Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wygrzebane w Necie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wygrzebane w Necie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-08 17:19:07

Temat: Wygrzebane w Necie
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak) szukaj wiadomości tego autora

Pastę Harissa przyrządza się samemu lub kupuje w niewielkich słoiczkach.

Składniki:
60 g suszonych czerwonych chili
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki kolendry
1 1/2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka pokruszonej suszonej mięty
oliwa tłoczona na zimno
sól
Przygotowanie:
Z chili usuwamy nasiona, następnie rwiemy je na małe kawałki i moczymy przez
ok. 20 minut w ciepłej wodzie. Czosnek zgniatamy z odrobiną soli. Wszystkie
składniki oprócz oliwy miksujemy na pastę. Ciągle mieszając, dolewamy do
słoika, zalewamy warstwą oliwy i wstawiamy do lodówki.

Przygotowana pasta musi przeleżeć 12 godzin przed spożyciem. Można ją
przechowywać do 6 tygodni.

ZASTOSOWANIE

W kuchni północnoafrykańskiej pasta Harissa ma bardzo szerokie zastosowanie,
ale również w kuchni europejskiej jest ona cenioną przyprawą.

Harissa podnosi lub wyodrębnia smak sosów, sałatek, mięs, ryżu, potrawek,
majonezu, a nawet zup. Używa jej się w postaci pasty, lub rozcieńcza się ją
z bulionem lub oliwą z oliwek.

Jest przyprawą stołową, spełniającą podobną rolę co musztarda.

Znajduje zastosowanie :
jako przyprawa do mięsa grillowanego (!) lub barbecue
jako składnik licznych potrawek z mięsa
jako składnik sosu do couscous
jako składnik zup, np. pikantnego rosołu drobiowego, lub zupy rybnej z
warzywami
w licznych przystawkach
jako składnik przecieru pomidorowego, który podaje się wraz z kebabem
dodana do jogurtu naturalnego Harissa tworzy doskonałą marynatę dla
wieprzowiny i drobiu
DOBRE RADY

Aby złagodzić piekący efekt, jaki zostawia w przewodzie pokarmowym i
przełyku chili, należy wypić, tak jak to robią Afrykanie, zsiadłe mleko. W
efekcie, kazeina, znajdująca się w mleku działa neutralizująco na kapsyninę,
znajdującą się w chili, odpowiedzialną za jej ostrość.

Ze strony: www.gastronomie.pl

Macabra



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sos boloński Kudłatej
Mięso mielone
jak sie przechowuje ser typu feta?
Re: Tluszczyk po upieczeniu kurczaka
do mieszkancow USA-pytanie o "cynamonizm"?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »