| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-01 17:34:26
Temat: Wielkanocne przepisy dla wegetarianina i nie tylko
Swieta sie zblizaja a to znalazłam w sieci:
Sałatka jarzynowa świąteczna
1 szklanka ugotowanej fasoli mungo, 5 ugotowanych ziemniaków, 1 ugotowana
marchew, 1 jabłko, 1 kiszony ogórek, 1 cebula, 2 łyżeczki musztardy, sok z 1
cytryny, 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno, sól, pieprz, bazylia, oregano,
garść kiełków z rzodkiewki lub rzeżuchy
Fasolę i warzywa ugotować. Warzywa pokroić w kostkę. Przyprawy rozprowadzić
sokiem wyciśniętym z cytryny i olejem. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać
sos. Wszystkie warzywa włożyć do salaterki, zalać sosem i delikatnie
wymieszać. Przybrać zieleniną - rzeżuchą lub kiełkami z rzodkiewki.
Pasztet z kapusty włoskiej
Główka kapusty włoskiej (około 1 kg), 3 cebule, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1
szklanka płatków owsianych, pół szklanki oliwy, sól, sos sojowy, majeranek,
ostra papryka, bazylia
Warzywa oczyścić, umyć. Kapustę, marchewkę i pietruszkę grubo pokroić i
ugotować razem ze szczyptą soli. Po przestudzeniu przekręcić przez maszynkę
lub zmiksować. Cebulę bardzo drobno pokroić i udusić na oliwie. Połączyć
masę z warzyw z cebulką i płatkami. Wlać tyle wywaru z warzyw, aby osiągnąć
konsystencję pasty. Przyprawić ziołami i solą. Włożyć do formy posmarowanej
oliwą i wysypanej tartą bułką i zapiec w piekarniku przez około 20 minut.
Mazurek z płatków owsianych
2 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki mąki pszennej razowej, 3 łyżki
miodu lub słodu, pół szklanki oleju tłoczonego na zimno, 20 dag bakalii:
rodzynek, orzechów, daktyli, migdałów, śliwek suszonych, pestek z dyni 1
szklankę mąki posiekać z olejem, dodać płatki i tyle wody, aby ciasto
nadawało się do wywałkowania.
Nasmarować formę tłuszczem, wywałkować ciasto na grubość około pół cm. i
ułożyć w formie. Bakalie namoczyć około pół godziny do napęcznienia,
wymieszać ze szklanką mąki i wodą. Położyć na cieście. Piec w gorącym
piekarniku około 30-40 minut.
Keks z kaszy jaglanej
1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 2,5 szklanki wody, 2 łyżki wywaru z
korzenia lukrecji lub trochę miodu lub słodu, garść migdałów, garść
rodzynek, moreli suszonych lub śliwek, 1/3 szklanki płatków owsianych
Przygotować wywar z lukrecji: 3 łyżki ususzonego korzenia lukrecji zalać
około 0,5 litra wody i gotować na małym ogniu 15 minut. Przecedzić.
(Lukrecja to roślina o bardzo słodkim korzeniu, którą dawniej używano do
słodzenia deserów. Korzeń lukrecji można kupić w sklepach zielarskich).
Kaszę z dodatkiem wywaru z lukrecji rozgotować na wolnym ogniu. Do kaszy
dodać pokrojone w drobną kostkę bakalie i płatki owsiane. Masę nakładać do
natłuszczonych foremek lub na wysmarowaną olejem blachę. Piec w piekarniku
około pół godziny.
wiecej w;
http://www.wegetarianski.pl/ksiazka.php#pasztety
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |