| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-20 21:51:54
Temat: Udka kurczaka... :)Wstyd się przyznać ale pierwszy raz w życiu piekłem kurczaka i mi
wyszedł przemistrz). :) Robiłem to tak:
1. Udka (ćwiartki) kurczaka namoczyłem kilka godzin w osolonej (kilka
lyżek) wodzie z dodatkiem MSG (lubię).
2. Na naczynie żaroodporne wylałem nieco oliwy, ułożyłem udka, podlałem
kubkiem rosołu z kostki. Oprószyłem konkretną (ze trzy łyżki) konkretną
ilością świeżo rozkruszonego czarnego pieprzu, do rosołu dodałem cztery
rozkruszone ząbki czosnku.
3. Ciach do rozgrzanego na 220 st. piekarnika. 30 min. przykryte folią
aluminiową, 30 min. bez folii. Po zdjęciu folii oblewałem sosem, który
się wytworzył co jakieś 5 min. coby nie wysechł.
Wyszedł przepyszny tzn. wierzchnia warstwa (skórka i trochę mięska pod
spodem) chrupiąca, w środku mięsko soczyste i kruche (samo odpadało od
kości i chrząstek). :)
Pytanie czy coś można zmodyfikować w tym przepisie (właściwie
freestyle)? Np. dodać jakiś ziół czy może warzyw (i co to spowoduje)?
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-21 10:58:16
Temat: Re: Udka kurczaka... :)Witam
Przed pieczeniem możemy drób natrzeć przyprawami np. curry (w skład
przyprawy wchodzą: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz
czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir)
lub ziołami np. zioła do drobiu (rozmaryn, bazylia, majeranek, mięta,
tymianek, szałwia, cebula, czosnek), zioła prowansalskie (w skład mieszanki
wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber
ogrodowy, lebiodka i majeranek)
Zioła i przyprawy wzmogą apatyt i ułatwią trawienie.
Możemy również mięso zamarynować lub nadziewać.
To zależy od naszego smaku i inwencji twórczej. W ten sposób wzbogacimy smak
drobiu i nadamy specyficzny oryginalny aromat.
Drób możemy robić również na słodko (np. przez dodatek miodu lub owoców)
Udka po prowansalska
4 porcje
Składniki:
a.. 4 udka z kurczaka
b.. pół pęczka tymianku
c.. 2 łyżeczki ziół prowansalskich
d.. sól, pieprz, słodka papryka
e.. 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Tymianek, opłukać, osuszyć, posiekać. Wymieszać z ziołami prowansalskimi,
słodką papryką i olejem. Udka posmarować przygotowaną pastą i odstawić je w
chłodne miejsce na 1 godz. na blasze ułożyć udka z kurczaka, posypać solą i
pieprzem. Piec 40 min w temp. 2000C.
Aby mięso nie wyschło na wiór możemy piec w folii aluminiowej lub specjalnej
do pieczenia. Ok.15 min. przed końcem pieczenia, aby uzyskać rumianą skórkę
mięso odkrywamy.
Mięso możemy też skropić wytrawnym białym winem.
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:20070320225154.26e26441@localhost.localdomain..
.
> Wstyd się przyznać ale pierwszy raz w życiu piekłem kurczaka i mi
> wyszedł przemistrz). :) Robiłem to tak:
>
> 1. Udka (ćwiartki) kurczaka namoczyłem kilka godzin w osolonej (kilka
> lyżek) wodzie z dodatkiem MSG (lubię).
>
> 2. Na naczynie żaroodporne wylałem nieco oliwy, ułożyłem udka, podlałem
> kubkiem rosołu z kostki. Oprószyłem konkretną (ze trzy łyżki) konkretną
> ilością świeżo rozkruszonego czarnego pieprzu, do rosołu dodałem cztery
> rozkruszone ząbki czosnku.
>
> 3. Ciach do rozgrzanego na 220 st. piekarnika. 30 min. przykryte folią
> aluminiową, 30 min. bez folii. Po zdjęciu folii oblewałem sosem, który
> się wytworzył co jakieś 5 min. coby nie wysechł.
>
> Wyszedł przepyszny tzn. wierzchnia warstwa (skórka i trochę mięska pod
> spodem) chrupiąca, w środku mięsko soczyste i kruche (samo odpadało od
> kości i chrząstek). :)
>
> Pytanie czy coś można zmodyfikować w tym przepisie (właściwie
> freestyle)? Np. dodać jakiś ziół czy może warzyw (i co to spowoduje)?
>
> --
> + ' .-. .
> , * ) )
> http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-21 11:06:41
Temat: Re: Udka kurczaka... :)** Kulinarny.Net wrote:
> Witam
> Przed pieczeniem możemy drób natrzeć przyprawami np. curry (w skład
> przyprawy wchodzą: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa,
> pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski,
> cynamon, imbir) lub ziołami np. zioła do drobiu (rozmaryn,
Właśnie myślałem aby włożyć do naczynia gałązkę lub dwie rozmarynu,
niestety nie posiadałem...
> bazylia, majeranek, mięta, tymianek, szałwia, cebula, czosnek), zioła
> prowansalskie (w skład mieszanki wchodzą: rozmaryn, bazylia,
> tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i
> majeranek)
> Zioła i przyprawy wzmogą apatyt i ułatwią trawienie.
No to jest oczywiste, ale wsypanie wszystkiego co powyżej wymienione to
by było dosyć karkołomna sprawa. :)
PS. Cytuj poprawnie i odpowiadaj POD postem.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-21 11:39:10
Temat: Re: Udka kurczaka... :)
"Konrad Kosmowski" <k...@k...net> wrote in message
news:20070321120641.4a6d636d@localhost.localdomain..
.
> No to jest oczywiste, ale wsypanie wszystkiego co powyżej wymienione to
> by było dosyć karkołomna sprawa. :)
A ja uważam, że sam cząber wystarczy. Do tego pieprz i sól.
--
Pozdrawiam Waszmości
Onufry Zagłoba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-21 13:11:38
Temat: Re: Udka kurczaka... :)
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:20070321120641.4a6d636d@localhost.localdomain..
.
> ** Kulinarny.Net wrote:
>
>> Witam
>> Przed pieczeniem możemy drób natrzeć przyprawami np. curry (w skład
>> przyprawy wchodzą: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa,
>> pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski,
>> cynamon, imbir) lub ziołami np. zioła do drobiu (rozmaryn,
>
> Właśnie myślałem aby włożyć do naczynia gałązkę lub dwie rozmarynu,
> niestety nie posiadałem...
>
>> bazylia, majeranek, mięta, tymianek, szałwia, cebula, czosnek), zioła
>> prowansalskie (w skład mieszanki wchodzą: rozmaryn, bazylia,
>> tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i
>> majeranek)
>
>> Zioła i przyprawy wzmogą apatyt i ułatwią trawienie.
>
> No to jest oczywiste, ale wsypanie wszystkiego co powyżej wymienione to
> by było dosyć karkołomna sprawa. :)
>
> PS. Cytuj poprawnie i odpowiadaj POD postem.
>
> --
> + ' .-. .
> , * ) )
> http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
Jak bym namawiała do "zbierania i mieszania ziół"
Taki skład mają gotowe mieszanki ziołowe. Warto spróbować. Polecam Kamisa
Pozdrawiam
Mika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-22 18:17:39
Temat: Re: Udka kurczaka... :)
"Kulinarny.Net" <p...@k...net> wrote in message
news:etrb5n$do2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak bym namawiała do "zbierania i mieszania ziół"
Ty, no sorry, ale nacytowalas sie w cholere,zeby napisac trzy linijki? Tnij
troche cytaty.
Co do zbierania ziół, to trzeba wiedziec gdzie je zbierac i co z czym
wymieszac, no chyba,ze z doniczki. Ja na razie hoduje jedynie krzew laurowy
i kolendrę w tej samej doniczce, bo mi akurat wyrosła przypadkowo.
Co do sugestii z cząbrem do kurczaka, to byłabym ostrozna, bardziej mi do
kaczki pasuje.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-23 09:22:41
Temat: Re: Udka kurczaka... :)"cherokee" <n...@n...pl> wrote in message
news:etuh77$66e$1@inews.gazeta.pl...
>
> Co do sugestii z cząbrem do kurczaka, to byłabym ostrozna, bardziej mi do
> kaczki pasuje.
>
Mi smakuje jak dodaje, w koncu też drób.
O gustach, jak wiadomo sie nie rozmawia, tym bardziej że wypróbowałem to na
sobie ;-)
A kaczka to nie polityczna jest jak na te czasy.
--
Pozdrawiam Waszmości
Onufry Zagłoba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-03-23 13:06:44
Temat: Re: Udka kurczaka... :)
Użytkownik "cherokee" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:etuh77$66e$1@inews.gazeta.pl...
>
> Ty, no sorry, ale nacytowalas sie w cholere,zeby napisac trzy linijki?
> Tnij troche cytaty.
Witam
Tak się podoba?
Ja też uważam, że trzeba się znać na ziołach, aby robić własne mieszanki.
Więc dlatego poleciłam gotowe, ale każdy wie, że najbardziej aromatyczne są
świeże zioła.
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-03-23 13:39:09
Temat: Re: Udka kurczaka... :)
"Kulinarny.Net" <p...@k...net> wrote in message
news:eu0jeb$suo$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Tak się podoba?
Tak jest jak trzeba:)
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-03-23 13:40:57
Temat: Re: Udka kurczaka... :)
"Onufry Zagłoba" <zagloba@maupa@os.pl> wrote in message
news:eu06go$ebd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> A kaczka to nie polityczna jest jak na te czasy.
Heh, moze dlatego ,choc sporo kilometrów od Polski, cztery kacze udka
spoczywaja sobie w mojej zamrażarce od grudnia i nijak sie za nie nie moge
zabrac:)
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |