« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-04 22:29:51
Temat: Takie hiszpanskie coś (?)
Kiedy jeszcze bylem malym chlopcem w czasie pobytu w Hiszpanii
zajadalem sie ichnim deserem. Z wygladu przypominalo to dłuuugą rurke
zrobiona z jakiegoś ciasta. Posypywało sie to cukrem pudrem i popijało
czekoladą.
Niestety, dzis juz nie pamietam jak sie ta pyszność nazywała.
Ktokolwiek wie? Ktokolwiek robił?
--
+Protz+
GG: 2186383
One man can truly make a difference.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-05 00:11:28
Temat: Re: Takie hiszpanskie coś (?)"+Protz+" <p...@w...wywalto.pl> wrote:
>
>
>
>Kiedy jeszcze bylem malym chlopcem w czasie pobytu w Hiszpanii
>zajadalem sie ichnim deserem. Z wygladu przypominalo to d?uuug? rurke
>zrobiona z jakiego? ciasta. Posypywa?o sie to cukrem pudrem i popija?o
>czekolad?.
>
>Niestety, dzis juz nie pamietam jak sie ta pyszno?? nazywa?a.
>
>Ktokolwiek wie? Ktokolwiek robi??
Churros...procedura gdzies w archiwum...albo tu:
http://www.xmission.com/~dderhak/recipe/churros.htm
Powodzenia
;-))
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-05 09:32:17
Temat: Re: Takie hiszpanskie coś (?)On Sat, 05 Oct 2002 00:11:28 GMT, "Art(Gruby)"
<Art[Gruby]@icbleu.org> wrote:
>"+Protz+" <p...@w...wywalto.pl> wrote:
>
>>
>>
>>
>>Kiedy jeszcze bylem malym chlopcem w czasie pobytu w Hiszpanii
>>zajadalem sie ichnim deserem. Z wygladu przypominalo to d?uuug? rurke
>>zrobiona z jakiego? ciasta. Posypywa?o sie to cukrem pudrem i popija?o
>>czekolad?.
>>
>>Niestety, dzis juz nie pamietam jak sie ta pyszno?? nazywa?a.
>>
>>Ktokolwiek wie? Ktokolwiek robi??
>
>Churros...procedura gdzies w archiwum...albo tu:
>http://www.xmission.com/~dderhak/recipe/churros.htm
>Powodzenia
>;-))
>
>Art(Gruby)
>Abyssus abyssum invocat.
wyciskane przez tutke, np wykonana poprzez fikusne wycinanki rogu
torebki foliowej. smazone jak frytki, wyduszane wprost do oleju,
lamie sie i wygina samo. cudo!
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-05 21:08:25
Temat: Re: Takie hiszpanskie coo (?)From: "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
> >
> >Churros...procedura gdzies w archiwum...albo tu:
> >http://www.xmission.com/~dderhak/recipe/churros.htm
> >Powodzenia
> >;-))
> >Art(Gruby)
> >Abyssus abyssum invocat.
>
>
> wyciskane przez tutke, np wykonana poprzez fikusne wycinanki rogu
> torebki foliowej. smazone jak frytki, wyduszane wprost do oleju,
> lamie sie i wygina samo. cudo!
>
Krysiu, a bylabys tak mila i przyblizylabys ten przepis nieangielskojezycznym?
Dzieki :-)
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-06 00:27:37
Temat: Re: Takie hiszpanskie coo (?)b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) wrote:
>Krysiu, a bylabys tak mila i przyblizylabys ten przepis nieangielskojezycznym?
>Dzieki :-)
>Barbara
Nie Krysia ale...
http://www.hiszpania-online.com/kuchnia/?plik=churro
s.html
;-))
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-06 02:00:50
Temat: Re: Takie hiszpanskie coo (?)From: "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org>
> >Krysiu, a bylabys tak mila i przyblizylabys ten przepis nieangielskojezycznym?
> >Dzieki :-)
> >Barbara
>
> Nie Krysia ale...
> http://www.hiszpania-online.com/kuchnia/?plik=churro
s.html
> ;-))
>
Wielkie dzieki :-) Poczytalam.
Strona ciekawa.
Szkoda, ze tam tak wiele bledow jezykowych a i 'literowek' sporo.
Dziennikarskie niechlujstwo?
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-06 02:29:18
Temat: Re: Takie hiszpanskie coo (?)Barbara Czaplicka napisał(a):
> Dziennikarskie niechlujstwo?
wazne, zeby Tobie dobre churros wyszly :)
--
+Protz+
GG: 2186383
One man can truly make a difference.
FUCK HOLLAND
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-06 03:07:32
Temat: Re: Takie hiszpanskie coo (?)
Barbara Czaplicka wrote:
>
> From: "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org>
>
> > >Krysiu, a bylabys tak mila i przyblizylabys ten przepis nieangielskojezycznym?
> > >Dzieki :-)
> > >Barbara
> >
> > Nie Krysia ale...
> > http://www.hiszpania-online.com/kuchnia/?plik=churro
s.html
> > ;-))
> >
>
> Wielkie dzieki :-) Poczytalam.
> Strona ciekawa.
> Szkoda, ze tam tak wiele bledow jezykowych a i 'literowek' sporo.
> Dziennikarskie niechlujstwo?
> Barbara
>
Niestety te churros w tej polskiej wersji to bzdura, bo sa z samej maki,
a z samej maki nie wyjda prawdziwe churros. Prawdziwe churros sa robione
z ciasta ptysiowego, tzn. musza byc w tym ciescie jajka, bo inaczej nic
nie urosna. Smazenie na zwyklym oleju tez jest lepsze niz na oliwie z
oliwek, bo ta sie pali duzo szybciej. Te churros, ktore tu jadlam na
meksykanskich fiestas to po prostu smazone ciasto ptysiowe maczane w
cukrze z cynamonem, z tym, ze sa wyciskane przez tubki do robienia
ciastek, ktore maja na koncu blaszke z otworem w ksztalcie gwiazdy. Ten
otwor daje dluga "kielbaske" z glebokimi rowkami, w ktorych trzyma sie
cukier. Po usmazeniu churros sa wielkosci banana.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-06 12:31:25
Temat: Re: Takie hiszpanskie coo (?)From: "+Protz+" <p...@w...wywalto.pl>
Barbara Czaplicka napisał(a):
> Dziennikarskie niechlujstwo?
wazne, zeby Tobie dobre churros wyszly :)
======================================
Widzisz, Slonce .... jesli strona jest robiona przez zwyklego smiertelnika, to -
jesli cos dostrzega moje oczy - pisze do autora
prywatnie. Tutaj - jest 'Redakcja'.
A czemu mam zastrzezenia????
cytuje:
"W dużej, głębokiej patelni podgrzać oliwę do wysokiej temperatuy. Kiedy zacznie
dymić i gwałtownie wrzeć, wlać odrobinę ciasta.
Umieścić ciasto w woreczku z rurką o zakończeniu w kształcie gwiazdy i wyciskać
ciasto w formie z pierścieni. Kłaść kilka na raz na
rozgrzaną oliwę. "
oraz:
"Podawać natychmiast posypane lukrem "
Reasumujac: konia z rzedem temu, kto potrafi wykonac te ostatnia czynnosc; no kto mi
podpowoie jak wyciskac ciasto w formie z
pierscieni?
Do innych przepisow nie zagladalam poki co.
Zajrzalam natomiast z linka 'Hiszpanii' na strone serwisu kawowego, tam z kolei
weszlam do przepisow robienia dobrej kawy.
Sprobujcie zrobic kawe wg pierwszego przepisu. Autorka jest wspolautorka serwisu o
Hiszpanii [do autorki juz napisalam].
Czy dostatecznie wytlumaczylam swoje zastrzezenia?
Pozdrowka serdeczne :-)
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-06 12:31:44
Temat: Churros/bylo: Takie hiszpanskie coo (?)From: "Magdalena Bassett" <m...@w...net>
>
> Niestety te churros w tej polskiej wersji to bzdura, bo sa z samej maki,
> a z samej maki nie wyjda prawdziwe churros. Prawdziwe churros sa robione
> z ciasta ptysiowego, tzn. musza byc w tym ciescie jajka, bo inaczej nic
> nie urosna. Smazenie na zwyklym oleju tez jest lepsze niz na oliwie z
> oliwek, bo ta sie pali duzo szybciej. Te churros, ktore tu jadlam na
> meksykanskich fiestas to po prostu smazone ciasto ptysiowe maczane w
> cukrze z cynamonem, z tym, ze sa wyciskane przez tubki do robienia
> ciastek, ktore maja na koncu blaszke z otworem w ksztalcie gwiazdy. Ten
> otwor daje dluga "kielbaske" z glebokimi rowkami, w ktorych trzyma sie
> cukier. Po usmazeniu churros sa wielkosci banana.
> Magdalena Bassett
>
No to teraz jestem nareszcie w domu :-)
Wydaje sie, ze to autorka Zuzanna Jakubowska takie super przepisy podaje, pisalam o
tym ciutek wczesniej podsumowujac jej tworczosc
w odpowiedzi na list Protza.
Dzieki wielkie :-)
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |