Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smalec

Grupy

Szukaj w grupach

 

Smalec

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-06 11:17:39

Temat: Re: Smalec
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> szukaj wiadomości tego autora

wiku napisal(a):

>> Jakis czas temu byla dyskusja na temat boczku wedzonego, ktora
>> zainicjowalem moimi watpliwosciami. Wniosek jest taki: prawdziwy
>> boczek wedzony sie nie topi. Topi sie boczek pseudowedzony z sm.
>>
>no co ty opowiadasz? jasne ze nie wytapia sie tak jak slonina, ale jednak :)

Moze sie nie zrozumielismy. Ja mowie, ze jesli polozysz boczek wedzony
na golej patelni, to on sie nie wytopi. W istocie, nie pomyslalem, ze
w zupie smalcowej warunki topienia sa jednak inne.

>a te skwareczki co zostaja nadaja smalczylkowi lepszy smak

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-06 11:18:00

Temat: Re: Smalec
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> szukaj wiadomości tego autora

Anna Ladorucka napisal(a):

>Ja zgadzam sie z tym, co pisze wiku. Pewnie, ze ma mniej tluszczu niz
>surowy, ale jednak sie wytapia.

Wytapia sie na patelni czy wrzucony do smalcu?

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-06 11:23:42

Temat: Re: Smalec
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisal
w wiadomosci news:oebkqvg6fcre5b8h89ied2n6j7h3t9pfnj@4ax.com...
> Anna Ladorucka napisal(a):
>
> >Ja zgadzam sie z tym, co pisze wiku. Pewnie, ze ma mniej tluszczu niz
> >surowy, ale jednak sie wytapia.
>
> Wytapia sie na patelni czy wrzucony do smalcu?

Ja podsmazam na patelni i sie wytapia. Wrzucony do smalcu pewnie tez, tylko
trudniej ocenic ilosc, ktora sie wytopila.
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdz, co lubisz czytac!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-06 11:25:19

Temat: Re: Smalec
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> szukaj wiadomości tego autora

Anna Ladorucka napisal(a):

>> >Ja zgadzam sie z tym, co pisze wiku. Pewnie, ze ma mniej tluszczu niz
>> >surowy, ale jednak sie wytapia.
>>
>> Wytapia sie na patelni czy wrzucony do smalcu?
>
>Ja podsmazam na patelni i sie wytapia.

To kupujesz taki pseudowedzony boczek - jego wedzenie polega na
smarowaniu miesa jakims syfem Jest to popularna obecnie metoda
wedzenia.. Kup prawdziwie wedzony, to zobaczysz jak sie wytapia.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-12 19:18:25

Temat: Re: Smalec
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora


> Ja robie to tak: slonine kroje w kostke. Wrzucam ja do gara, wstawiam na
> ogien i wytapiam tak dlugo az skwarki sie zarumienia. Dodaje do tego
cebulke
> pokrojona w piorka ew w krazki i troche obranego ze skorki i pokrojonego w
> kostke jablka (uwaga bo kipi :) ), doprawiam duza iloscia majeranku,
> siekanego drobniutko czosnku (lub przecisnietego przez praske), pieprz i
> ewentualnie sol na oko, lepiej za malo niz za duzo :) Po kilku minutach
> zdejmuje z ognia. Wylewam do miski (najlepiej glinianej) badz do
glinianego
> garnka lub do sloikow...
> Mozna tez zrobic bez cebuli i jablka-podobno ma wtedy dluzszy termin
> przydatnosci do spozycia.
> Ach pychotka...
> Pzdr
> Yenefer
>
Najpierw pytanie. Czy jeśli wleję to do słoika, jak jeszcze jest gorące, i
mocno zakręcę, to będzie jak wek? Może stać dłuuuuugo?

A teraz mój przepis

Pół kilo mielonej słoniny
pół kilo pieczarek
dwie cebule
przyprawy

Cebulę siekam dość drono, pieczarki trę na tarce do ważyw właśnie na takie
wiórki.
Wstawiam mieloną słoninę, można zmielić samodzielnie, albo kupić w sklepie,
czekam aż się roztopi i zacznie porządnie wrzeć, wrzucam cebulę i pieczarki
i poprawiam, pieprz, sól, trochę czosnku granulowanego,
to wszystko pryczy się na małym ogniu tak gdzieś z pół godzinki
Napiszcie, jeśli ktoś wypróbuje
>

--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dynia
Ratunku! Mąż w sklepie i nie wie jakie mleko do bloku wybrać????
Pieczone ziemniaki
pomocy! Ciasto drozdzowe mi rosnie
pomocy! Ciasto drozdzowe mi rosnie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »