| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-07 18:32:10
Temat: Vederai - kiszka ziemniaczana 'Kuchnia Bozenki" :o)Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec sporo
przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke potraw -
kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
Potrzeba:
1 kg ziemniakow
200 gr sloninki lub boczku
2 cebule
1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z pieprzem)
wieprzowe kiski
sol
Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i usmazyc,
az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow, solimy,
przyprawiamy i dobrze mieszamy.
Kiski musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
zawiazujemy nitka.
Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla, aby
nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis czas
polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.
Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.
To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)
A tak co do tej smazonej sloninki do masy ziemniacznej, to zawsze mialam
ochote zrobic kiszke z grzybami, moze kiedys namowie mame i brata
(najwiekszy konsument - miesozerny, a nie grzybozerny :o( ).
Prosze o uwagi, pomysly i modyfikacje, jezeli ktos sie skusi na ten przepis.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-07 20:49:27
Temat: Re: Vederai - kiszka ziemniaczana 'Kuchnia Bozenki" :o)Ta kicha to pycha!
Terry
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 07:00:53
Temat: Re: Vederai - kiszka ziemniaczana 'Kuchnia Bozenki" :o)Witam,
> Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke
potraw -
> kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
> Prosze o uwagi, pomysly i modyfikacje, jezeli ktos sie skusi na ten
przepis.
U mnie robi sie troszke inaczej, przepis mojej tesciowej z pochodzenia -
gdzies tak 1/4 (ktores tam pokolenie wstecz) z Rosji.
A mianowicie do startych ziemniakow dodaje usmazony boczek, jakies drobno
pokrojone kielbasy i cebulke, jedno jajko i odrobinke mleka, ale doslownie
odrobinke. Dosolic do smaku. Ciasto jest wowczas troche luzne. I to ciasto
wylewam na blache - u mnie w domu mowi sie o tym "babka ziemniaczana" :-))
Smakuje w sumie tak samo jak kiszka, a latwiejsze w przygotowaniu, bo nie
trzeba napelniac kiszki.
> Bozenka z Wilna :o)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 07:42:10
Temat: Re: Vederai - kiszka ziemniaczana 'Kuchnia Bozenki" :o)
Użytkownik "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:9kpc7g$hhr$1@julia.coi.pw.edu.pl...
> Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec
sporo
> przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
>
> Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke
potraw -
> kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
>
Hejka;-)
Przepis jest super, w weekend zabieram sie za robienie, moj maz jest
zachwycony i dziekuje za przepis;-)
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-09 09:39:40
Temat: Re: Vederai - kiszka ziemniaczana 'Kuchnia Bozenki" :o)> ... u mnie w domu mowi sie o tym "babka ziemniaczana" :-))
> Smakuje w sumie tak samo jak kiszka, a latwiejsze w przygotowaniu, bo nie
> trzeba napelniac kiszki.
U nas tez cos takiego sie robi i tez tak samo sie nazywa, ale to juz
zupelnie inne danie, mialam wklepac ten przepis troche pozniej. W tej chwili
posiadam 5 albo 6 wersji babki ziemniaczanej. Ale to moze jak juz wroce.
--
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-10 13:49:06
Temat: Re: Vederai - kiszka ziemniaczana 'Kuchnia Bozenki" :o)
mmm~~~~~...
kilka dni temu jadlam kupna kiszke ziemniaczana - ale pieczona na grilu.
Rewelacja!. Z tego co opisujesz, wydaje mi sie ze to bylo to (lub cos bardzo
zblizonego w smaku).
Hm...mam tylko pytanie: czy w normalnym miesnym sklepie mozna dostac
kiszki..? Jezeli nie, to gdzie...? Albo czego mozna uzyc w zamian?
pozdrawiam
Beata:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-18 17:23:56
Temat: Re: Vederai - kiszka ziemniaczana 'Kuchnia Bozenki" :o)Sorki, ze tak pozno odpowiadam, ale dopiero wrocilam.
Niestety nie wiem, gdzie w Polsce mozna cos takiego dostac, jeszcze nigdy
nie robilam tu kiski. U nas kiski mozna spokojnie kupic np. na bazarze lub w
wiekszych sklepach, a w Polsce.... naprawde nie wiem.
A co do zamiany na cos innego, to chyba raczej sie nie da, bo caly smak
wlasnie w tej kisce.
Ostatnio Czarek Gmyz pisal mi o tym, zapytaj moze Ci cos doradzi.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |