Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szafran, kurkuma...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szafran, kurkuma...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-06 09:52:32

Temat: Szafran, kurkuma...
Od: Jo'Asia <j...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wszyscy znamy te przyprawy. Niektórzy nawet mają je w domu - ja mam. ;)

Tylko co z nimi zrobić?

Teoria jest taka, że można np. zażółcić nimi ryż - ale nigdzie nie
znalazłam wzmianki o metodzie zażółcania...

Dodać do już ugotowanego, do wody, w której gotuję - jak?

No i dyscyplina dodatkowa - do jakich potraw pasuje ryż potraktowany
kurkumą lub szafranem? Na słodko, na ostro, jeszcze inaczej?

A jeśli w ryżu się już znudzi to do czego można jeszcze użyć?

Jo'Asia

--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Zgadza się, sir - przyznał Marchewa [...] Carrot spojrzał w dół (Straż! -"-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-06 10:36:34

Temat: Re: Szafran, kurkuma...
Od: t...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Wszyscy znamy te przyprawy. Niektórzy nawet mają je w domu - ja mam. ;)
>
> Tylko co z nimi zrobić?
>
> Teoria jest taka, że można np. zażółcić nimi ryż - ale nigdzie nie
> znalazłam wzmianki o metodzie zażółcania...
>
> Dodać do już ugotowanego, do wody, w której gotuję - jak?
> W dowolnym momencie. Warunkiem jest dobre wymieszanie.Np. :do podsmażanego na
sucho na patelni i oliwie ryżu (ptzed gotowaniem) , do gotowania, po gotowaniu,
jeżeli jeszcze coś z tym ryżem robisz.


> No i dyscyplina dodatkowa - do jakich potraw pasuje ryż potraktowany
> kurkumą lub szafranem? Na słodko, na ostro, jeszcze inaczej?
> Kurkuma ma lekko pieprzny smaczek i trzeba to uwzględnić w kompozycji
potrawy. Zabarwia się również rosoły i buliony. Wszelkie vegety,warzywka ,
kucharki itp zawierają właśnie kurkumę
> A jeśli w ryżu się już znudzi to do czego można jeszcze użyć?
> Do ciast,makaronów, itp
> Jo'Asia
>
>   __.-=-.       Joanna Słupek                   j...@h...pl       .-=-.__
>    --<()>     http://bujold.fantastyka.net/   http://esensja.pl/     <()>--
>   .__.'|    ...................................................
...    
|'.__.
> Zgadza się, sir - przyznał Marchewa [...] Carrot spojrzał w dół  (Straż! -"-)
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-06 10:50:00

Temat: Re: Szafran, kurkuma...
Od: Ewa 'Srebrna' Marczyńska <s...@k...ae.krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Na pl.rec.kuchnia, Jo'Asia splodzil(a) nastepujacy tekst:
> Dodać do już ugotowanego, do wody, w której gotuję - jak?

Poniewaz ja kolorowalam tym ryz smazony, dodawalam do rosolku, ktorym ryz
zalewalam pozniej. I wychodzi zolte. Trzeba uwazac z innymi przyprawami,
bo moze wyjsc sinozielone :>

Ewa 'Srebrna' Marczyńska ~*~ s...@k...ae.krakow.pl
--
Ja widze narty niebieskich i chmur bialych
Jasny blogoslawiony dzien, ciemna swieta noc
I ja mysle do siebie co cudowny swiat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-06 20:59:40

Temat: Re: Szafran, kurkuma...
Od: maruda <m...@g...mm.pl> szukaj wiadomości tego autora

06.06.2003 11:52, persona, tytułująca się 'Jo'Asia', napisała:
> Wszyscy znamy te przyprawy. Niektórzy nawet mają je w domu - ja mam. ;)
>
> Tylko co z nimi zrobić?
>
> Teoria jest taka, że można np. zażółcić nimi ryż - ale nigdzie nie
> znalazłam wzmianki o metodzie zażółcania...
>
> Dodać do już ugotowanego, do wody, w której gotuję - jak?
>
> No i dyscyplina dodatkowa - do jakich potraw pasuje ryż potraktowany
> kurkumą lub szafranem? Na słodko, na ostro, jeszcze inaczej?
>
> A jeśli w ryżu się już znudzi to do czego można jeszcze użyć?
>


Jak już koniecznie chcesz użyć szafranu, to później podam przepis na
świetnego kurczaka z tymże (kuchnia marokańska)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-06 23:28:16

Temat: Re: Szafran, kurkuma...
Od: "elffaran" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jo'Asia" <j...@r...art.pl>
> Wszyscy znamy te przyprawy. Niektórzy nawet mają je w domu - ja mam. ;)
>
> Tylko co z nimi zrobić?
>
> Teoria jest taka, że można np. zażółcić nimi ryż - ale nigdzie nie
> znalazłam wzmianki o metodzie zażółcania...
>

Kurkumy dosypuję do wody, w ktorej gotuje ryż - tak mniej więcej 1/4
łyżeczki na pół szklanki ryżu
Im więcej, tym kolor bardziej intensywny, ale jak się przesadzi to ryż staje
się gorzkawy.
Ryż z kurkumą pycha do wszelkich sałatek z kurczakiem :) i wogole do mięsa.
Raczej na ostro, na słodko tylko jak reszta potrawy ma intensywny smak (mnie
np smakuje z dzemem jagodowym).
Kurkumy mozna też dosypać do sosów na bazie majonezu i curry (co prawda i
tak jest w skladzie curry, ale mozna sobie smak i kolor zmodyfikowac)

--
elffaran
***w sieci nikt nie uslyszy krzyku***
http://www.elffaran.xo.pl
http://www.butik.pl/spojrzenie


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kluski z tartych ziemniaków - pytanie
dla nie majacych czasu [P]
Archiwum grupy - ściąganie
[P]Makrela, makrelaaaaaa
ja tez zrobiłam ciast Netusi i wyszło

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »