Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!mimuw.ed
u.pl!news.mimuw.edu.pl!uw.edu.pl!news.pw.edu.pl!not-for-mail
From: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Vederai - kiszka ziemniaczana 'Kuchnia Bozenki" :o)
Date: Tue, 7 Aug 2001 20:32:10 +0200
Organization: Warsaw University of Technology
Lines: 51
Message-ID: <9kpc7g$hhr$1@julia.coi.pw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: julia.coi.pw.edu.pl 997209136 17979 148.81.93.2 (7 Aug 2001 18:32:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@p...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 Aug 2001 18:32:16 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61689
Ukryj nagłówki
Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec sporo
przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke potraw -
kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
Potrzeba:
1 kg ziemniakow
200 gr sloninki lub boczku
2 cebule
1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z pieprzem)
wieprzowe kiski
sol
Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i usmazyc,
az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow, solimy,
przyprawiamy i dobrze mieszamy.
Kiski musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
zawiazujemy nitka.
Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla, aby
nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis czas
polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.
Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.
To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)
A tak co do tej smazonej sloninki do masy ziemniacznej, to zawsze mialam
ochote zrobic kiszke z grzybami, moze kiedys namowie mame i brata
(najwiekszy konsument - miesozerny, a nie grzybozerny :o( ).
Prosze o uwagi, pomysly i modyfikacje, jezeli ktos sie skusi na ten przepis.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|