| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-04 22:37:10
Temat: Trzydzieści lat minęłoAhoj,
Jutro (czyli w poniedziałek), o 13.20 osiągnę piękny wiek balzakowski :-).
Postanowiłam się zatem ufetować kurczakiem z czosnkiem i sosem
pomarańczowym:
1 kurczak (wersja dla leniwych: udka w ilości zależnej od liczby
konsumentów)
sól, pieprz
czosnek (ilość dowolna, ja daję dużo, bo lubię)
łyżka skórki cytrynowej
dużo siekanej natki pietruszki
mąka (tak z 15 deka)
olej do smażenia (w przepisie oryginalnym jest oliwa, ale mam opory przed
smażeniem na niej, więc daję olej)
Kurczaki umyć, osuszyć, podzielić na części (udka tylko umyć i osuszyć).
Czosnek obrać, zmiażdżyć i rozetrzeć z solą i skórką cytrynową na pastę.
Natrzeć tą pastą kawałki kurczaka i włożyć na 2 - 3 godziny do lodówki, żeby
się przegryzło. Potem każdy kawałek panierować w mące i wrzucać na dużą
ilość gorącego oleju. Wyjąć, odsączyć i podawać z sosem i ryżem, posypując
całość nacią.
Sos pomarańczowy
3 łyżki masła
7,5 deka cukru (ja tam daję na oko, raczej mniej niż więcej)
1,5 szklanki soku z pomarańczy (w oryginale piszą o świeżo wyciśniętym)
cukier waniliowy
łyżka skórki cytrynowej
łyżka mąki ziemniaczanej
20 ml (czyli ok. 1/10 szklanki) likieru pomarańczowego
Masło roztopić w garnku, dodać cukier, zrobić z tego karmel. Dolać sok i
gotować, aż cukier się rozpuści. Dodać cukier waniliowy (do smaku) i skórkę
z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozbełtać w niewielkiej ilości zimnej wody i
zagęścić tym sos. Na końcu wlać likier.
A na deser, jak przystało na bywalczynię CZS, będzie coś z cukierni. Jeszcze
nie wiem, co, ale na pewno będzie w tym mak i orzechy.
Pozdrówka
Kamila Pe. (stateczna matrona ;-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-05 22:37:04
Temat: Re: Trzydzieści lat minęłowszystkiego najlepszego! Lece z hiszpanem pod pacha i swieczka na
przyjecie
Krysia
>Ahoj,
>
>Jutro (czyli w poniedziałek), o 13.20 osiągnę piękny wiek balzakowski :-).
>Postanowiłam się zatem ufetować kurczakiem z czosnkiem i sosem
>pomarańczowym:
>
>
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 23:17:01
Temat: Re: Trzydzieści lat minęłoSTOOOO LAAAT!!!! STOOO LAAT!!!
I buziaczki :o)))))))
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 23:20:36
Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Użytkownik "Kamila Perczak" <c...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9s73fu$rhe$3@news.tpi.pl...
> Ahoj,
>
> Jutro (czyli w poniedziałek), o 13.20 osiągnę piękny wiek balzakowski :-).
Hejka!!!
Wszystkiego najlepszego, ściskam serdecznie i za zdrówko i szczęście toast
ajerkoniaczkiem wznoszę;-)))))))
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 00:19:51
Temat: Re: Trzydzieści lat minęło"Kamila Perczak" <c...@m...pl> napisał(a):
> Ahoj,
Kamillo,
(to podwójne l zawsze mi się bardziej balzakowskie wydawało ...)
serdeczne gratulacje.
Zdaje się, że Ci się życie zaczyna ????
więc uważaj.
:))
PS powodzenia w przygotowaniach do przyjęcia !
--
Zowisia < mailto:z...@p...onet.pl >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 09:59:51
Temat: Re: Trzydzieści lat minęło> "Kamila Perczak" <c...@m...pl> napisał(a):
> > Ahoj,
Stu lat! zyczy
rowiesniczka Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 11:08:44
Temat: Re: Trzydzieści lat minęłoKamila Perczak <c...@m...pl> wrote:
> Jutro (czyli w poniedziałek), o 13.20 osiągnę piękny wiek balzakowski :-).
To Ty młoda jesteś ;-)))
> Postanowiłam się zatem ufetować kurczakiem z czosnkiem i sosem
> pomarańczowym:
Lukullus gości Lukullusa? :-)
[ciach przepis, mniam]
Wszystkiego najlepszego, i paru następnych trzydziestek! :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 12:46:43
Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Użytkownik <n...@m...ch> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:1...@n...onet.pl...
> > "Kamila Perczak" <c...@m...pl> napisał(a):
> > > Ahoj,
Co najmniej 150 następnych. Obliczono, że człowiek może żyć co najmniej 150
lat, gdyby nie chorował, a przecież ty nie na pewno nie będziesz, odżywiamy
sie pysznie. Wszystkirgo naj...
Pozdrawiam Ramzes.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 18:15:56
Temat: Re: Trzydzieści lat minęłoKamila!
100 lat! 150 lat! i zeby ci sie nigdy nie nudzilo!
.....prosze, jalowcowka :)))) bzdrynk!
Castle
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 20:55:08
Temat: Re: Trzydzieści lat minęło
Użytkownik "Aneta Baran" <a...@c...anetek.net> napisał w wiadomości
news:9s8gbs$1hf$7@sunnews.cern.ch...
> Kamila Perczak <c...@m...pl> wrote:
>
> To Ty młoda jesteś ;-)))
Miło, że tak myślisz, bo ja czasem mam wątpliwości ;-).
>
> > Postanowiłam się zatem ufetować kurczakiem z czosnkiem i sosem
> > pomarańczowym:
> Lukullus gości Lukullusa? :-)
A co! Trzeci krzyżyk stuka raz w życiu :-).
>
> [ciach przepis, mniam]
>
> Wszystkiego najlepszego, i paru następnych trzydziestek! :-)
Dzięki przepiękne :-). Aha, cukier chyba trochę za długo smażyłam, w z
wiązku z czym sos wyszedł dość ciemny, ale bynajmniej nie mniej smaczny.
Kamila Pe.
>
> Anetek
> --
> ....
> .' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
> :`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
> `....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |