Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Trzydzieści lat minęło

Grupy

Szukaj w grupach

 

Trzydzieści lat minęło

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-04 22:37:10

Temat: Trzydzieści lat minęło
Od: "Kamila Perczak" <c...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ahoj,

Jutro (czyli w poniedziałek), o 13.20 osiągnę piękny wiek balzakowski :-).
Postanowiłam się zatem ufetować kurczakiem z czosnkiem i sosem
pomarańczowym:

1 kurczak (wersja dla leniwych: udka w ilości zależnej od liczby
konsumentów)
sól, pieprz
czosnek (ilość dowolna, ja daję dużo, bo lubię)
łyżka skórki cytrynowej
dużo siekanej natki pietruszki
mąka (tak z 15 deka)
olej do smażenia (w przepisie oryginalnym jest oliwa, ale mam opory przed
smażeniem na niej, więc daję olej)

Kurczaki umyć, osuszyć, podzielić na części (udka tylko umyć i osuszyć).
Czosnek obrać, zmiażdżyć i rozetrzeć z solą i skórką cytrynową na pastę.
Natrzeć tą pastą kawałki kurczaka i włożyć na 2 - 3 godziny do lodówki, żeby
się przegryzło. Potem każdy kawałek panierować w mące i wrzucać na dużą
ilość gorącego oleju. Wyjąć, odsączyć i podawać z sosem i ryżem, posypując
całość nacią.

Sos pomarańczowy

3 łyżki masła
7,5 deka cukru (ja tam daję na oko, raczej mniej niż więcej)
1,5 szklanki soku z pomarańczy (w oryginale piszą o świeżo wyciśniętym)
cukier waniliowy
łyżka skórki cytrynowej
łyżka mąki ziemniaczanej
20 ml (czyli ok. 1/10 szklanki) likieru pomarańczowego

Masło roztopić w garnku, dodać cukier, zrobić z tego karmel. Dolać sok i
gotować, aż cukier się rozpuści. Dodać cukier waniliowy (do smaku) i skórkę
z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozbełtać w niewielkiej ilości zimnej wody i
zagęścić tym sos. Na końcu wlać likier.

A na deser, jak przystało na bywalczynię CZS, będzie coś z cukierni. Jeszcze
nie wiem, co, ale na pewno będzie w tym mak i orzechy.

Pozdrówka

Kamila Pe. (stateczna matrona ;-))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-05 22:37:04

Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

wszystkiego najlepszego! Lece z hiszpanem pod pacha i swieczka na
przyjecie

Krysia

>Ahoj,
>
>Jutro (czyli w poniedziałek), o 13.20 osiągnę piękny wiek balzakowski :-).
>Postanowiłam się zatem ufetować kurczakiem z czosnkiem i sosem
>pomarańczowym:
>

>

K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-05 23:17:01

Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

STOOOO LAAAT!!!! STOOO LAAT!!!
I buziaczki :o)))))))

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-05 23:20:36

Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kamila Perczak" <c...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9s73fu$rhe$3@news.tpi.pl...
> Ahoj,
>
> Jutro (czyli w poniedziałek), o 13.20 osiągnę piękny wiek balzakowski :-).


Hejka!!!

Wszystkiego najlepszego, ściskam serdecznie i za zdrówko i szczęście toast
ajerkoniaczkiem wznoszę;-)))))))

Kaliope

--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-06 00:19:51

Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Od: "Zowisia" <z...@n...spam.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Kamila Perczak" <c...@m...pl> napisał(a):
> Ahoj,
Kamillo,
(to podwójne l zawsze mi się bardziej balzakowskie wydawało ...)
serdeczne gratulacje.
Zdaje się, że Ci się życie zaczyna ????
więc uważaj.
:))
PS powodzenia w przygotowaniach do przyjęcia !

--
Zowisia < mailto:z...@p...onet.pl >


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-06 09:59:51

Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

> "Kamila Perczak" <c...@m...pl> napisał(a):
> > Ahoj,

Stu lat! zyczy
rowiesniczka Kalina

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-06 11:08:44

Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Kamila Perczak <c...@m...pl> wrote:

> Jutro (czyli w poniedziałek), o 13.20 osiągnę piękny wiek balzakowski :-).
To Ty młoda jesteś ;-)))

> Postanowiłam się zatem ufetować kurczakiem z czosnkiem i sosem
> pomarańczowym:
Lukullus gości Lukullusa? :-)

[ciach przepis, mniam]

Wszystkiego najlepszego, i paru następnych trzydziestek! :-)

Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-06 12:46:43

Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <n...@m...ch> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:1...@n...onet.pl...
> > "Kamila Perczak" <c...@m...pl> napisał(a):
> > > Ahoj,
Co najmniej 150 następnych. Obliczono, że człowiek może żyć co najmniej 150
lat, gdyby nie chorował, a przecież ty nie na pewno nie będziesz, odżywiamy
sie pysznie. Wszystkirgo naj...
Pozdrawiam Ramzes.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-06 18:15:56

Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Od: "Castle" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kamila!
100 lat! 150 lat! i zeby ci sie nigdy nie nudzilo!

.....prosze, jalowcowka :)))) bzdrynk!

Castle


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-06 20:55:08

Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Od: "Kamila Perczak" <c...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aneta Baran" <a...@c...anetek.net> napisał w wiadomości
news:9s8gbs$1hf$7@sunnews.cern.ch...
> Kamila Perczak <c...@m...pl> wrote:
>
> To Ty młoda jesteś ;-)))

Miło, że tak myślisz, bo ja czasem mam wątpliwości ;-).
>
> > Postanowiłam się zatem ufetować kurczakiem z czosnkiem i sosem
> > pomarańczowym:
> Lukullus gości Lukullusa? :-)

A co! Trzeci krzyżyk stuka raz w życiu :-).
>
> [ciach przepis, mniam]
>
> Wszystkiego najlepszego, i paru następnych trzydziestek! :-)

Dzięki przepiękne :-). Aha, cukier chyba trochę za długo smażyłam, w z
wiązku z czym sos wyszedł dość ciemny, ale bynajmniej nie mniej smaczny.

Kamila Pe.

>
> Anetek
> --
> ....
> .' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
> :`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
> `....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Tanie (no niedrogie) przepisy jedzeniowe
Ciasto kokosowo-makowe
RE RE RE bialkowiec
knajpy na Teneryfie - tez dlugie
babka makaronowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »