« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-31 12:34:41
Temat: Swiateczne obzarstwoSiedze sobie w domciu, obzarlam sie niesamowicie. Teraz sacze
mala czarna kawusie na poprawe trawienia mojego wypchanego
brzuszka. Tak sie zastanawiam czy ktos zaglada na liste w ten
piekny sloneczny dzionek. Jest tu ktos?
Na swieta zrobilam: mazurek kajmakowy Magdaleny Bassett,
rafaello wg Ani Dejerski, sernik brzoskwiniowy moj wlasny i ciasto
makowe na kruchym ciescie. Oprocz tego wlasnorecznie
przygotowalam schabik do wedzenia i piers indycza. Na stole
wyladowaly takze jajka faszerowane, kaczka pieczona i cale
mnostwo inkszych frykasow.
A moze wiecie co mozna zrobic z jajami od przepiorek w ilosci-
36szt. A moze je wrzucic w jakis sosik. Prosze poradzce.
Pozdrawiam jeszcze swiatecznie Marychna
----------------------------------------------------
------------------
Informacje i akty prawne. Kompleksowa baza danych.
>>> http://nettax.interia.pl/
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-31 15:39:36
Temat: Re: Swiateczne obzarstwowlasnie po raz pierwszy dzisiaj weszlam na necik, rzeczywiscie malo nas tu
dzisiaj. Brzuszek rzeczywiscie jest wypchany do granic mozliwosci, moze ktos
zna sposoby na zlagodzenie tego swiatecznego obzarstwa? w koncu sprobowac
swiatecznych potraw wypada, lecz potem brzuszek sie buntuje :)))
tak przy okazji, zycze wszystkim grupowiczom Wesolych Swiat i szybkiego
zrzucenia nabytych kilogramow ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-31 15:53:27
Temat: Re: Swiateczne obzarstwo
Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3CA71ED6.14101.32BA3C@localhost...
> A moze wiecie co mozna zrobic z jajami od przepiorek w ilosci-
> 36szt. A moze je wrzucic w jakis sosik. Prosze poradzce.
>
pyszna wiosenna salatke z salaty, szczypiorku, ogórka swiezego ze skórka,
pomidorka i sosiku, wygrzebie przepisik i zapodam. Nie robilam tej salatki,
ale zapowiadala sie niezle. Gdybym urtzadzala w domu swieta wypróbowalabym
:)
Te jajeczeka slicznie tez wygladaja w galarecie jako ozdoba, takie sliczne
malenkie polóweczki ;-)
Wkn
ps. a sernik wedlug Kalioppe na drugi dzien wyciagniety jest REWELACJA!
POmijam fakt, ze ciezko go odkleic od blachy, a z rodzynek zrobily sie
topielce ;-) Ale poza tym b. dobry i ma taka specyficzna wilgoc. Dodalam tez
skórki cytr6ynowej, ciut zapachu cytrynowego i posypalam wiórami kokosowymi
na wierzch
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-31 19:00:39
Temat: Re: Swiateczne obzarstwoc...@i...pl (Marychna) wrote:
>A moze wiecie co mozna zrobic z jajami od przepiorek w ilosci-
>36szt. A moze je wrzucic w jakis sosik. Prosze poradzce.
http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,749108.html
Marta Gessler 22-03-2002
"Przepis ten dostałam od mężczyzny, który gotował na łodzi.
Płynęliśmy po Morzu Czerwonym od rafy do rafy. Na dno dużej misy
wysypał grubą sól morską i powtykał w nią jajeczka przepiórcze.
Obok, w glinianej miseczce, oliwa z oliwek. W drugiej pachnąca
egipska przyprawa dukkah. Jedliśmy, maczając jajka najpierw w
oliwie, potem w dukkah. Tego dnia po raz pierwszy w życiu nurkowałam
8-12 porcji
100 g zblanszowanych (lekko zagotowanych w wodzie) migdałów
lub orzechów laskowych
100 g nasion sezamowych
50 g nasion kolendry
2 łyżki nasion kminku
pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
24 jaja przepiórcze
200 g soli morskiej do serwowania
kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Aby przygotować dukkah, należy uprażyć na suchej patelni
migdały (lub orzechy), sezam, kolendrę i kminek, ciągle mieszając.
Wystudzić.
Przełożyć do malaksera. Dodać sól, pieprz. Krótko zemleć, aby
otrzymać gruboziarnistą konsystencję. Trzymana w szczelnie
zamkniętym pojemniku dukkah będzie dobra przez dwa miesiące.
Jajka gotować we wrzącej wodzie 2 minuty.
Wystudzić, obrać z większości skorupki, pozostawiając tylko
mały kawałek jako podstawę.
Układać obrane jajka w misie z solą."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |