Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Swiateczne obzarstwo

Grupy

Szukaj w grupach

 

Swiateczne obzarstwo

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-31 12:34:41

Temat: Swiateczne obzarstwo
Od: c...@i...pl (Marychna) szukaj wiadomości tego autora

Siedze sobie w domciu, obzarlam sie niesamowicie. Teraz sacze
mala czarna kawusie na poprawe trawienia mojego wypchanego
brzuszka. Tak sie zastanawiam czy ktos zaglada na liste w ten
piekny sloneczny dzionek. Jest tu ktos?
Na swieta zrobilam: mazurek kajmakowy Magdaleny Bassett,
rafaello wg Ani Dejerski, sernik brzoskwiniowy moj wlasny i ciasto
makowe na kruchym ciescie. Oprocz tego wlasnorecznie
przygotowalam schabik do wedzenia i piers indycza. Na stole
wyladowaly takze jajka faszerowane, kaczka pieczona i cale
mnostwo inkszych frykasow.
A moze wiecie co mozna zrobic z jajami od przepiorek w ilosci-
36szt. A moze je wrzucic w jakis sosik. Prosze poradzce.

Pozdrawiam jeszcze swiatecznie Marychna

----------------------------------------------------
------------------
Informacje i akty prawne. Kompleksowa baza danych.
>>> http://nettax.interia.pl/


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-31 15:39:36

Temat: Re: Swiateczne obzarstwo
Od: "Agata Pospieszynska" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

wlasnie po raz pierwszy dzisiaj weszlam na necik, rzeczywiscie malo nas tu
dzisiaj. Brzuszek rzeczywiscie jest wypchany do granic mozliwosci, moze ktos
zna sposoby na zlagodzenie tego swiatecznego obzarstwa? w koncu sprobowac
swiatecznych potraw wypada, lecz potem brzuszek sie buntuje :)))

tak przy okazji, zycze wszystkim grupowiczom Wesolych Swiat i szybkiego
zrzucenia nabytych kilogramow ;)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-31 15:53:27

Temat: Re: Swiateczne obzarstwo
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Marychna <c...@i...pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3CA71ED6.14101.32BA3C@localhost...


> A moze wiecie co mozna zrobic z jajami od przepiorek w ilosci-
> 36szt. A moze je wrzucic w jakis sosik. Prosze poradzce.
>

pyszna wiosenna salatke z salaty, szczypiorku, ogórka swiezego ze skórka,
pomidorka i sosiku, wygrzebie przepisik i zapodam. Nie robilam tej salatki,
ale zapowiadala sie niezle. Gdybym urtzadzala w domu swieta wypróbowalabym
:)

Te jajeczeka slicznie tez wygladaja w galarecie jako ozdoba, takie sliczne
malenkie polóweczki ;-)

Wkn

ps. a sernik wedlug Kalioppe na drugi dzien wyciagniety jest REWELACJA!
POmijam fakt, ze ciezko go odkleic od blachy, a z rodzynek zrobily sie
topielce ;-) Ale poza tym b. dobry i ma taka specyficzna wilgoc. Dodalam tez
skórki cytr6ynowej, ciut zapachu cytrynowego i posypalam wiórami kokosowymi
na wierzch



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-31 19:00:39

Temat: Re: Swiateczne obzarstwo
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

c...@i...pl (Marychna) wrote:

>A moze wiecie co mozna zrobic z jajami od przepiorek w ilosci-
>36szt. A moze je wrzucic w jakis sosik. Prosze poradzce.

http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,749108.html

Marta Gessler 22-03-2002

"Przepis ten dostałam od mężczyzny, który gotował na łodzi.
Płynęliśmy po Morzu Czerwonym od rafy do rafy. Na dno dużej misy
wysypał grubą sól morską i powtykał w nią jajeczka przepiórcze.
Obok, w glinianej miseczce, oliwa z oliwek. W drugiej pachnąca
egipska przyprawa dukkah. Jedliśmy, maczając jajka najpierw w
oliwie, potem w dukkah. Tego dnia po raz pierwszy w życiu nurkowałam

8-12 porcji

100 g zblanszowanych (lekko zagotowanych w wodzie) migdałów

lub orzechów laskowych

100 g nasion sezamowych

50 g nasion kolendry

2 łyżki nasion kminku

pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

24 jaja przepiórcze

200 g soli morskiej do serwowania

kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin

Aby przygotować dukkah, należy uprażyć na suchej patelni
migdały (lub orzechy), sezam, kolendrę i kminek, ciągle mieszając.

Wystudzić.

Przełożyć do malaksera. Dodać sól, pieprz. Krótko zemleć, aby
otrzymać gruboziarnistą konsystencję. Trzymana w szczelnie
zamkniętym pojemniku dukkah będzie dobra przez dwa miesiące.

Jajka gotować we wrzącej wodzie 2 minuty.

Wystudzić, obrać z większości skorupki, pozostawiając tylko
mały kawałek jako podstawę.

Układać obrane jajka w misie z solą."



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pochwalcie sie co macie :)
kiszona czerwona kapusta
jak barwic jajka
Kaczka-jak
Co to jest KUMIN? To dla Krysi Starannie opakowanej.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »