| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-27 10:33:32
Temat: Tanie danieBardzo proszę o jakieś tanie przepisy wegetariańskie i w miare szybkie.
Były już naleśniki z pieczarkami, z seres, z jabłkiem, frytki z sałatką,
zupki warzywne. Co tam jeszcze można?
Anna Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-27 10:48:26
Temat: Re: Tanie danieAnna Styś wrote:
> Bardzo proszę o jakieś tanie przepisy wegetariańskie i w miare
> szybkie. Były już naleśniki z pieczarkami, z seres, z jabłkiem,
> frytki z sałatką, zupki warzywne. Co tam jeszcze można?
Wszystko z ziemniakow - placki, kopytka, kluski slaskie, kluski
przecierane... Z dowolnymi sosami lub warzywami.
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-27 11:06:16
Temat: Re: Tanie daniePolecam bardzo kluseczki z serka homo: dodać jajko, trochę mąki, wymieszać i
kłaść łyżką na gotującą osoloną wodę. Szybko i smacznie !!!
Użytkownik "A.L." <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:ctagth$d45$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Anna Styś wrote:
>> Bardzo proszę o jakieś tanie przepisy wegetariańskie i w miare
>> szybkie. Były już naleśniki z pieczarkami, z seres, z jabłkiem,
>> frytki z sałatką, zupki warzywne. Co tam jeszcze można?
>
> Wszystko z ziemniakow - placki, kopytka, kluski slaskie, kluski
> przecierane... Z dowolnymi sosami lub warzywami.
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-27 11:51:43
Temat: Re: Tanie danie
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ctagdk$9sf$1@news.onet.pl...
> Bardzo proszę o jakieś tanie przepisy wegetariańskie i w miare szybkie.
> Były już naleśniki z pieczarkami, z seres, z jabłkiem, frytki z sałatką,
> zupki warzywne. Co tam jeszcze można?
Zajrzyj do http://puszkkka.spinacz.pl/
A tak poza tym, to w przypadku wegetariańskiej kuchni, trzeba się troszeczkę
zastanowić, co się je - na sałacie , frytkach i smażonych ziemniakach daleko
nikt nie ujedzie, co najwyżej utyje i dostanie anemii.
Ważne jest, żeby jeść strączkowe. Do zup dodawać np. czerwoną, lub zieloną
soczewicę, fasolkę mung, lub strączkowe wymagające dłuższego gotowania -
grubsze fasole, groch , ciecierzycę, ugotowane samodzielnie -(wariant
tańszy) lub z puszki - drogo.
Prosty i w miarę tani i szybki obiad, to np.
- ryż z soczewicą (zapewnia pełnowartościowe, doskonale przyswajalne białko)
+ jakaś sezonowa surówka, np. z kapusty, marchwi i cebuli + oliwa
- ziemniaki z kaszą perłową w sosie chrzanowym + kwaszone ogórki
- kasza gryczana okraszona podsmażoną cebulą z orzechami włoskimi + surówka
z kwaszonej kapusty ew jajo sadzone.
Spaghetti z sosem pomidorowym na czerwonej soczewicy + sałata pekińska
- fasolka po bretońsku
- pierogi z kapusta i grzybami
- ziemniaki w mundurkach z sosem tzatzyki lub curry robionym na jogurcie +
marchewka z groszkiem, ew sałatka z red kidneja z kukurydzą, czosnkiem i
oliwą
- ryż + warzywa po chińsku (mogą być z mrożonki), obsmażone na patelni, z
dodatkiem czosnku i przypraw (np. sosu seczuańskiego) albo sojowego na
koniec zalane szklanką wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną (ok - 1 czubata
łyżeczka) lub wbić do nich jajo i wymieszać. + sałatka z białej rzodkwi i
śmietany., albo kapusty pekińskiej zasypanej prażonym słonecznikiem
- omlet z zielonym groszkiem
- ziemniaki z białym sosem. (sos: starte na grubej tarce warzywa+ drobno
zsiekana cebula (ok 2/3 szklanki wszystkiego razem) + ciecierzyca z puszki
wraz z zalewą, podsmażamy, zalewamy rosołem warzywnym, zaprawiamy śmietaną,
przyprawiamy pieprzem, solą, koprem świeżym lub suszonym/mrożonym,
zagęszczamy lekko mąką) Polewamy tym ziemniaki, do tego surówka np. z
marchwi i jabłka
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-27 12:29:04
Temat: Re: Tanie danieSowa wrote:
Do zup dodawać np. czerwoną, lub zieloną
> soczewicę, fasolkę mung, lub strączkowe wymagające dłuższego gotowania -
A tak zapytam z głupia frant ;-) - czy tę soczewicę to się najpierw
moczy w wodzie jak fasolę, czy od razu gotuje? I jak długo? Można ją
dodać do takiej zwykłej zupy np. jarzynowej?
