| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-12 17:14:00
Temat: Szparagi ze szpinakiem i seremDzis wyprobowane z dodatkiem purre z ziemniakow i wedzona szynka:
Szparagi ze szpinakiem i serem
6 porcji
1kg szpinaku (ja mialam mrozony)
1.5 kg szparag
sol
1 lyzeczka cukru
50g masla
150g sera szwajcarskiego (byl jakis inny u mnie)
100g parmesanu
2 jaja (zoltka)
5 lyzek slodkiej smietany
pieprz, galka muszkatalowa
Szpinak umyc, przebrac zblanszowac w osolonej gotujacej wodzie i wysuszyc
(na reczniku papierowym) Szparagi obrac i ugotowac (ok. 10-15 min) w wodzie
z sola, cukrem i odrobina masla.
Sery utrzec na drobnej tarce i wymieszac z zoltkami, doprawic pieprzem i
galka muszkatalowa.
Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem i wylozyc polowa szpinaku na to 1/3
masy serowej, polowa szparag. Dalej: masa serowa polowa z pozostalej ilosci
(nie na glowki szparag), na to reszta szparag, szpinak i masa serowa oraz na
sam wierzch kawalki masla.
Glowki szparag powinny zostac wolne!
W nagrzanym piekarniku (200 stopni) piec 10-15 minut.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |