Data: 2008-09-12 01:39:16
Temat: Ten chleb może powodować białaczkę!
Od: Animka <a...@t...nie.ja.wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czwartek, 11 września (07:40)
Co 12 piekarnia dodaje do chleba niedozwolony barwnik, a połowa pieczywa
produkowanego w Polsce jest źle oznakowana. Takie są wyniki wyniki
najnowszej kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej
Artykułów Rolno- Spożywczych - pisze "Dziennik Polski".
Inspektorzy sprawdzili jakość handlową pieczywa pszennego, żytniego i
mieszanego w 182 piekarniach na terenie 16 województw. Ponad 8 proc.
skontrolowanych piekarni stosowało do produkcji pieczywa karmel jako
barwnik, co jest zakazane.
- Badania wykazały, że karmel amoniakalny i amoniakalno- siarczynowy
jako dodatek do pieczywa może powodować zmiany w obrazie krwi, głównie
zmniejszając liczbę białych ciałek krwi, co może prowadzić do białaczki.
Substancja ta powoduje również nadpobudliwość i nadmierne skurcze mięśni
- wyjaśnia Stanisław Kowalczyk, zastępca inspektora IJHARS.czytaj dalej
Barwienie chleba to sposób na zafałszowanie składu chemicznego miękiszu.
- Konsumenci kojarzą ciemny kolor pieczywa z jego większymi wartościami
zdrowotnymi. Faktycznie, produkty z mąki razowej mają więcej błonnika,
witamin z grupy B i składników mineralnych. Taki chleb ma jednak
mankamenty technologiczne - trudniej wyrasta, ma bardziej zbitą
strukturę i łatwiej się kruszy.
Barwienie pieczywa to pomysł na to, by zaproponować klientowi chleb
"ciemny", a jednocześnie mający pożądane właściwości organoleptyczne,
charakterystyczne dla wypieków z mąki jasnej - ocenia prof. Halina
Gambuś, specjalista w dziedzinie przetwórstwa zbóż z Katedry Technologii
Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
PAP
http://polskalokalna.pl/news/ten-chleb-moze-powodowa
c-bialaczke,1176408
--
animka
|