« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-21 06:06:03
Temat: Termoobieg złe wspomnienieZaraz po kupieniu kuchni z termoobiegiem miałam taką przygodę Piekłam
karkówkę utytłaną w przyprawach. Wszystkie podczas pieczenia, namoknięte
tłuszczem, fruwały i przyklejały się po różnych zakamarkach. Po zakończeniu
pieczenia - ponad godzinę - tyle samo czasu straciłam na czyszczenie
piekarnika.
Drugi raz użyłam termoobiegu do pieczenia dwóch ciast piętrowo. Zachwalał
sprzedający - że oszczędność czasu i prądu.Niestety źle wspominam to
pieczenie. Wyciągałam te placki i znów wsadzałam żeby dopiec.
I to by było na tyle jeżeli chodzi o doświadczenia z termoobiegiem. Więcej
razy nie było. Nie ryzykuję.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-21 06:08:14
Temat: Re: Termoobieg złe wspomnieniejolahy napisał(a):
> Zaraz po kupieniu kuchni z termoobiegiem miałam taką przygodę Piekłam
> karkówkę utytłaną w przyprawach. Wszystkie podczas pieczenia, namoknięte
> tłuszczem, fruwały i przyklejały się po różnych zakamarkach. Po zakończeniu
> pieczenia - ponad godzinę - tyle samo czasu straciłam na czyszczenie
> piekarnika.
Hm...
A nie słyszałaś o rękawach do pieczenia?
> Drugi raz użyłam termoobiegu do pieczenia dwóch ciast piętrowo. Zachwalał
> sprzedający - że oszczędność czasu i prądu.
Trudno, by sprzedawca przewidział brak wyobraźni :(
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-21 06:17:52
Temat: Re: Termoobieg złe wspomnieniejolahy pisze:
> I to by było na tyle jeżeli chodzi o doświadczenia z termoobiegiem. Więcej
> razy nie było. Nie ryzykuję.
Żadne ryzyko, termoobieg dobrze sprawdza się w wielu sytuacjach, choć
akurat nie w takich, jakie miałaś pecha przetestować. Należy też
pamiętać, by włączyć niższą temperaturę pieczenia, jeśli się używa
termoobiegu.
Instrukcję przeczytałaś może?
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/ (idź przez to miasto)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-21 21:18:57
Temat: Re: Termoobieg złe wspomnieniehey,
nie zrażaj się! Ten cały termoobieg domowy to tylko chwyt marketingowy a tym bardziej
pieczenie kilku ciast na różnych poziomach.
Po kilkanaście ciast to można piec ale na takich profesjonalnych mercedesach:
http://www.rational-polska.pl/wcmsmimefiles/48_2364.
jpg
to tak jak z mikrofalą: domowa ma 750W - 1800W a profesjonalne zaczynają się od 2500W
ja używam termoobiegu w domu z przyzwyczajenia zawodowego i nie doszukuje się w nim
jakiegoś głębszego sensu
--
pozdrawiam,
Romer
http://food.technology.w.interia.pl
"jolahy" <j...@w...pl> wrote in message news:f2rd3s$mgs$1@nemesis.news.tpi.pl...
| Zaraz po kupieniu kuchni z termoobiegiem miałam tak? przygodę Piekłam
| karkówkę utytłan? w przyprawach. Wszystkie podczas pieczenia, namoknięte
| tłuszczem, fruwały i przyklejały się po różnych zakamarkach. Po zakończeniu
| pieczenia - ponad godzinę - tyle samo czasu straciłam na czyszczenie
| piekarnika.
| Drugi raz użyłam termoobiegu do pieczenia dwóch ciast piętrowo. Zachwalał
| sprzedaj?cy - że oszczędno?ć czasu i pr?du.Niestety Ľle wspominam to
| pieczenie. Wyci?gałam te placki i znów wsadzałam żeby dopiec.
| I to by było na tyle jeżeli chodzi o do?wiadczenia z termoobiegiem. Więcej
| razy nie było. Nie ryzykuję.
|
|
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-30 10:22:22
Temat: Re: Termoobieg złe wspomnienieDnia 2007-05-21 Romer napisał:
> nie zrażaj się! Ten cały termoobieg domowy to tylko chwyt
> marketingowy a tym bardziej pieczenie kilku ciast na różnych
> poziomach. Po kilkanaście ciast to można piec ale na takich
> profesjonalnych mercedesach:
No, bez przesady, do pieczenia ciast to wystarczą piece konwekcyjne,
zaprzęganie Rationala do piekarni to jak oranie Hammerem :P
Dla ciekawych tematu poniżej linki do kilku tekstów na ten temat
Ogólnie o piecach KP:
http://tiny.pl/fx6r
Rational SCC, urządzenie inteligentne na bazie pieca KP:
http://tiny.pl/fx6w
Piec KP Unox - jego piekarniczy brat LineMiss jest akurat do ciast:
http://tiny.pl/fx6c
Niestety, ze względu na wymagany okap oraz zaporową cenę piece KP
nie nadają się za bardzo do domu, raczej tam, gdzie na siebie zarabiają.
Najmniejszy piecyk jaki znam, UNOX 3xGN 2/3 o mocy 3,2 KW i wymiarach
w miarę domowych 547x645x468 to katalogowo koszt rzędu 12 tysięcy
brutto, więc zanim taki sprzęt zawita pod strzechy to jeszcze trochę
poczekamy...
> to tak jak z mikrofalą: domowa ma 750W - 1800W a profesjonalne
> zaczynają się od 2500W
I kuchenki. Jedna domowa ma cała tyle mocy, co jeden palnik w
gastronomicznej. Ogólnie cały sprzęt gastronomiczny zoptymalizowany
jest pod wydajność i szybkość, więc parametry ma równie wyśrubowane
co ceny.
--
GastroNova - Urządzenia Gastronomiczne www.gastronova.pl
Kompleksowe projektowanie i wyposażanie, kuchni, barów, restauracji,
sklepów w profesjonalny sprzęt kuchenny, chłodniczy, meble ze stali
nierdzewnej, ciągi wydawcze, chemię oraz galanterię kuchenną. Serwis.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-30 10:44:28
Temat: Re: Termoobieg złe wspomnienieOn May 21, 8:06 am, "jolahy" <j...@w...pl> wrote:
> Zaraz po kupieniu kuchni z termoobiegiem miałam taką przygodę Piekłam
> karkówkę utytłaną w przyprawach. Wszystkie podczas pieczenia, namoknięte
> tłuszczem, fruwały i przyklejały się po różnych zakamarkach. Po zakończeniu
> pieczenia - ponad godzinę - tyle samo czasu straciłam na czyszczenie
> piekarnika.
> Drugi raz użyłam termoobiegu do pieczenia dwóch ciast piętrowo. Zachwalał
> sprzedający - że oszczędność czasu i prądu.Niestety źle wspominam to
> pieczenie. Wyciągałam te placki i znów wsadzałam żeby dopiec.
> I to by było na tyle jeżeli chodzi o doświadczenia z termoobiegiem. Więcej
> razy nie było. Nie ryzykuję.
Zdecydowanie nie ryzykuj, kupno gotowego mięsa w supermarkecie jest
mniej ryzkowne niż Twoje gotowanie.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |