pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Zalewa: do rondelka wlać wino, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe,
cukier, odrobinę soli, pół łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu. Gotować 2
minuty od momentu wrzenia. Z zalewy wyrzucić liść laurowy i ziele
angielskie, wystudzić. W słoiczku układać warstwami śledzie, cebulę i kilka
ziarenek zielonego pieprzu oraz około dwóch plasterków cytryny. Wszystkie
składniki powinny być raczej luźno ułożone. Wszystko zalać zalewą, a na
wierzch wlać oliwę, by się utworzyła około półcentymetrowa warstwa. Słoik
wstawić do lodówki na około 2 dni.
Paluszki lizać...
pozdrawiam Kri$
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |