« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-26 08:46:02
Temat: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]Zrobilam, ciasto jest bardzo aromatyczne i niezwykle w smaku, wiec
polecam innym wyprobowac ten przepis.
Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami
Ciasto:
25 dag maki
60 g cukru
4 zoltka ugotowane
1 zoltko surowe
150 g masla
60 g wiorek kokosowych
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (na koncu noza)
starta skorka z pol cytryny
4-5 lyzek wina bialego
Nadzienie:
60 g rodzynkow
2-3 lyzki rumu
50 g masla
125 g cukru
100 g twarogu
100 g wiorek kokosowych
75 dag kwasnych jablek
sok z 1 cytryny
100 g smietanki
1 cukier wanilinowy
3 jajka
szczypta soli
Przesiac na stolnicy make, wymieszac z sola, proszkiem do pieczenia i cukrem.
Zrobic wglebienie, dodac ugotowane zoltka przetarte przez sitko oraz surowe
zoltko. Posiekac maslo, dodac wiorka kokosowe, skorke z pol cytryny, wino
i szybko zagniesc ciasto. Odlozyc do lodowki na co najmniej 30 min.
Rozwalkowac ciasto, wylozyc nim dno i boki tortownicy o srednicy 26 cm
natluszczonej i posypanej tarta bulka, nakluc ciasto widelcem.
Rodzynki namoczyc w rumie. Maslo utrzec z cukrem, ucierajac nadal dodac
zoltka, twarog i na koniec wiorka kokosowe.
Jablka obrac ze skorki i zetrzec na tarce. Razem z rodzynkami polaczyc z masa
serowa. Ubic smietanke z cukrem wanilinowym. Ubic bialka na sztywna piane
(dodac szczypte soli). Polaczyc wszystkie skladniki razem i wylozyc na ciasto.
Piec ok. 1 godz. w 180-200 C.
Smacznego
Lilla
Psc.:
Zrobilam to ciasto nie dodajac zadnego alkoholu (akurat nie mialam),
ale i tak wyszlo smaczne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-26 09:16:54
Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:amuhg2$4r0$1@news.tpi.pl...
> Zrobilam to ciasto nie dodajac zadnego alkoholu (akurat nie mialam),
> ale i tak wyszlo smaczne.
Oj chyba się czuję kuszona... Jutro mam urodziny syna... Jak znam siebie to
coś poprzerabiam, ale... hmm... sprawdzę czy działa...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-26 09:26:31
Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
napisała:
> Oj chyba się czuję kuszona... Jutro mam urodziny syna... Jak znam siebie to
> coś poprzerabiam, ale... hmm... sprawdzę czy działa...
Pozwalam na przerobki, bo sama tez tak czesto robie :)
Oby tylko ciasto nie stracilo efektu koncowego, czyli tego delikatnego
smaku kokosowo-jablkowo-cytrynowego...
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-26 14:25:47
Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:amuhg2$4r0$1@news.tpi.pl...
No to pojawiły mi sie pytania...
> 4-5 lyzek wina bialego
Tu chodzi bardziej o alkohol, czy o aromat wina?
> 100 g twarogu
Znaczy biały ser trzykrotnie mielony?
> 100 g smietanki
kremówki?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-27 05:37:23
Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
napisała:
> > 4-5 lyzek wina bialego
>
> Tu chodzi bardziej o alkohol, czy o aromat wina?
Jak wiesz, ja nie dodawalam, wiec trudno mi odpowiedziec na to
pytanie. Podejrzewam, ze chodzi o aromat i cos mokrego, co ulatwi
zagniecenie ciasta.
> > 100 g twarogu
>
> Znaczy biały ser trzykrotnie mielony?
Tak.
> > 100 g smietanki
>
> kremówki?
Tak, bo innej nie ubijesz.
Ale zdradze Ci w sekrecie, ze ja nie dodawalam tej smietanki, uznalam ja
za zbedna :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-27 07:17:13
Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:an0qqc$9ou$1@news.tpi.pl...
> Ale zdradze Ci w sekrecie, ze ja nie dodawalam tej smietanki, uznalam ja
> za zbedna :)
No to się dzisiaj zabieram za robotę.
Relacja na żywo potrzebna? ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-27 07:25:51
Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
napisała:
> No to się dzisiaj zabieram za robotę.
Super!
> Relacja na żywo potrzebna? ;-)
No pewnie, skoro bierzesz sie do roboty, to relacjonuj, mozesz nawet
w nowym watku.
Od razu zobaczymy, jakie zmiany wprowadzisz... i co z tego wyjdzie :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-27 10:06:23
Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]witam
Wczoraj upieklam wedlug Twojego przepisu.
wyszlo super faktycznie placek ma dziwny, niespotykany i dobry smak.
Upieklam go na duzej brytwance a nie na tortownicy.
Dodalam wino biale, smietane zwykla bo nie mialam kremowki a twarog dalam po
prostu twarog z opakowania firmy danone czy jakiejs w tym stylu.
Placek ma smak nieokreslony.
Ale bardzo dobry.
"Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
news:an115k$9ol$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
> napisała:
> > No to się dzisiaj zabieram za robotę.
>
> Super!
>
> > Relacja na żywo potrzebna? ;-)
>
> No pewnie, skoro bierzesz sie do roboty, to relacjonuj, mozesz nawet
> w nowym watku.
> Od razu zobaczymy, jakie zmiany wprowadzisz... i co z tego wyjdzie :)
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-27 10:26:21
Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]Użytkownik "Magdalena" <m...@i...pl> napisała:
> wyszlo super faktycznie placek ma dziwny, niespotykany i dobry smak.
Zawsze to cos innego niz znane do tej pory, prawda?
> Upieklam go na duzej brytwance a nie na tortownicy.
Dobrze, ze wystarczylo Ci tych skladnikow na duza blache.
> Placek ma smak nieokreslony.
> Ale bardzo dobry.
Ciesze sie :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-27 11:45:24
Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]> Zawsze to cos innego niz znane do tej pory, prawda?
dokladnie
troche smakuje alkoholem, troche cytryna jest extra.
> Dobrze, ze wystarczylo Ci tych skladnikow na duza blache.
wystarczylo
wyszedl cienki 3 - 4 cm ale tez fajny, przeciez placek nie zawsze musi byc
wysoki.
tylko mialam problemy z okresleniem kiedy jest OK,.Ale pieklam go ponad 1 h
i udalo sie wyjac w odpowiednim momencie:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |