Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Animka <a...@t...nie.ja.wp.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Ten chleb może powodować białaczkę!
Date: Fri, 12 Sep 2008 03:39:16 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 49
Message-ID: <gach8e$ll2$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: e1-163-j14.elartnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: inews.gazeta.pl 1221183566 22178 193.238.180.163 (12 Sep 2008 01:39:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 Sep 2008 01:39:26 +0000 (UTC)
X-User: autorka5
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.16 (Windows/20080708)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:250316
Ukryj nagłówki
Czwartek, 11 września (07:40)
Co 12 piekarnia dodaje do chleba niedozwolony barwnik, a połowa pieczywa
produkowanego w Polsce jest źle oznakowana. Takie są wyniki wyniki
najnowszej kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej
Artykułów Rolno- Spożywczych - pisze "Dziennik Polski".
Inspektorzy sprawdzili jakość handlową pieczywa pszennego, żytniego i
mieszanego w 182 piekarniach na terenie 16 województw. Ponad 8 proc.
skontrolowanych piekarni stosowało do produkcji pieczywa karmel jako
barwnik, co jest zakazane.
- Badania wykazały, że karmel amoniakalny i amoniakalno- siarczynowy
jako dodatek do pieczywa może powodować zmiany w obrazie krwi, głównie
zmniejszając liczbę białych ciałek krwi, co może prowadzić do białaczki.
Substancja ta powoduje również nadpobudliwość i nadmierne skurcze mięśni
- wyjaśnia Stanisław Kowalczyk, zastępca inspektora IJHARS.czytaj dalej
Barwienie chleba to sposób na zafałszowanie składu chemicznego miękiszu.
- Konsumenci kojarzą ciemny kolor pieczywa z jego większymi wartościami
zdrowotnymi. Faktycznie, produkty z mąki razowej mają więcej błonnika,
witamin z grupy B i składników mineralnych. Taki chleb ma jednak
mankamenty technologiczne - trudniej wyrasta, ma bardziej zbitą
strukturę i łatwiej się kruszy.
Barwienie pieczywa to pomysł na to, by zaproponować klientowi chleb
"ciemny", a jednocześnie mający pożądane właściwości organoleptyczne,
charakterystyczne dla wypieków z mąki jasnej - ocenia prof. Halina
Gambuś, specjalista w dziedzinie przetwórstwa zbóż z Katedry Technologii
Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
PAP
http://polskalokalna.pl/news/ten-chleb-moze-powodowa
c-bialaczke,1176408
--
animka
|