Przyznam, że nigdy w życiu nie jadłam soczewicy, a widziałam taką
czerwoną w sklepie i mi się spodobała, ale nie wiem za bardzo co z nią
zrobić ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-27 13:36:33
Temat: Re: Tanie danie
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:ctamqe$ar6$1@phone.provider.pl...
> A tak zapytam z głupia frant ;-) - czy tę soczewicę to się najpierw moczy
> w wodzie jak fasolę, czy od razu gotuje? I jak długo? Można ją dodać do
> takiej zwykłej zupy np. jarzynowej?
Tak, ona straci w gotowaniu niestety swój piękny kolor - będzie jasno
beżowa, właściwie nie zauważalna. Ma bardzo subtelny, nie dominujący smak.
> Przyznam, że nigdy w życiu nie jadłam soczewicy, a widziałam taką czerwoną
> w sklepie i mi się spodobała, ale nie wiem za bardzo co z nią zrobić ;-).
Tej czerwonej to nawet moczyć nie trzeba - gotuje się szybko.
Ta zieloną lub brązową, zależnie od wielkości warto namoczyć chociaż przez
godzinę - zalać wrzątkiem, a potem odcedzić i siup do wody na zupę - powinna
być ugotowana z cała resztą - jeśli bardzo gruba, tak mniej więcej średnicy
grochu albo większa, to można z 10-15 minut podgotować najpierw samą.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-27 14:49:18
Temat: Re: Tanie danieSowa wrote:
> Tej czerwonej to nawet moczyć nie trzeba - gotuje się szybko.
Ha! Akurat w dzisiejszym odcinku Kulinarnego Atlasu Świata GW jest zupa
z czerwonej soczewicy. Bardzo prosta. Nie każą moczyć, tylko gotować 40
minut. Chyba spróbuję :-)
Składniki: litr bulionu, 25dag czerwonej soczewicy, cebula, marchewka,
łyżka masła, sól.
Cebulę zeszklić na maśle, dolać bulion, soczewicę i pokrojoną marchewkę,
gotować 40 minut. Podawać z plasterkiem cytryny :-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-27 15:33:35
Temat: Re: Tanie danieUżytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ctagdk$9sf$1@news.onet.pl...
> Bardzo proszę o jakieś tanie przepisy wegetariańskie i w miare szybkie.
> Były już naleśniki z pieczarkami, z seres, z jabłkiem, frytki z sałatką,
> zupki warzywne. Co tam jeszcze można?
Makaron z białym serem, mniam mniam
niedrogie i pycha! na słodko albo jak kto woli na słono :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-27 16:57:30
Temat: Re: Tanie danieAnna Styś napisał(a):
> Bardzo proszę o jakieś tanie przepisy wegetariańskie i w miare szybkie.
> Były już naleśniki z pieczarkami, z seres, z jabłkiem, frytki z sałatką,
> zupki warzywne. Co tam jeszcze można?
>
> Anna Styś
>
>
Polecam ziemniaki (kartofle) gotowane w mundurkach albo pieczone w
piekarniku...
do sos tzatziki (ogorki starte na tarce jogurt czosnek oregano bazylia
sol)...
duzy ziemniak rozkrojony na pol z takim sosem...
mniam...
w wersji tanszej i szybszej jedynie z maslem i sola...
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-27 19:33:44
Temat: Re: Tanie danie"Anna Styś" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:ctagdk$9sf$1@news.onet.pl...
> Bardzo proszę o jakieś tanie przepisy wegetariańskie i w miare szybkie.
> Były już naleśniki z pieczarkami, z seres, z jabłkiem, frytki z sałatką,
> zupki warzywne. Co tam jeszcze można?
risotta, casserole, spagetti.
iwon(k)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |