Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-26 08:46:02

Temat: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobilam, ciasto jest bardzo aromatyczne i niezwykle w smaku, wiec
polecam innym wyprobowac ten przepis.

Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami

Ciasto:
25 dag maki
60 g cukru
4 zoltka ugotowane
1 zoltko surowe
150 g masla
60 g wiorek kokosowych
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (na koncu noza)
starta skorka z pol cytryny
4-5 lyzek wina bialego

Nadzienie:
60 g rodzynkow
2-3 lyzki rumu
50 g masla
125 g cukru
100 g twarogu
100 g wiorek kokosowych
75 dag kwasnych jablek
sok z 1 cytryny
100 g smietanki
1 cukier wanilinowy
3 jajka
szczypta soli

Przesiac na stolnicy make, wymieszac z sola, proszkiem do pieczenia i cukrem.
Zrobic wglebienie, dodac ugotowane zoltka przetarte przez sitko oraz surowe
zoltko. Posiekac maslo, dodac wiorka kokosowe, skorke z pol cytryny, wino
i szybko zagniesc ciasto. Odlozyc do lodowki na co najmniej 30 min.
Rozwalkowac ciasto, wylozyc nim dno i boki tortownicy o srednicy 26 cm
natluszczonej i posypanej tarta bulka, nakluc ciasto widelcem.
Rodzynki namoczyc w rumie. Maslo utrzec z cukrem, ucierajac nadal dodac
zoltka, twarog i na koniec wiorka kokosowe.
Jablka obrac ze skorki i zetrzec na tarce. Razem z rodzynkami polaczyc z masa
serowa. Ubic smietanke z cukrem wanilinowym. Ubic bialka na sztywna piane
(dodac szczypte soli). Polaczyc wszystkie skladniki razem i wylozyc na ciasto.
Piec ok. 1 godz. w 180-200 C.

Smacznego
Lilla
Psc.:
Zrobilam to ciasto nie dodajac zadnego alkoholu (akurat nie mialam),
ale i tak wyszlo smaczne.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-26 09:16:54

Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:amuhg2$4r0$1@news.tpi.pl...

> Zrobilam to ciasto nie dodajac zadnego alkoholu (akurat nie mialam),
> ale i tak wyszlo smaczne.

Oj chyba się czuję kuszona... Jutro mam urodziny syna... Jak znam siebie to
coś poprzerabiam, ale... hmm... sprawdzę czy działa...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-26 09:26:31

Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
napisała:
> Oj chyba się czuję kuszona... Jutro mam urodziny syna... Jak znam siebie to
> coś poprzerabiam, ale... hmm... sprawdzę czy działa...

Pozwalam na przerobki, bo sama tez tak czesto robie :)
Oby tylko ciasto nie stracilo efektu koncowego, czyli tego delikatnego
smaku kokosowo-jablkowo-cytrynowego...

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-26 14:25:47

Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:amuhg2$4r0$1@news.tpi.pl...

No to pojawiły mi sie pytania...


> 4-5 lyzek wina bialego

Tu chodzi bardziej o alkohol, czy o aromat wina?

> 100 g twarogu

Znaczy biały ser trzykrotnie mielony?

> 100 g smietanki

kremówki?


--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 05:37:23

Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
napisała:
> > 4-5 lyzek wina bialego
>
> Tu chodzi bardziej o alkohol, czy o aromat wina?

Jak wiesz, ja nie dodawalam, wiec trudno mi odpowiedziec na to
pytanie. Podejrzewam, ze chodzi o aromat i cos mokrego, co ulatwi
zagniecenie ciasta.

> > 100 g twarogu
>
> Znaczy biały ser trzykrotnie mielony?

Tak.

> > 100 g smietanki
>
> kremówki?

Tak, bo innej nie ubijesz.
Ale zdradze Ci w sekrecie, ze ja nie dodawalam tej smietanki, uznalam ja
za zbedna :)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 07:17:13

Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:an0qqc$9ou$1@news.tpi.pl...
> Ale zdradze Ci w sekrecie, ze ja nie dodawalam tej smietanki, uznalam ja
> za zbedna :)

No to się dzisiaj zabieram za robotę.
Relacja na żywo potrzebna? ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 07:25:51

Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
napisała:
> No to się dzisiaj zabieram za robotę.

Super!

> Relacja na żywo potrzebna? ;-)

No pewnie, skoro bierzesz sie do roboty, to relacjonuj, mozesz nawet
w nowym watku.
Od razu zobaczymy, jakie zmiany wprowadzisz... i co z tego wyjdzie :)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 10:06:23

Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Od: "Magdalena" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam

Wczoraj upieklam wedlug Twojego przepisu.
wyszlo super faktycznie placek ma dziwny, niespotykany i dobry smak.
Upieklam go na duzej brytwance a nie na tortownicy.
Dodalam wino biale, smietane zwykla bo nie mialam kremowki a twarog dalam po
prostu twarog z opakowania firmy danone czy jakiejs w tym stylu.
Placek ma smak nieokreslony.
Ale bardzo dobry.

"Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
news:an115k$9ol$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
> napisała:
> > No to się dzisiaj zabieram za robotę.
>
> Super!
>
> > Relacja na żywo potrzebna? ;-)
>
> No pewnie, skoro bierzesz sie do roboty, to relacjonuj, mozesz nawet
> w nowym watku.
> Od razu zobaczymy, jakie zmiany wprowadzisz... i co z tego wyjdzie :)
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 10:26:21

Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Magdalena" <m...@i...pl> napisała:
> wyszlo super faktycznie placek ma dziwny, niespotykany i dobry smak.

Zawsze to cos innego niz znane do tej pory, prawda?

> Upieklam go na duzej brytwance a nie na tortownicy.

Dobrze, ze wystarczylo Ci tych skladnikow na duza blache.

> Placek ma smak nieokreslony.
> Ale bardzo dobry.

Ciesze sie :)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 11:45:24

Temat: Re: Tort jablkowo-kokosowy z rodzynkami [P]
Od: "Magdalena" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zawsze to cos innego niz znane do tej pory, prawda?

dokladnie
troche smakuje alkoholem, troche cytryna jest extra.

> Dobrze, ze wystarczylo Ci tych skladnikow na duza blache.

wystarczylo
wyszedl cienki 3 - 4 cm ale tez fajny, przeciez placek nie zawsze musi byc
wysoki.

tylko mialam problemy z okresleniem kiedy jest OK,.Ale pieklam go ponad 1 h
i udalo sie wyjac w odpowiednim momencie:-)




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Roladki
Błagam o pomoc. Kurczak w cieście.
babka
chilli pasta ?
...z arbuzem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »