Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Turbot

Grupy

Szukaj w grupach

 

Turbot

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-14 22:28:33

Temat: Re: Turbot
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
> Kurcze - to knajpa "Borowianka" w Tleniu (bory tucholskie) jest lokalem
> ze wszech miar "europejskim"
No a co w tym Jeziorze Genewskim ma pływać, diabły morskie? :-)))

Anetek
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-14 23:19:52

Temat: Re: Turbot
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Aneta Baran wrote:
>
> sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
> > Kurcze - to knajpa "Borowianka" w Tleniu (bory tucholskie) jest lokalem
> > ze wszech miar "europejskim"
> No a co w tym Jeziorze Genewskim ma pływać, diabły morskie? :-)))

Nie mam zielonego pojęcia co tam pływa
Jak znam życie, Ciebie - Aneto, oraz gieografie - to pewnikiem pływają
tam hadrony :))

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-14 23:24:00

Temat: Re: Turbot
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Konrad Brywczyński wrote:

> Która to "Borowianka"?
>

wychodzisz z dworca i idziesz w kierunku północ/północny wschód (powiało
Hithcockiem)
za ~80 m masz lokal
nie jestem do końca przekonany, że tak się nazywa (uzgodnilim to ze
st.., wiem, wykałaczki:))

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-15 15:10:53

Temat: Re: Turbot
Od: "Paul" <p...@p...ch> szukaj wiadomości tego autora

> I - tak mi się wydaje - na skorupę solną potrzebna jest bardzo wysoka
> temperatura
to napewno,
poniewaz sam nigdy nie robilem wiec nie wiem tak wlasciwie jak sie owa
"skorupe" robi. Wynik jest zupelnie oszalamiajacy.

--
Amicalement
Paul Urstein


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-15 18:03:06

Temat: Re: Turbot
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3B294790.5B66F333@poczta.onet.pl...
> > Która to "Borowianka"?
> wychodzisz z dworca i idziesz w kierunku północ/północny wschód (powiało
> Hithcockiem)
> za ~80 m masz lokal
> nie jestem do końca przekonany, że tak się nazywa (uzgodnilim to ze
> st.., wiem, wykałaczki:))

Tzn. w Domu Kultury (ten sam budynek, co poczta)? Fajne rybki tam faktycznie
jadłem, będąc na spływie Wdą dwa lata temu. Niestety jednak Tleń IMHO
zepsuł się w ostatnim czasie. Dawniej spokojniej tam było, a dziś bym na
dłużej tam nie jechał.

Dobra, kończę, bo NTG. W razie czego zapraszam na priv.

--
Konrad J. Brywczyński "Okienka, które nie działają,
b...@w...pdi.net to się za duże pieniądze
www.kjb.w.pl sprzedaje..."
UIN:27412398 'tsca'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-15 18:32:31

Temat: Re: Turbot
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:

> Nie mam zielonego pojęcia co tam pływa
No właśnie te okonie i świętepiotry. :-)

> Jak znam życie, Ciebie - Aneto, oraz gieografie - to pewnikiem pływają
> tam hadrony :))
A, nienie, na hadronach to winogrona rosną ;-) Bardzo zacne winko z nich
robią, Chasselas de Satigny. :-)

Anetek
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-15 20:06:07

Temat: Re: Turbot
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

>
>
> n...@m...ch wrote:
>
> > Czy w Polsce to ryba latwo dostepna?
>
> Dla mnie - łatwo dostępna

Acha...
>
> > Gdzie sie ja hoduje?
>
> Się łowi - nie hoduje

O, najmocniej przepraszam...:)
>

> AE sadyl

Co znaczy skrot AE, bo nie wiem czy powinnam sie obrazic?:)))
Kalina
>
>
> Hans Jorgen Dietriech von Sadyl :))


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-16 19:29:36

Temat: Re: Turbot
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Konrad Brywczyński wrote:

> Tzn. w Domu Kultury (ten sam budynek, co poczta)?

Nie ten budynek

Chodzi mi o lokal jakieś 30-40 m dalej, po stromych schodach do góry.

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-18 05:10:14

Temat: Re: Turbot
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
> >
> > Ja na poczatek ugotowalbym turbota w krotkim smaku
>
> czy przez "krótki smak" mogę rozumieć bulion z dużą ilością warzyw?
> A co jest "d"ugim smakiem"?
>
> > i dalbym z sosem
> > holenderskim.
>
> Ingradiencje proszę.....

Wybycz, ze pogderam. Jak ktos nie wie co to krotki smak i sos
holenderski, to niech nie zabiera sie za turbota, tylko cwiczy na
mintaju. Niedlugo zaczna sie tu pytac, czy jajko na twardo wyjmuje sie
ze skorupki przed ugotowaniem czy gotuje w skorupce.

Wiec "krotki smak", z francuskiego "court bouillon" to plyn sluzacy do
gotowania przede wszystkim ryb i skorupiakow, ale takze niektorych
potraw z drobiu, cieleciny lub podrobow. Krotki smak to zwykle woda z
dodatkiem octu lub wina, soli, warzyw i przypraw. Do turbota zaleca sie
jednak court-bouilon z wody pol na pol z mlekiem z dodatkiem posiekanej
cebuli, tymianku i pieprzu. Krotkiego smaku powinno byc tyle, zeby
gotowana ryba byla w nim cala zanurzona, ale nie wiecej.
jedna z teorii glosi, ze rybe wkladamy zawsze do zimnego smaku, by sie
nie skurczyla, inni uwazaja, ze jezeli krotki smak jest zakwaszony, to
daje sie rybe do zimnego smaku, a jezeli nie, to do goracego. W kazdym
razie krotki smak nie powinien sie gotowac, ale trzeba go doprowadzic do
granicy wrzenia i tak podtrzymywac, az ryba bedzie dobra. Niektorzy
zalecaja zachowac krotki smak po ugotowaniu i gotowac w nim nastepne
ryby.
Sos holenderski to jeden z podstawowych sosow, wysmienity zarowno sam,
jak i bedacy podstawa dla wielu innych sosow. Jest to sos emulsyjny z
zoltek i masla. Niedawno byl tu gruntownie omawiany.

> > Problem tylko ze znalezieniem odpowiedniego garnka,
> > duzego i plaskiego. Zawodowcy uzywaja do turbota specjalnych garnkow,
> > tzw. turbotičre, ktore maja na dnie specjalna kratke.
>
> Jasne - a co mają zrobić amatorzy ?

Kupowac male turboty. Albo pokrajac duzego na filety.


Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Nalesniki ze szpinakiem.
w "Smakach i aromatach" zaproponowali pierogi
zo?a;dki drobiowe na grillu
Pierwszy post :-)
ser ołomuniecki w Remie1000

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »