Data: 2001-08-08 07:00:53
Temat: Re: Vederai - kiszka ziemniaczana 'Kuchnia Bozenki" :o)
Od: "Amona" <e...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
> Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke
potraw -
> kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
> Prosze o uwagi, pomysly i modyfikacje, jezeli ktos sie skusi na ten
przepis.
U mnie robi sie troszke inaczej, przepis mojej tesciowej z pochodzenia -
gdzies tak 1/4 (ktores tam pokolenie wstecz) z Rosji.
A mianowicie do startych ziemniakow dodaje usmazony boczek, jakies drobno
pokrojone kielbasy i cebulke, jedno jajko i odrobinke mleka, ale doslownie
odrobinke. Dosolic do smaku. Ciasto jest wowczas troche luzne. I to ciasto
wylewam na blache - u mnie w domu mowi sie o tym "babka ziemniaczana" :-))
Smakuje w sumie tak samo jak kiszka, a latwiejsze w przygotowaniu, bo nie
trzeba napelniac kiszki.
> Bozenka z Wilna :o)
Ewa
|