From: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <a6b70c$lpe$1@news.tpi.pl> <a6babc$iai$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: Sos serowy
Date: Sat, 9 Mar 2002 15:11:13 +0100
Lines: 39
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: host-217-74.tele2.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: host-217-74.tele2.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1015683024 host-217-74.tele2.pl (9 Mar 2002 15:10:24 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:99498
Ukryj nagłówki
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:a6babc$iai$1@news.tpi.pl...
> "wojtalla" <w...@p...fm> wrote:
>
> >
> >
> >-- Kto pomoże mi zrobić sos serowym (salsa serowa)
>
> Mix z grupy
>
> "Dwa warianty znam. Ten opisany powyżej. Beszamel plus gouda.
> Wariant drugi to serek topiony cheddar plus śmietana. Wariant 2b
> to ser cheddar lub gouda (młody) rozpuszczony w mleku. Wariant
> 2 dobrze też pasuje z serem pleśniowym. Przyprawy do smaku,
> np. papryka lub trochę rosołu warzywnego (to chyba vegeta po
> polsku)." Waldek
>
> "Sos serowy do grzanek: 45 dag utartego żółtego sera, 4 łyżki
> masła, 1/2 szklanki śmietany, 2 jaja, sól, pieprz, Rondel
> wstawić do garnka z wrzącą wodą, wsypać ser, mieszając podgrzewać, aż
> ser się roztopi. Roztrzepać jaja ze śmietaną, stopniowo wlewać
> do sera, mieszać do półączenia się składników. Przyprawić solą
> i pieprzem, podgrzewać stale mieszając, aż powstanie jednolita
> masa. Podawać natychmiast do grzanek. Polecam wszystkim ten
> sos smakuje wyśmienicie" Agnieszka
>
> "Moj maz robi to tak, olej na patelnie i przysmaza make. Dodaje
> mleko, ciagle mieszajac zeby nie powstaly kluski. Nastepnie
> wrzuca starty ser, cos mocniejszego, jak np. cheddar i
> obowiazkowo parmezan. Jak sie rozpusci, sol, pieprz, etc, jak kto lubi. I
> tyle :-) Jak ma byc do nacho, to zawsze dodajemy papryke
> chili, swieza lub suszona, przed smazeniem maki". Setsuna.
A jak ktos chce szybko i bez wysilku to niech kupi sos bialy knorra i wrzuci
ser. i tez wychodzi dobre...
Kaska i nie zabijac mnie:-)
|