« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-06 09:52:32
Temat: Szafran, kurkuma...Wszyscy znamy te przyprawy. Niektórzy nawet mają je w domu - ja mam. ;)
Tylko co z nimi zrobić?
Teoria jest taka, że można np. zażółcić nimi ryż - ale nigdzie nie
znalazłam wzmianki o metodzie zażółcania...
Dodać do już ugotowanego, do wody, w której gotuję - jak?
No i dyscyplina dodatkowa - do jakich potraw pasuje ryż potraktowany
kurkumą lub szafranem? Na słodko, na ostro, jeszcze inaczej?
A jeśli w ryżu się już znudzi to do czego można jeszcze użyć?
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Zgadza się, sir - przyznał Marchewa [...] Carrot spojrzał w dół (Straż! -"-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-06 10:36:34
Temat: Re: Szafran, kurkuma...> Wszyscy znamy te przyprawy. Niektórzy nawet mają je w domu - ja mam. ;)
>
> Tylko co z nimi zrobić?
>
> Teoria jest taka, że można np. zażółcić nimi ryż - ale nigdzie nie
> znalazłam wzmianki o metodzie zażółcania...
>
> Dodać do już ugotowanego, do wody, w której gotuję - jak?
> W dowolnym momencie. Warunkiem jest dobre wymieszanie.Np. :do podsmażanego na
sucho na patelni i oliwie ryżu (ptzed gotowaniem) , do gotowania, po gotowaniu,
jeżeli jeszcze coś z tym ryżem robisz.
> No i dyscyplina dodatkowa - do jakich potraw pasuje ryż potraktowany
> kurkumą lub szafranem? Na słodko, na ostro, jeszcze inaczej?
> Kurkuma ma lekko pieprzny smaczek i trzeba to uwzględnić w kompozycji
potrawy. Zabarwia się również rosoły i buliony. Wszelkie vegety,warzywka ,
kucharki itp zawierają właśnie kurkumę
> A jeśli w ryżu się już znudzi to do czego można jeszcze użyć?
> Do ciast,makaronów, itp
> Jo'Asia
>
> __.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
> --<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
> .__.'| ...................................................
...
|'.__.
> Zgadza się, sir - przyznał Marchewa [...] Carrot spojrzał w dół (Straż! -"-)
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-06 10:50:00
Temat: Re: Szafran, kurkuma...Na pl.rec.kuchnia, Jo'Asia splodzil(a) nastepujacy tekst:
> Dodać do już ugotowanego, do wody, w której gotuję - jak?
Poniewaz ja kolorowalam tym ryz smazony, dodawalam do rosolku, ktorym ryz
zalewalam pozniej. I wychodzi zolte. Trzeba uwazac z innymi przyprawami,
bo moze wyjsc sinozielone :>
Ewa 'Srebrna' Marczyńska ~*~ s...@k...ae.krakow.pl
--
Ja widze narty niebieskich i chmur bialych
Jasny blogoslawiony dzien, ciemna swieta noc
I ja mysle do siebie co cudowny swiat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-06 20:59:40
Temat: Re: Szafran, kurkuma...06.06.2003 11:52, persona, tytułująca się 'Jo'Asia', napisała:
> Wszyscy znamy te przyprawy. Niektórzy nawet mają je w domu - ja mam. ;)
>
> Tylko co z nimi zrobić?
>
> Teoria jest taka, że można np. zażółcić nimi ryż - ale nigdzie nie
> znalazłam wzmianki o metodzie zażółcania...
>
> Dodać do już ugotowanego, do wody, w której gotuję - jak?
>
> No i dyscyplina dodatkowa - do jakich potraw pasuje ryż potraktowany
> kurkumą lub szafranem? Na słodko, na ostro, jeszcze inaczej?
>
> A jeśli w ryżu się już znudzi to do czego można jeszcze użyć?
>
Jak już koniecznie chcesz użyć szafranu, to później podam przepis na
świetnego kurczaka z tymże (kuchnia marokańska)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-06 23:28:16
Temat: Re: Szafran, kurkuma...
Użytkownik "Jo'Asia" <j...@r...art.pl>
> Wszyscy znamy te przyprawy. Niektórzy nawet mają je w domu - ja mam. ;)
>
> Tylko co z nimi zrobić?
>
> Teoria jest taka, że można np. zażółcić nimi ryż - ale nigdzie nie
> znalazłam wzmianki o metodzie zażółcania...
>
Kurkumy dosypuję do wody, w ktorej gotuje ryż - tak mniej więcej 1/4
łyżeczki na pół szklanki ryżu
Im więcej, tym kolor bardziej intensywny, ale jak się przesadzi to ryż staje
się gorzkawy.
Ryż z kurkumą pycha do wszelkich sałatek z kurczakiem :) i wogole do mięsa.
Raczej na ostro, na słodko tylko jak reszta potrawy ma intensywny smak (mnie
np smakuje z dzemem jagodowym).
Kurkumy mozna też dosypać do sosów na bazie majonezu i curry (co prawda i
tak jest w skladzie curry, ale mozna sobie smak i kolor zmodyfikowac)
--
elffaran
***w sieci nikt nie uslyszy krzyku***
http://www.elffaran.xo.pl
http://www.butik.pl/spojrzenie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |