| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-31 13:25:57
Temat: Wątek warzywno-kulinarny tym razemDlaczego moje ogórki kiszone są puste w środku?
Na pewno były puste wcześniej ,jako świeże bo chyba w słoiku sie nie
rozpłyneły?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-31 21:06:03
Temat: Re: Wątek warzywno-kulinarny tym razemUżytkownik Gleba napisał:
> Dlaczego moje ogórki kiszone są puste w środku?
>
>
> Na pewno były puste wcześniej ,jako świeże bo chyba w słoiku sie nie
> rozpłyneły?
Prawdopodobnie za szybko rosły. Poza tym
kupując nasiona sprawdzaj, czy jest tam obrazek z beczką,
tzn. czy odmiana odpowiednia do kiszenia.
Pozdrawiam, Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-01 08:24:57
Temat: Re: Wątek warzywno-kulinarny tym razemGleba wrote:
> Dlaczego moje ogórki kiszone są puste w środku?
>
>
> Na pewno były puste wcześniej ,jako świeże bo chyba w słoiku sie nie
> rozpłyneły?
No więc też tak miewałam i przestałam robić ogórki, no bo pewnie
nie umiem jak takie badziewie wychodzi.
W tym roku zostałam zasypana ogórkami - dostałam od dwóch osób
"własne, nawozone naturalnie". No to zaryzykowałam te trochę czasu
i zrobiłam. Są jędrne i doskonałe. Wniosek nasuwa się sam
- "syćko bez te nawozy śtucne" ;)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-01 11:23:30
Temat: Re: Wątek warzywno-kulinarny tym razem
Użytkownik "Gleba" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:drnokh$1t7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dlaczego moje ogórki kiszone są puste w środku?
>
>
> Na pewno były puste wcześniej ,jako świeże bo chyba w słoiku sie nie
> rozpłyneły?
>
Niekoniecznie , ogórki :pędzone" nawozami szybko rosną i w środku mają
duże , nabite wodą komórki o słabych ścianach . Na surowo są dobre ,
ale przy kiszeniu komórki łatwo się rozpadają tworząc pustą przestrzeń .
Mogą się tak zachować także ogóry zbyt dojrzałe które ładują już
wszystko
w nasiona częściowo zabierając substancje z komórek miąższu który
robi się wtedy pilśniowaty , nie jędrny i zanika w kiszeniu .
Poza tym wiele zależy od samego kiszenia - nie może być szybkie
ani za ciepłe , naczynia muszą być szczelne na tyle by ciśnienie
wewnątrz wzrosło , no i sam skład zalewy i przypraw ma na to wpływ .
Kiszenie ogórów to jednak spora sztuka ;-) a mimi to
powtórzę za Krystyną : "syćko bez te nawozy śtucne" ;)
--
pozdrawiam :-) piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |