« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-11 07:59:57
Temat: Re: Smazenie
Użytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisał
> A co z sosem do ziemniaczkow? Czy kupny jest bardziej "zdrowy"
od domowego?
> A ja tak lubie z sosem! ;o)
No sos to raczej nie po smażeniu powstaje.. po smażeniu to
zostaje mnóstwo tłuszczu z tartą bułką czy czym tam.. a tym to ja
nie poleje ziemniaczków ;-) Jak sie piecze kawałek kurzej piersi
z ziołami i kawalątkiem masła to po odwinięciu folii jest tam w
środku trochę przyjemnego sosiku. A jeśli myślisz o zawiesistych
sosach z duszenia mięsa to.. no.. trzeba dusić ;-)))
Nie sądzę, żeby kupne sosy były zdrowsze od domowych... ale
czasem, przyznam, kupyuje Knorra.. grzybowy... do ryżu mniam ;-)
monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-11 08:08:32
Temat: Re: SmazenieJoanna S. wrote:
> co jest zdrowe? W kazdym razie polecam grillowanie. Mamy w domu specjalny
> bodajze teflonowy grill, na ktorym kladzie sie miesko, ktore mozna
> delikatnie posmarowac oliwa, zeby nie przywieralo. Teraz juz nie jem
Jeśli sie 'delikatnie posmarować oliwą' to czym się to 'grilowanie' różni
od normalnego smażenia na teflonowej patelni? Wyglądem ('paski')? Ja na
takowej smażyę prawie zupełnie bez oleju. Własśnie leciutko tylko smaruję
powierzchnię.
Pozdrawiam
--
GB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-11 16:52:12
Temat: Re: Smazenie
Użytkownik "Barbara" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3ad3fd00@news.ircx.pl...
|
| Użytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
| news:9b0tro$qkp$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
| >
| > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w
wiadomości
| > news:1eroxr5.1o3so2wc56fs6N%wlos@tele.com.pl...
| > > PS. A powaznie mowiac -- czemu smazenie mialoby byc niezdrowe?
| > >
| > > W.
| > >
| > A to dlatego, ze w trakcie smazenia zachodza pewne reakcje
powodujace np.
| > zwiekszanie sie ilosci cholesterolu w spozywanym jedzonku ;o((
| > pozdr. Wilma
|
| i powstawanie bardzo duzych ilosci wolnych rodnikow
odpowiedzialnych np. za
| powstawanie nowotworów.
|
| Basia>
Przepraszam, że w trące swoje trzy grosze :)
Jeżeli chcesz smażyć i mieć jak najmniej wolnych rodników to używaj
olejów w których jest jak najwięcej kwasu oleinowego, ponieważ on nie
powoduje powstawania wyżej wymienionych "paskudztw". Ujmując inaczej
..... smaż na tych olejach gdzie jest najmniej kwasów linolowy,
linolenowy i ... (właśnie wyleciał mi z głowy).
Nie wiem czemu napisałem w liczbie pojedynczej, bo wiadomość dla
wszystkich, choć pewnie to znacie.
--
Pozdrawiam
Szymko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-11 19:07:54
Temat: Re: SmazenieEponina <e...@p...onet.pl> wrote:
> Użytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisa"
>
> > A co z sosem do ziemniaczkow? Czy kupny jest bardziej "zdrowy"
> od domowego?
> > A ja tak lubie z sosem! ;o)
>
>
> No sos to raczej nie po smażeniu powstaje.. po smażeniu to
> zostaje mnóstwo t"uszczu z tartą bu"ką czy czym tam.. a tym to ja
> nie poleje ziemniaczków ;-)
Poczytaj sobie troche o technikach smazenia.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-11 19:07:54
Temat: Re: Smazenie{Wilma} <w...@o...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisa" w wiadomości
> news:1eroxr5.1o3so2wc56fs6N%wlos@tele.com.pl...
> > PS. A powaznie mowiac -- czemu smazenie mialoby byc niezdrowe?
> >
> > W.
> >
> A to dlatego, ze w trakcie smazenia zachodza pewne reakcje powodujace np.
> zwiekszanie sie ilosci cholesterolu w spozywanym jedzonku ;o((
> pozdr. Wilma
Mozesz opisac te reakcje? To naprawde ciekawostka chemiczna.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-11 19:07:55
Temat: Re: SmazenieBarbara <b...@p...onet.pl> wrote:
> i powstawanie bardzo duzych ilosci wolnych rodnikow odpowiedzialnych np. za
> powstawanie nowotworów.
Mozesz te mysl przyblizyc? Jak i lkiedy te wolne rodniki powstaja?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-11 19:16:27
Temat: Re: Smazenie
Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal
> Poczytaj sobie troche o technikach smazenia.
Nie poczytam. Tak rzadko cokolwiek smaze, ze nie jest mi ta
lektura potrzebna.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-12 04:56:24
Temat: Re: SmazenieEponina <e...@p...onet.pl> wrote:
> Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal
>
> > Poczytaj sobie troche o technikach smazenia.
>
> Nie poczytam. Tak rzadko cokolwiek smaze, ze nie jest mi ta
> lektura potrzebna.
>
>
> Monika
To zaluj. Tracisz wiele dobrego.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-12 08:25:29
Temat: Re: Smazenie
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1erqn8a.1g08zf8ywu458N%wlos@tele.com.pl...
> >
> > > Poczytaj sobie troche o technikach smazenia.
> >
> > Nie poczytam. Tak rzadko cokolwiek smaze, ze nie jest mi ta
> > lektura potrzebna.
> >
> >
> > Monika
> To zaluj. Tracisz wiele dobrego.
>
> Wladyslaw
Wydaje mi sie, ze ta grupa jest wlasnie po to, aby wymieniac sie uwagami i
doswiadczeniami - do poczytania. Moze "kolega" zaproponuje jakas ciekawa
lekture abym mogla szybko do niej dotrzec?
Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-13 06:12:28
Temat: Re: Smazenie{Wilma} <w...@o...pl> wrote:
>
> Wydaje mi sie, ze ta grupa jest wlasnie po to, aby wymieniac sie uwagami i
> doswiadczeniami - do poczytania. Moze "kolega" zaproponuje jakas ciekawa
> lekture abym mogla szybko do niej dotrzec?
> Wilma
Czy szybko to nie wiem. Podaje podstawowe tytuly z mojej podrecznej
biblioteki, nie weim czy latwo je w tej chwili dostac. Jednak ksiazek o
technikach gotowania jest teraz sporo w ksiegarniach, a kazda dobra,
ogolna ksiazka kucharska tez zwykle podaje podstawowe rady.
Edouard (Pozerski) de Pomiane "Nauka przyrzadzania potraw w 6 lekcjach"
Herve This "kuchnia i nauka" oraz "Odkrycia kulinarne"
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |