« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-08 20:27:29
Temat: Sos serowy
-- Kto pomoże mi zrobić sos serowym (salsa serowa)
w...@p...fm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-08 21:32:30
Temat: Re: Sos serowy"wojtalla" <w...@p...fm> wrote:
>
>
>-- Kto pomoże mi zrobić sos serowym (salsa serowa)
Mix z grupy
"Dwa warianty znam. Ten opisany powyżej. Beszamel plus gouda.
Wariant drugi to serek topiony cheddar plus śmietana. Wariant 2b
to ser cheddar lub gouda (młody) rozpuszczony w mleku. Wariant
2 dobrze też pasuje z serem pleśniowym. Przyprawy do smaku,
np. papryka lub trochę rosołu warzywnego (to chyba vegeta po
polsku)." Waldek
"Sos serowy do grzanek: 45 dag utartego żółtego sera, 4 łyżki
masła, 1/2 szklanki śmietany, 2 jaja, sól, pieprz, Rondel
wstawić do garnka z wrzącą wodą, wsypać ser, mieszając podgrzewać, aż
ser się roztopi. Roztrzepać jaja ze śmietaną, stopniowo wlewać
do sera, mieszać do półączenia się składników. Przyprawić solą
i pieprzem, podgrzewać stale mieszając, aż powstanie jednolita
masa. Podawać natychmiast do grzanek. Polecam wszystkim ten
sos smakuje wyśmienicie" Agnieszka
"Moj maz robi to tak, olej na patelnie i przysmaza make. Dodaje
mleko, ciagle mieszajac zeby nie powstaly kluski. Nastepnie
wrzuca starty ser, cos mocniejszego, jak np. cheddar i
obowiazkowo parmezan. Jak sie rozpusci, sol, pieprz, etc, jak kto lubi. I
tyle :-) Jak ma byc do nacho, to zawsze dodajemy papryke
chili, swieza lub suszona, przed smazeniem maki". Setsuna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 22:13:42
Temat: Re: Sos serowyWariant tzreci kiedys dawno podawałem :
cebulka zeszklona na maśle, dodajesz makę, przesmażasz, zalewasz bulionem.
Całość przecierasz przez sito aby sos był gładki. Dodajesz kubełek gestej
smietany i pokrojy wdrobną kostke ser - ja używa Dor Blue.Czekasz aż cłość
się rozpuści ( sera ) i masz sos serowy. Mozna dodać piprz biały i odrobine
gałki. Oczywiście sos na bazie holenderskiego bedzi lepszy ale roboty więcej
i czasem niewychodzi :)
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-09 00:50:50
Temat: Re: Sos serowy
Użytkownik wojtalla <w...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a6b70c$lpe$...@n...tpi.pl...
>
>
> -- Kto pomoże mi zrobić sos serowy
Nie wiem, czy o taki sos Ci chodzi, ale jest taki przysmak amerykańskich
dzieci, który nazywa się "macaroni with cheese" - makaron z sosem serowym.
Przepis na sos jest banalny: skondensowane mleko, zasmażka, intensywny w
smaku ser (ale niezbyt ostry). Wszystko razem wymieszać, stopić, nie
przypalić ;-) Za oceanem używają do tego celu Cheddar, który ma niemal
pomarańczowy kolor, co dość ładnie przy okazji wygląda. Ja mam własną
innowację, bo dla mnie ten przepis jest zbyt mdły: podsmażam lekko
pieczarki, podsypuję mąką, potem zalewam skondensowanym mlekiem, a kiedy
wszystko się ładnie połączy, dodaję ser i czekam, aż się stopi. Potem dodaję
małe kwiaty brokułów. Taki sos wspaniale pasuje do makaronu.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-09 14:11:13
Temat: Re: Sos serowy
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:a6babc$iai$1@news.tpi.pl...
> "wojtalla" <w...@p...fm> wrote:
>
> >
> >
> >-- Kto pomoże mi zrobić sos serowym (salsa serowa)
>
> Mix z grupy
>
> "Dwa warianty znam. Ten opisany powyżej. Beszamel plus gouda.
> Wariant drugi to serek topiony cheddar plus śmietana. Wariant 2b
> to ser cheddar lub gouda (młody) rozpuszczony w mleku. Wariant
> 2 dobrze też pasuje z serem pleśniowym. Przyprawy do smaku,
> np. papryka lub trochę rosołu warzywnego (to chyba vegeta po
> polsku)." Waldek
>
> "Sos serowy do grzanek: 45 dag utartego żółtego sera, 4 łyżki
> masła, 1/2 szklanki śmietany, 2 jaja, sól, pieprz, Rondel
> wstawić do garnka z wrzącą wodą, wsypać ser, mieszając podgrzewać, aż
> ser się roztopi. Roztrzepać jaja ze śmietaną, stopniowo wlewać
> do sera, mieszać do półączenia się składników. Przyprawić solą
> i pieprzem, podgrzewać stale mieszając, aż powstanie jednolita
> masa. Podawać natychmiast do grzanek. Polecam wszystkim ten
> sos smakuje wyśmienicie" Agnieszka
>
> "Moj maz robi to tak, olej na patelnie i przysmaza make. Dodaje
> mleko, ciagle mieszajac zeby nie powstaly kluski. Nastepnie
> wrzuca starty ser, cos mocniejszego, jak np. cheddar i
> obowiazkowo parmezan. Jak sie rozpusci, sol, pieprz, etc, jak kto lubi. I
> tyle :-) Jak ma byc do nacho, to zawsze dodajemy papryke
> chili, swieza lub suszona, przed smazeniem maki". Setsuna.
A jak ktos chce szybko i bez wysilku to niech kupi sos bialy knorra i wrzuci
ser. i tez wychodzi dobre...
Kaska i nie zabijac mnie:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |