| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-03 20:37:00
Temat: Re: Szynka ParmeŇska - uhhhhhhhhhh
> =At 09:30 AM 2/3/00 +0100, you wrote:
> >Pomyśla3em sobie, że zaszaleję, kupi3em, posmakowa3em i ............ noe nie
> >wiem, co wy sądzicie, ale sama z siebie jest niesmaczna :((( znaczy mnie nie
> >smakuje oczywiście
Czy szynka parmenska to po ichniemu prosciutto? Jesli tak, to wtrace swoje 3
grosze. Szynke te nalezy kroic cienko, jak bibule - uzyskuje sie lepszy smak.
Nie je sie jej do chleba czy na kanapki, jak zwykla szynke. Sluzy ona przede
wszystkim jako dodatek smakowy do dan gotowanych czy pieczonych, jak rowniez na
surowo z owocami. Oto pare przykladow:
--Wspomniany melon, a rowniez cwiartki owoca kiwi sa wspaniale zawiniete w
kawaleczek szynki, zapiete wykalaczka.
--Gambieri con prosciutto
Krewetki zawiniete w szynke jak kocyk, ulozone w zaroodpornym naczyniu, posypane
serem, zapieczone az krewetki dojda.
--Jajecznica z prosciutto. Szynke pociac na cieniutkie paski, podsmazyc, dodac
jajka. Podawac posypane parmezanem. (Omlet tez jest dobry)
--Quiche Lorraine, gdzie zamiast boczku uzywa sie tej szynki
--Pasta con prosciutto
Szynke pokroic w cieniutkie paski, podsmazyc w lyzce dobrej oliwy, dodac zabek
czosnku, podgrzac, dodac ugotowany makaron, wymieszac. Posypac parmezanem.
--Fungi con prosciutto
Nadziewane pieczarki. Wybrac pieczarki z duzymi kapeluszami, wyciac nogi.
Posiekac nogi, podsmazyc, dodac szynke pokrojona w malutkie kawalki, podsmazyc,
wymieszac z jednym jajkiem, nadziac pieczarki, umoczyc nadzainym koncem w
buleczce, smazyc na oleju nadzianym koncem do dolu. Podac z jakims makaronem i
sosem.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-03 21:22:56
Temat: Re: Szynka ParmeŇska - uhhhhhhhhhh> Czy szynka parmenska to po ichniemu prosciutto? Jesli tak, to wtrace swoje
3
> grosze. Szynke te nalezy kroic cienko, jak bibule - uzyskuje sie lepszy
smak.
Prosciutto di Parma dokladnie, bo cos mi sie zdaje, ze prosciutto oznacza
szynke ogolnie. Choc z kolei nie wiem, czy Wlosi znaja szynke taka jak
polska (bTW wczoraj kupilem jakis wynalazek pod nazwa szynka biala o smaku
podeszwy i zapachu kalosza - serio , same sztucznosci :(( ) .
Bardzo ciekawa jest technologia produkcji.
Szynke poddaje sie odpowiednim procesom (zdaje sie,ze nie jest peklowana
tylko odpowiednio przyprawiana) a potem sie wiesza w odpowiednich warunkach
i tak sobie wisi jakies poltora roku. Wedzona nie jest na pewno. Oryginalne
z Parmy sa znaczone specjalna wypalana pieczecia. W wiekszosci polskich
sklepow na pytanie o mozliwosc kupna reakcje sa raczej malo bezpieczne dla
kupujacego :))) Zreszta, i tak nie mieliby czym pokroic.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-03 22:13:42
Temat: Re: Szynka Parmeńska - uhhhhhhhhhhPo angielsku le wyglada na dobry przepis.
Prosciutto to typ wloskiej szynki, natomiast Parma Prosciutto to szczyt marzen i
snow.
Slav
FILLET OF COD WITH PARMA HAM AND HERB CRUST
(SERVES 6)
Ingredients:
3 large fillet of cod (skinned and pin boned),
6 slices of Parma ham,
3 slices of fresh white bread,
20g flat leaf parsley,
20g coriander,
4 cloves of garlic,
pepper,
1egg beaten,
2tbs olive oil.
Method:
In a food processor put the bread, garlic and salt and blend until fine
breadcrumbs, add chopped parsley and coriander and blend until you have green
breadcrumbs. Cut cod fillets in half and score 4 cuts at a diagonal. Cut each
slice of Parma ham into 4 pieces and stuff them into the scores. Brush the
fillets with the beaten egg and pat the breadcrumb mix on top of the fillets.
Lay them on a lightly oiled baking tray. Drizzle olive oil on top and bake in a
moderate oven (350F/180C/Top of AGA) Bake for 10-15 mins. Serve with the tomato
and red pepper salsa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-03 22:42:34
Temat: Re: Szynka Parmeńska - uhhhhhhhhhh
Użytkownik Slavek <s...@u...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@u...net...
> Po angielsku le wyglada na dobry przepis.
> Prosciutto to typ wloskiej szynki, natomiast Parma Prosciutto to szczyt
marzen i
> snow.
Jak widac nie dla wszystkich :)) Ale tak szczerze, to sama w sobie nie jest
rewelacyjna. Natomiast w odpowiednim polaczeniu - bajka .....
To cos tak jak z kawiorem. Przeciez uwazany jest za najwiekszy rarytas, ale
sam w sobie nie jest rewelacyjny ....
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-04 08:41:49
Temat: Re: Szynka Parmeńska - uhhhhhhhhhh
Użytkownik Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:87c87q$nrc$...@s...icm.edu.pl...
> > Ja kupowałem parę razy w supermarketach, mam wrażenie że obsługa nie
> potrafi
> > tam jej kroić. Chyba powinni kroić grubiej, a kroją plasterki o grubości
> > bibułki od papierowa.
>
> Sztuka i kwestia odpowiednie maszyny jest wlasnie takie jej pokrojenie. Ma
> byc jak bibulka. Dlaczego nie da sie jesc cienkich plastrow?
>
> Przemyslaw Koziarski
>
Problem w tym, że jak jest taka cienka, po zapakowanie nie daje się
rozdzielić zlepionych plastrów. Rozrywają się one i wychodzi wielkie ....
Pisałem w poście, że kupiłem w Geancie opakowane firmowo 4 plastry przez
producenta (w pudełku z twardego plastiku). Były grubsze, nie rozrywały się
przy rozdzielaniu.
Ale jeżeli powinny być cienkie jak wspomnienie, to już nie wiem - spróbuję
rozdzielać super ostrożnie.
--
Pozdrowienia - Krzysztof T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-04 08:49:17
Temat: Re: Szynka ParmeŇska - uhhhhhhhhhh
Użytkownik Przemyslaw Koziarski <
> ...........Szynke poddaje sie odpowiednim procesom (zdaje sie,ze nie jest
peklowana
> tylko odpowiednio przyprawiana) a potem sie wiesza w odpowiednich
warunkach
> i tak sobie wisi jakies poltora roku. Wedzona nie jest na
pewno...............
> Przemyslaw Koziarski
>
Widziałem film o produkcji właskiej szynki w pewnym mieście niedaleko
Wenecji. Odbywa się tam zresztą festiwal szynki we wrześniu. Szynka surowa
naciarana jest solą, przyprawiana i wisi w odpowiednich dojrzewalniach rok
czasu. Na koniec obkłada się ją masą z mąki i oliwy (chyba). Technika
produkcji jest diametralnie różna od naszych szynek. Nasze szynki są
wilgotne, ich w miarę suche.
--
Pozdrowienia - Krzysztof T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-04 21:03:59
Temat: Re: Szynka Parmeńska - uhhhhhhhhhhJoanna Sereinig wrote:
>
> Jader napisał(a):
>
> > <...> Ten chleb
> > to tam byl taki dziwacznie puszysty z wielkimi dziurami.
>
> A może to był chleb ementaler? ;DDDDDDDD
Tam rzeczywiście sprzedają chleby dziurawe i wielkości młuńskiego koła,
a do tego na kilogramy, ale nawet dobry, cóż co kraj to obyczaj. A co do
szynki to nie odważyliścmy się spróbować.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-04 21:12:18
Temat: Re: Szynka ParmeŇska - uhhhhhhhhhh
> Widzia3em film o produkcji w3askiej szynki w pewnym mieście niedaleko
> Wenecji. Odbywa się tam zresztą festiwal szynki we wrześniu. Szynka surowa
> naciarana jest solą, przyprawiana i wisi w odpowiednich dojrzewalniach rok
> czasu. Na koniec obk3ada się ją masą z mąki i oliwy (chyba). Technika
> produkcji jest diametralnie różna od naszych szynek. Nasze szynki są
> wilgotne, ich w miarę suche.
>
> --
> Pozdrowienia - Krzysztof T.
U moich Dziadkow w poznanskiem (lata 60-te) robilo sie taka wlasnie szynke.
Benuch Kotecki, ktory "oprawial" swinie, nacieral szynki jakas saletra czy
cos, moczyl je, i potem, zawiniete w gaze, wisialy w "sieni", calymi
miesiacami. Potem Babcia, takim strasznie cienkim i dlugim nozem, wykrawala z
tej szynki cieniusienkie plasterki. Gdy pierwszy raz sprobowalam prosciutto,
skojarzylo mi sie ono z szynka Babci, tylko mialo bardziej chemiczny smak.
Spotkalam sie tez z podobna szynka domowej roboty, pod nazwa wedliny
litewskiej. Czy ktos jeszcze zna takie polskie szynki robione tym sposobem?
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-06 02:41:57
Temat: Re: Szynka Parmeńska - uhhhhhhhhhhPrzemyslaw Koziarski wrote:
> Użytkownik Slavek <s...@u...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@u...net...
> > Po angielsku le wyglada na dobry przepis.
> > Prosciutto to typ wloskiej szynki, natomiast Parma Prosciutto to szczyt
> marzen i
> > snow.
>
> Jak widac nie dla wszystkich :)) Ale tak szczerze, to sama w sobie nie jest
> rewelacyjna. Natomiast w odpowiednim polaczeniu - bajka .....
> To cos tak jak z kawiorem. Przeciez uwazany jest za najwiekszy rarytas, ale
> sam w sobie nie jest rewelacyjny ....
>
> Przemyslaw Koziarski
I tu sie z Toba zgadzam.
Sav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-06 11:57:48
Temat: Re: Szynka Parmeńska - uhhhhhhhhhh
> I tu sie z Toba zgadzam.
>
> Sav
>
Przynajmniej raz :))))))
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |